ג'אני ורסצ'ה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף ג'יאני ורסצ'ה)
ג'אני ורסצ'ה
Gianni Versace
לידה 2 בדצמבר 1946
רג'ו די קלבריה, איטליה עריכת הנתון בוויקינתונים
נרצח 15 ביולי 1997 (בגיל 50)
מיאמי ביץ', ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה Moltrasio עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה עיצוב אופנה עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה מפקד במסדר ההצטיינות של הרפובליקה האיטלקית עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Antonio D'Amico (1982–?) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.versace.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'אני ורסצ'האיטלקית: Gianni Versace;‏ 2 בדצמבר 194615 ביולי 1997) היה מעצב אופנה ואדריכל איטלקי שהתמחה בהלבשה ובעיצוב תחפושות לקולנוע ותיאטרון. בסגנונו הוא הושפע מאנדי וורהול, אמנות מופשטת וכן גם מאמנות יוון ורומא העתיקות ומסגנון הבארוק הצרפתי. הוא ייסד את מותג האופנה היוקרתי "ורסצ'ה" (Versace) ונחשב לאחד ממעצבי האופנה הצבעוניים והיצירתיים ביותר במאה ה-20.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ורסצ'ה נולד ברג'ו די קלבריה, איטליה, שם גדל יחד עם אחיו סנטו ואחותו דונטלה, שני אישים נוספים בתעשיית עיצוב האופנה ושותפים עסקיים בחברת ורסצ'ה. אמם הייתה תופרת וג'אני בילה זמן רב בילדותו בעזרה לאמו בתפירה אז רכש מיומנויות שהביאו אותו למקצוע מעצב האופנה. מצבה הכלכלי של משפחתו לא היה טוב כשל משפחות מהן יצאו מעצבי אופנה אחרים בעלי שם עולמי בני תקופתו. גם העיירה בה גדל סבלה מקשיים כלכליים חמורים אחרי מלחמת העולם השנייה והחברה שייסד לימים ורסצ'ה, שהוערכה בשנת מותו בכמיליארד דולר, נבנתה כולה בזכות עמלו.

בגיל 15 כבר עסק בציור של דגמי שמלות ובגדים שונים עבור אמו. ורסצ'ה למד אדריכלות אבל בגיל 25 עבר למילאנו שם החל לעבוד כמעצב אופנה וכאדריכל. באמצע שנות ה-70 גילו ציידי-מוחות במילאנו את כישרונו של ורסצ'ה שניכר בעיצובם של סריגים שונים והוא התברג בחברת "ג'ני" היוקרתית לעיצוב טקסטילים. כמה שנים מאוחר יותר, בזכות הצלחתו הרבה שם הוציא את קולקציית הביגוד הראשונה שלו לנשים. לאורך כל הקריירה שלו עבד איתו אחיו סנטו אשר היה למעשה האיש שהוביל את החברה בפן העסקי.

סגנונו של ורסצ'ה היה נועז ומקורי, ועל אף שמבקרי האופנה ביקרו אותו לא פעם, זכה להצלחה רבה במכירת עיצוביו לעשירי אירופה. השפעת סגנונות האמנות הקלאסיים בשילוב האמנות האוונגרדית של אמצע המאה ה-20 ניכרו בעיצוב התלבושות שלו. הוא גם נודע כמעצב שנהג לעצב את חלק מבגדיו על הדוגמניות עצמן ללא סקיצות מוקדמות.

בשנת 1978 פתחו שלושת האחים את חברת "ורסצ'ה" בשיתוף פעולה עם ג'יג'י מונטי, יצרן סריגים מאזור פירנצה, אשר היה הראשון למעשה לזהות ולהשקיע בג'אני ורסצ'ה. החברה הלכה וצמחה, והפכה כבר בסוף שנות ה-70 לשם דבר בענף האופנה באירופה ולמותג עולמי. בשנות ה-80 בנה ורסצ'ה אחוזה מפוארת ליד אגם קומו באיטליה, וזו הפכה לחלק מהסמל המכונה ורסצ'ה. מולו ניצב בתקופה זו מתחרהו הגדול ג'ורג'ו ארמני, אשר נהוג היה פעמים רבות להשוות בין השניים. גם ארמני, מעצב איטלקי נוסף, הקים אימפריית אופנה משלו באותה התקופה, אך קו העיצוב שלו היה מעודן ושמרני הרבה יותר. ורסצ'ה היה ידוע עם סגנון התבטאות חסר רסן אשר לא סינן בקפידה את דעותיו. הוא לא חסך את דעותיו כנגד נטייתו המינית והעדיף לשמור את נטיותיו ללא כל רצון להתגאות בכך בציבור. בין דבריו היו כאשר התראיין למגזין ווג וטען שמרבית ההומוסקסואלים רודפים אחרי מין והכרה בהם כדבר לגיטימי ואינם מסוגלים לבנות מערכת יחסים בריאה, אך מנגד גם טען שיש בודדים שעיקר שאיפתם היא אהבת אמת והוא הגדיר את עצמו כאחד מהבודדים ששואפים לכך. דבריו עוררו סערה רבה והיו שקראו להחרים את המותג. בראיון אחר, עורר ורסצ'ה סערה נוספת מבחינה פילוסופית על כך שיש הומוסקסואלים שמאמצים את הנטייה לצורך יצר מיני למרות שהם כלל לא נולדו כך ויש את אלה שמחפשים אהבת אמת ככל הנראה מחסך דמות אב והם אינם נכללים כחוטאים לדבריו. מאוחר יותר בנה ורסצ'ה אחוזה נוספת במיאמי ביץ', פלורידה, ועבר אליה עם בן זוגו אנטוניו ד'אמיקו, דוגמן ומעצב אופנה גם הוא. בבוקר 16 ביולי 1997, כאשר חזר לביתו במיאמי, נרצח ורסצ'ה ביריית אקדח על ידי אנדרו קונאנן (Andrew Cunanan), שהתאבד זמן קצר לאחר הרצח. הרקע לרצח לא היה ברור והוא עדיין בגדר תעלומה עד לימים אלה.

לאחר הירצחו המשיכו אחיו ואחותו לנהל את החברה, שמכירותיה רק גדלו מאז, ואחותו דונטלה ורסצ'ה הפכה למעצבת הראשית של החברה.

ורסצ'ה היה גם איש ברנז'ה המיודד עם סלבריטאים רבים בעולם מתחום התרבות והעסקים, כגון אלטון ג'ון, ג'ון בון-ג'ובי, מדונה, קלאודיה שיפר ואף נודע כידיד קרוב של הנסיכה דיאנה. לאחר מותו הקדיש אלטון ג'ון לוורסצ'ה את האלבום "The Big Picture".

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'אני ורסצ'ה בוויקישיתוף