לדלג לתוכן

ג'ובאני פרנצ'סקו סטרפרולה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'ובאני פרנצ'סקו סטרפרולה
Giovanni Francesco Straparola
חיתוך עץ של סטרפרולה מתוך ספרו
לידה 1480?
Caravaggio, איטליה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה ונציה
שם לידה Giovanni Francesco Straparola עריכת הנתון בוויקינתונים
שם עט Zoan Francesco Straparola עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות היצירה איטלקית עריכת הנתון בוויקינתונים
יצירות בולטות The Facetious Nights of Straparola עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'ובאני פרנצ'סקו "ג'אנפרנצ'סקו" סטרפרולהאיטלקית: 'Giovanni Francesco "Gianfrancesco" Straparola וגם Zuan Francesco Straparola da Caravaggio; ‏(1485? – 1558) היה אספן ומחבר מעשיות איטלקי מתקופת הרנסאנס. אחד הראשונים שפרסמו ספרי-מעשיות באירופה. ספרו, שראה אור בשתי מהדורות "הלילות הנעימים" (Le piacevoli notti;‏ 1551-1553) ו"הלילות ההיתוליים" (Le piacevoli notti;‏ 1555), כלל 75 מעשיות, רובן נאספו על ידו ממקורות קדומים או עממיים והיוו דגם למעשיות האחים גרים ושארל פרו. בפרט הסיפור "מלך חזיר" ששימש דגם לסיפור "היפה והחיה" והסיפור “Costantino Fortunato" ששימש דגם לסיפור "החתול במגפיים".

תולדות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לא רב הידוע על תולדות חייו. הוא נולד בעיירה קראוואג'ו, במישור לומברדיה ממזרח למילאנו. ב-1508 היה כבר בוונציה, שם ראה אור באותה שנה ספרו Opera nova de Zoan Francesco Straparola da Caravaggio novamente stampata ("יצירות חדשות מאת זואן פרנצ'סקו סטרפרולה") שכלל סונטות ו"שמיניות סיציליאניות" (סוגה ספרותית של שיר היתולי בעל שמונה שורות, בנות 11 הברות הנחרזות בתבנית של A-B-A-B). על מהדורת ספרו מ-1558 נדפס הביטוי All’instanza dall’autore ("בהיעדרו של המחבר", כלומר לאחר מותו).

"הלילות" של סטרפרולה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ספרו הגדול של סטרפרולה נבנה בדגם של הדקמרון מאת בוקאצ'יו (1350-1352), סיפור המסגרת מציג חבורה של אריסטוקרטים, גברים ונשים, המשעשעים את עצמם לאורך מספר לילות בסיפור מעשיות. כל לילה הוא פרק בספר, הכולל כמה סיפורים. הספר ראה אור לראשונה בוונציה. בשנת 1551 ראה אור הכרך הראשון חתחת השם "הלילות הנעימים" (Le piacevoli notti) ובו 25 סיפורים וב-1553 ראה אור הכרך השני ובו 50 סיפורים. ב-1555 ראה אור הספר בשם "הלילות ההיתוליים" (Le piacevoli notti), תוך השמטת הסיפור "שוליית החייט", כנראה בשל צנזורה עצמית או הוראת הכנסייה.

הסיפורים כוללים סיפורי אימה, סיפורים מבדחים, חידות וכדומה.

הספר הוכנס לרשימת הספרים האסורים של הכנסייה הקתולית בשנת 1624.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Jack Zipes, The Great Fairy Tale Tradition: From Straparola and Basile to the Brothers Grimm, W. W. Norton & Company, 2000 ISBN 0-393-97636-X

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]