לדלג לתוכן

אחסון ענן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

במחשוב ענן, אחסון ענןאנגלית: Cloud Storage) הוא אחסון של קבצים על גבי שרת מרוחק, שהקשר איתו נעשה באמצעות רשת מחשבים, ובפרט האינטרנט. חברות אחסון ענן ציבורי מפעילות מרכז מחשוב המאפשר למשתמשים לחכור קיבולת אחסון.

ניתן לגשת לשירותי אחסון ענן באמצעות ממשק תכנות יישומים (API), באמצעות התקן חומרה המשמש כ"נתב אחסון ענן", או באמצעות ממשק משתמש מבוסס דפדפן. המידע של כל משתמש פרוס באופן טיפוסי על פני מספר רב של כוננים ומחשבים פיזיים, אך מוצג ללקוח כשטח אחסון הומוגני באמצעות וירטואליזציה. אחסון בענן הוא בעצם שמירת מידע על גבי שרתים ייעודיים לשמירת מידע.

אחסון הענן מאפשר הוזלה כלכלית של שמירת מידע באמצעות ניצול יתרון לגודל. שיטת אחסון ענן מאופיינת בגמישות כלכלית, והפחתת משאבים בלתי מנוצלים – בשירותי אחסון ענן טיפוסיים, כל לקוח נדרש לשלם רק עבור נפח האחסון שבו הוא משתמש בפועל.

כאשר שטח האחסון נחכר מספק של שירות אחסון, הוא מכונה "אחסון כשירות" (Storage as a service – STaaS).

אחסון בענן מבוסס על תשתית וירטואלית. ניתן להשתמש באחסון ענן בשרתי OnPrem, כאשר המשמעות היא שהשירותים ינוהלו על גבי השרתים של הארגון המשתמש בשירות (On-Premise). בנוסף ניתן להשתמש בשירותי אחסון ענן מחוץ לגבולות הארגון (Off-Premises), למשל כאשר השירות נמצא על גבי השרתים של אמזון (Amazon S3).[1]

ישנם שלושה סוגים של אחסון בענן: שירות אחסון אובייקטים, אחסון קבצים ואחסון בלוק. לכל אחד מסוגי אחסון הענן הללו יתרונות וחסרונות על פני האחרים.

ארכיטקטורה ברמה גבוהה של אחסון ענן.

ספקי אחסון מסחריים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחת הספקיות המובילות בתחום אחסון כשירות היא Amazon Web Services המספקת את תשתית שירותי האחסון Amazon S3 ‏(Simple Storage Service), המאפשרת שמירה ואחזור כל כמות של נתונים, בכל עת, מכל מקום ברשת. שרותי S3 מתאפיינים בשרידות גבוהה, מחיר נמוך לנפח אחסון ואפשרויות גדילה כמעט בלתי מוגבלות. הנתונים ב-S3 נשמרים ב"חביות" (Buckets), להן ניתן לשייך הרשאות גישה. הגישה ל-S3 אינה מתבצעת בדומה לדיסק רגיל (ראו EBS) אלא בממשק תכנות יישומים (API) לאחזור ושמירת אובייקטים. Google Cloud Platform היא פלטפורמת מחשוב ענן של גוגל, המציעה לקהל הרחב שירותי אירוח ותשתית. DigitalOcean היא חברת האחסון השלישית בגודלה בעולם לאחסון אתרים.

  • תשלום per-capacity, המתבטא בכך שהתשלום נעשה עבור האחסון שנעשה בו שימוש בפועל בלבד.[2] הדבר אינו בהכרח מוזיל עלויות, אלא כרוך בהוצאות תפעול ולא בהוצאות הוניות.
  • עסקים המשתמשים באחסון בענן יכולים לצמצם את צריכת האנרגיה שלהם עד 70%.[3]
  • השמירה על זמינות אחסון וההגנה על נתונים הן באחריות ספק השירות ובכך נחסכות עלויות לארגון המשתמש בשירות. [4]
  • התחזוקה השוטפת של האחסון, כגון רכישת נפח אחסון נוסף, היא באחריות ספק השירות.[2]
  • אחסון בענן מספק למשתמשים גישה מיידית למגוון רחב של משאבים ויישומים המתארחים בתשתית של ארגון אחר באמצעות ממשק שירות אינטרנט.[5]
  • ניתן להשתמש באחסון בענן כגיבוי עמיד בפני אסונות טבע, מאחר שלרוב ישנם שניים או שלושה שרתי גיבוי הממוקמים במקומות שונים בעולם.

התפיסה הרווחת כיום היא כי מחשוב ענן הומצא על ידי ג'וזף קרל רובנט ליקליידר בשנות ה-60, בעת עבודתו על ARPANET (רשת מיתוג המנות הראשונה בעולם, ממנה התפתח האינטרנט), על מנת לחבר אנשים עם נתונים ממקומות שונים.[6] בשנת 1983, חברת CompuServe הציעה למשתמשים שלה כמות קטנה של שטח דיסק לאחסון כל קובץ שברצונם להעלות. [7]

בשנת 1994 השיקה AT&T את שירותי PersonalaLink, פלטפורמה מקוונת לתקשורת ויזמות אישית ועסקית. בפרסומת של הפלטפורמה התייחסו אליה כמקום מפגש אלקטרוני שניתן לקרוא לו "ענן". בשנת 2006, Amazon Web Services הציגה את שירות אחסון הענן שלהם AWS S3, שזכה להכרה ואימוץ נרחב כספק האחסון, ושימש בין היתר שירותים פופולריים כמו Dropbox ו־Pinterest.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Cloud and Virtual Data Storage Networking. Greg Schulz. CRC Press, 2011

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "On-premises private cloud storage description, characteristics, and options". אורכב מ-המקור ב-2016-03-22. נבדק ב-2012-12-10.
  2. ^ 1 2 ZDNet, Nasuni Cloud Storage Gateway By Dan Kusnetzky, June 1, 2010,
  3. ^ Gupta, P (20 באוקטובר 2013). "The usage and adoption of cloud computing by small and medium businesses". International Journal of Information Management. 33 (5): 861–874. doi:10.1016/j.ijinfomgt.2013.07.001. {{cite journal}}: (עזרה)
  4. ^ "4 reasons why cloud and on-premises storage are different, but equally good for people data". 2013-09-09. אורכב מ-המקור ב-2013-09-25. נבדק ב-2013-09-09.
  5. ^ O’Brien, J. A. & Marakas, G. M. (2011). Computer Software. Management Information Systems 10th ed. 145. McGraw-Hill/Irwin
  6. ^ "A History of Cloud Computing". ComputerWeekly.
  7. ^ Louden, Bill (בספטמבר 1983). "Increase Your 100's Storage with 128K from Compuserve". Portable 100. New England Publications Inc. 1 (1): 22. ISSN 0738-7016. {{cite journal}}: (עזרה)