ג'ימנמה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןג'ימנמה
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: גנציינאים
משפחה: אסקלפיים
סוג: ג'ימנמה
מין: ג'ימנמה סילבסטר
שם מדעי
Gymnema
סמית, 1811

ג'ימנמה סילבסטר (שם מדעי: Gymnema sylvestre) הוא צמח מטפס ממשפחת האסקלפיים ומקורו במרכז ובדרום הודו. הצמח משמש ברפואה ההודית כתרופה טבעית לסוכרת מזה כאלפיים שנה[1].

מרכיבי הצמח[עריכת קוד מקור | עריכה]

החומר הפעיל בצמח מורכב מקבוצת מולקולות מסוג טריטרפן סאפונין הידועות כחומצות ג'ימנמיק. חומצות אלה הן אנטי-סוכרתיות ונוגדות דלקות[2]. במחקר משנת 1967 בודדה חומצת A1 מעלי הצמח וזוהתה כמרכיב משמעותי ופעיל לוויסות סוכר[3]. מחקרים מתקדמים משנת 1971 דנים בהשפעת החומצה על שינוי טעם הסוכר[4].

חומצת ג'ימנמיק: מבנה

סגולות רפואיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחקרים בני ימינו מראים כי שימוש לטווח ארוך בעלי הצמח מפחית את רמות הסוכר בדם וכמו כן מנטרל את הטעם המתוק בפה. החומר הפעיל האחראי לכך נמצא בחומצות הג'ימנמיק שפועלות כמווסתות וכתחליף לסוכר[5]. מחקר על עכברים משנת 2003 מתאר כי הצמח חוסם קולטני טעם מתוק[6]. חומצות הג'ימנמיק משמשות כרכיב פעיל במחקרים כימיים רבים הבוחנים את אנטומית הטעם[7] ובמחקרים על סוכרת. החומצות זוהו כמפחיתות רמות סוכר וחומצות אמינו במעיים[8][9]. מחקר שבוצע על עכברים משנת 2005, הראה כי תמיסה בריכוז של 00.125 (mg/ml) המופקת מעלי הצמח[10], גרמה לשינויים הפיכים ולגידול ברמות אינסולין וסידן בתאי בטא. ממצאים אלו מציעים כי מרכיבי התמיסה מסייעים במעבר האינסולין אל תוך התא. בסדרת מאמרים רפואיים משנת 1990 פורסם כי חומצות הג'ימנמיק מסייעת בבניית תאי בטא של הלבלב[11] ועל כן כתרופה מסייעת לחולי סוכרת ב'[12].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'ימנמה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]