לדלג לתוכן

אלכסנדר פורד – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Gonnym (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
Danisl1987 (שיחה | תרומות)
שורה 22: שורה 22:
==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==


* [http://www.sztetl.org.pl/he/person/61,aleksander-ford/ אונטולוגיה של סרטי אלכסנדר פורד], מתוך פורטל השטעטל הוירטואלי לתולדות יהדות פולין.
* {{imdb name|id=0285497|name=אלכסנדר פורד}}
* {{imdb name|id=0285497|name=אלכסנדר פורד}}
* מימי אש, [http://www1.yadvashem.org/yv/he/education/film_reviews/alexander_ford.asp אלכסנדר פורד - על הבמאי ויצירתו], "זיקה" - העיתון המקוון להוראת השואה, גיליון 21, יד ושם
* מימי אש, [http://www1.yadvashem.org/yv/he/education/film_reviews/alexander_ford.asp אלכסנדר פורד - על הבמאי ויצירתו], "זיקה" - העיתון המקוון להוראת השואה, גיליון 21, יד ושם

גרסה מ־13:52, 1 בפברואר 2012

אלכסנדר פורד (24 בנובמבר 1908 - 4 באפריל 1980) הוא במאי קולנוע פולני-יהודי, מאבות הסרט הפולני. ידוע גם בהסרטת אחד מראשוני הסרטים בארץ ישראל "צבר", בשנת 1933. פורד שיחק תפקיד מפתח בהקמת תעשיית הקולנוע הפולנית, ובהקניית מוניטין בינלאומי לקולנוע הפולני. תלמידו המובהק הוא הבמאי הפולני המפורסם אנדז'יי ויידה.

נולד בשם משה ליפשיץ (בפולנית: Mosze Lifszyc) בעיר קייב, אז חלק מהאימפריה הרוסית. הוא למד תולדות האמנות באוניברסיטת ורשה ובמהלך לימודיו יצר סרטי ראינוע קצרים במשך כשנה, בשנת 1929. את סרטו הראשון באורך מלא "הקמע" יצר פורד בשנת 1930. בשנת 1932 יצר את "לגיון הרחוב" סרטו המדבר הראשון.

בשנת 1933 הוזמן פורד לארץ ישראל על ידי המפיק זאב מרקוביץ' על מנת ליצור סרט מחיי החלוצים. הסרט, "צבר" שמו, תיאר קבוצת חלוצים המחפשים מים במדבר, ומתעמתים עם קבוצת ערבים. בסרט שיחקו מיטב שחקני התיאטרון בארץ - פסח בר-אדון, יהושע ברטונוב, שמעון פינקל, רפאל קלצ'קין, אהרון מסקין וחנה רובינא. "צבר" מעולם לא הוצג בארץ. במקומות בהם הוצג בחוץ לארץ זכה לביקורת חריפה. הסרט הציג את המאבק בין היהודים והערבים בדומה לאופן בו הוצגו המאבקים בין המתיישבים האמריקנים והאינדיאנים במערבונים, והביקורת טענה כי הוא זר לארץ ולרוחה. הסרט היה אחד מחמישה סרטים עלילתיים באורך מלא שהופקו בארץ במהלך כל שנות ה-30, אם כי לא ניתן לראות בו משום קולנוע ישראלי שכן מימונו היה זר, וייצורו הטכני בוצע במעבדות בוורשה.

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה נמלט פורד לברית המועצות והקים יחידת הסרטה עבור הצבא הפולני שפעל שם. לאחר המלחמה עמד פורד בראש החברה הממשלתית "פילם פולסקי", והחזיק בעמדת מפתח בתעשיית הסרטים הפולנית. פורד בנה מחדש את התשתית הקולנועית שנהרסה בשנות המלחמה, וזאת בצוותא עם חבורה מסורה של אנשי קולנוע קומוניסטים. בזכרונותיו, כתב רומן פולנסקי על חבורה זו: "הם כללו כמה אנשים מוכשרים באופן יוצא מן הכלל, במיוחד אלכסנדר פורד, חבר מפלגה ותיק, וסטליניסט אורתודוקסי. בעל העוצמה האמיתית בתקופה שלאחר המלחמה היה פורד עצמו, אשר יצר אימפרית קולנוע קטנה משל עצמו".

פורד השתמש בסרטיו על מנת להביע אי שביעות רצון מהמשטר בפולין ולחשוף את ההשפעה של המשטר על היהודים והעניים, כבסרטו התיעודי משנת 1958 "היום השמיני בשבוע", אשר נאסר להקרנה בפולין. הסרט הידוע ביותר שלו בפולין הוא סרטו העלילתי "האבירים הטבטונים" משנת 1960 המבוסס על ספרו של הנריק סנקביץ'. פורד המשיך בעשיית סרטים בפולין עד אשר עליית האנטישמיות לקראת סוף שנות ה-60, כאשר נאסרה עליו כל פעילות קולנועית. עקב כך עזב את פולין ב-1968. בתחילה חי שנתיים בישראל, ולאחר מכן עזב לדנמרק ולבסוף השתקע בארצות הברית. לאחר שנת 1969 נמחק שמו מכל הפרסומים הפולנים העוסקים ביצירה הקולנועית ובהיסטוריה של הקולנוע הפולני. הזכרת שמו נאסרה.

סרטו האחרון "המרטיר" (1975) על חיי יאנוש קורצ'ק הינו הפקה גרמנית-ישראלית דוברת אנגלית בשיתוף שחקנים ישראלים כאורנה פורת ואפרת לביא.

פורד שם קץ לחייו בפלורידה בשנת 1980.

שמו מונצח ב"שדרת הכוכבים" בלודג'.

חייו הפרטיים

פורד היה נשוי פעמיים. לו ולאשתו הראשונה, אולגה מינסק, נולד הבן אלכסנדר. עם אשתו השנייה אלאנור גריזוולד היו לו שתי בנות - קונסטנס וג'סטין, ובן - רומן.

קישורים חיצוניים

  • אונטולוגיה של סרטי אלכסנדר פורד, מתוך פורטל השטעטל הוירטואלי לתולדות יהדות פולין.
  • תבנית:Imdb name
  • מימי אש, אלכסנדר פורד - על הבמאי ויצירתו, "זיקה" - העיתון המקוון להוראת השואה, גיליון 21, יד ושם
  • אסף טל, לעבענס-קונסט - אמנות החיים - על הסרט מיר קומען אָָן, "זיקה" - העיתון המקוון להוראת השואה, גיליון 21, יד ושם
  • Leaman, Oliver (2001). Companion encyclopedia of Middle Eastern and North African film. Routledge. p. 316.