די גאלדענע קייט
די גאָלדענע קייט (יידיש: "שרשרת הזהב") היה כתב עת ביידיש אשר יצא לאור בישראל בשנים 1948–1995 על ידי ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל. עורכו של כתב העת לאורך כל שנות קיומו היה אברהם סוצקבר.
מקור שמו של כתב העת הוא במחזה בשם זה שכתב י"ל פרץ.
כותרת המשנה של כתב העת הייתה: "פערטל-יארשריפט פאר ליטעראטור און געזעלשאפטלעכע פראבלעמען", כלומר רבעון לענייני ספרות וחברה. יוסף שפרינצק, מזכיר ההסתדרות באותה העת, היה מן היוזמים מצד ההסתדרות. אברהם סוצקבר הצליח לשכנע את ראשי מפא"י בחשיבות הקמת הרבעון, מה שמלמד כי הטענות אודות אי-סובלנות בוטה שלכאורה שררה אז בארץ כלפי לשון היידיש מוגזמת, גם אם ללא ספק היו יהודים בארץ ישראל, שבהמשך לרוח מלחמת הלשונות, גילו כלפי השפה הזו עוינות.[1]
"די גאלדענע קייט" היה במשך שנים רבות הרבעון הייצוגי של תרבות היידיש בישראל ובעולם, לאחר השואה ומלחמת העולם השנייה. הרבעון יצא לאור בתל אביב, בעריכתו של המשורר אברהם סוצקבר (סוצקעווער). אברהם סוצקבר היה בין מייסדי הרבעון, יחד עם אברהם לוינסון, בשנת 1949, ועורכו עד שנת 1995. המשנה לעורך היה אליעזר פינס, בתחילת שנות ה-20 מזכיר סיעת המפלגה המאוחדת (מפלגה יהודית-סוציאליסטית) במועצת הפועלים בפולין.[2] הרבעון שימש במשך שנים ארוכות האכסניה המרכזית וכמעט היחידה של שרידי תרבות היידיש וסופריה, וסביבו נתרכזו מיטב יוצרי היידיש במשך קרוב לחמישים שנה. בסך הכל יצאו לאור 141 גליונות, שחלקם הקיפו למעלה מ-200 עמודים.
כתב העת התייחד, בין השאר, גם בכך, שהביא לראשונה תרגומים ליידיש של שירה וסיפורת עברית מהספרות העברית החדשה.
ליד מערכת כתב העת הייתה במשך שנים רבות גם הוצאת ספרים קטנה לספרי יידיש.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- רחל רוז'נסקי, שרשרת הזהב, באתר הארץ, 29 בינואר 2010
- הודעה על כרך 1 של די גאלדענע קייט, על המשמר, 2 בדצמבר 1948