לדלג לתוכן

בן-חרדל מצוי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף ארוגולה)
המונח "רוקט" מפנה לכאן. לערך העוסק בקטר הראשון, ראו ג'ורג' סטיבנסון.
קריאת טבלת מיוןבן-חרדל מצוי
בן-חרדל מצוי
בן-חרדל מצוי
מיון מדעי
ממלכה: צמחים
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צלפאים
משפחה: מצליבים
סוג: בן-חרדל
מין: בן-חרדל מצוי
שם מדעי
Eruca sativa
Thellung, 1918
עונת פריחה
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

בן-חרדל מצוי (שם מדעי: Eruca sativa), נקרא גם רוֹקֶטצרפתית: Roquette) או ארוגולה (Arugula), הוא צמח חד-שנתי ממשפחת המצליבים.

מאפייני המין

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גובהו של הצמח הוא בין 20 ל-100 ס"מ, עליו מפורצים ובעלי 4 עד 10 אונות קטנות ואונה אחת גדולה יותר בסופם. לפרחיו מבנה אופייני למצליבים, בקוטר של 2 עד 4 ס"מ מסודרים באשכול מתארך. צבע הפרחים צהוב או קרם וסימנם הבולט הוא היותם מעורקים בסגול. המאפיין העיקרי המבדיל את המין ממינים דומים לו, כמו צנון הבר וכרוב החוף, הוא "מקור" בקצה התרמילים שלו.

הצמח נפוץ באזור הים התיכון ממרוקו ופורטוגל במערב ועד ירדן וטורקיה במזרח. בישראל הצמח נפוץ מצפון ים המלח, לאורך בקעת הירדן עד לדרום הגולן.

הצמח אכיל ומשמש כירק עלים. הוא עשיר בוויטמין C ואשלגן. כיום הוא מתורבת ונמכר בכמויות גדולות באופן מסחרי, גם בארצות הרחוקות מבית הגידול הטבעי שלו.

לצמח יש טעם חרדלי חריף. משתמשים בו בעיקר לסלט, בדרך כלל עם ירקות נוספים בשל טעמו. כמו כן, משתמשים בו מבושל בפסטה, מאכלי בשר ופיצה. באזור נאפולי מייצרים ממנו משקה אלכוהולי בשם רוקולינו המשמש כדיז'סטיף.

יש המזהים את הצמח עם אורות המקראי (ספר מלכים ב', פרק ד', פסוק ל"ט). זאת מאחר שהצמח מזוהה[1] עם הצמח המוזכר רבות בחז"ל[2] "גרגיר", אותו מזהה רבי מאיר בברייתא עם ה"אורות"[3].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]