לדלג לתוכן

דוכס אדינבורו

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דוכס אדינבורו
Duke of Edinburgh
הנסיך אדוארד
הנסיך אדוארד
איוש נוכחי הנסיך אדוארד, דוכס אדינבורו
תאריך כניסה לתפקיד 10 במרץ 2023
דרכי מינוי מינוי המונרך
תחום שיפוט הממלכה המאוחדת
ייסוד המשרה 26 ביולי 1726
איוש ראשון פרדריק, נסיך ויילס
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הדוכס מאדינבורואנגלית: Duke of Edinburgh) הוא תואר אצולה בריטי הניתן לעומד בראש דוכסות אדינבורו שבסקוטלנד.

דוכסות זו הוקמה ארבע פעמים במהלך ההיסטוריה. הדוכס הנוכחי הוא הנסיך אדוארד, אחיו של המלך צ'ארלס השלישי ובנו של הנסיך פיליפ, דוכס אדינבורו.

דוכסות אדינבורו נוצרה לראשונה ב-26 ביולי 1726 והתואר הוענק על ידי המלך ג'ורג' הראשון לנכדו פרדריק (שנה לפני שזה הפך ליורש העצר וקיבל את התואר נסיך ויילס). לאחר מותו של פרדריק הועבר תואר דוכס אדינבורו לבנו, הנסיך ג'ורג' (לימים המלך ג'ורג' השלישי), ועם הפיכתו של ג'ורג' למלך, עברו נכסי הדוכסות והתואר לחלק מנכסי הכתר, והתואר בוטל.

התואר נוצר בשנית על ידי המלכה ויקטוריה ב-24 במאי 1866 והוענק לבנה השני, הנסיך אלפרד. אלפרד נפטר בשנת 1900 בלא שהיו לו בנים חיים ולכן התואר נכחד.

התואר נוצר בפעם השלישית על ידי המלך ג'ורג' השישי בשנת 1947 עבור הנסיך פיליפ מאונטבטן, והוענק לו יום לפני נישואיו לנסיכה אליזבת, אשר נשאה את התואר דוכסית אדינבורו עד הכתרתה כמלכה אליזבת השנייה. הנסיך פיליפ החזיק בתואר במשך 73 שנים, עד למותו בשנת 2021; עם מותו ירש את התואר בנו הבכור, הנסיך צ'ארלס.

ב־8 בספטמבר 2022 בעקבות הפיכת הנסיך למלך צ'ארלס השלישי, התואר התמזג עם הכתר.

התואר נוצר בפעם הרביעית על ידי המלך צ'ארלס השלישי ב-10 במרץ 2023, כאשר הוא העניק את התואר לאחיו הצעיר, הנסיך אדוארד[1]; התואר הועבר לו לימי חייו בלבד, והוא לא יעבור בירושה לבנו.

אזכורים ספרותיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסדרת הטלוויזיה "הפתן השחור" של רשת ה-BBC מגלם רואן אטקינסון את דמותו של הנסיך אדמונד "הפתן השחור", בנו של מלך אנגליה ריצ'רד הרביעי, הנושא בתואר דוכס אדינבורו וזאת למרות העובדה שהסדרה מתרחשת לפני איחוד הכתרים כאשר סקוטלנד הייתה ממלכה עצמאית ונפרדת לחלוטין מאנגליה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דוכס אדינבורו בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]