לדלג לתוכן

דראקנסברג

דראקנסברג
Dragon's mountain
מידע כללי
גובה 3,482 מ' עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה דרום אפריקה, לסוטו עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום קוואזולו-נטאל, דרום אפריקהדרום אפריקהדרום אפריקה
רכס הרים Great Escarpment עריכת הנתון בוויקינתונים
אורך הרכס 1,000 ק"מ עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 29°22′00″S 29°32′00″E / 29.366666666667°S 29.533333333333°E / -29.366666666667; 29.533333333333
הפסגות
הפסגות
השטח הפריפריאלי
השטח הפריפריאלי
אוחהלמבה / פארק דראקנסברג
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית מעורב בשנת 2000, לפי קריטריונים 1, 3, 7, 10
הערות הורחב ב-2013
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
אזור ה"אמפיתיאטרון" בדראקנסברג

רכס הרי הדראקנסברגאפריקאנס: Drakensberg (מבוטא "דראקנסבֶּרכֶה") - "הר הדרקון"; בזולו: uKhahlamba - "מחסום החניתות"; בססותו: Maloti) הוא הגבוה ביותר בדרום אפריקה, ומתנשא בפסגת תבנה נטלניאנה לגובה של 3,482 מטר. בשפת זולו ידוע הרכס כ"אוחהלמבה" שפירושו "מחסום החניתות" ובשפת ססותו שפתם של בני הבנטו, הוא ידוע כ"מאלוטי". בשל המבנה הגאולוגי הייחודי שלהם, הם מהווים אתר יוצא דופן, וכמעט יחיד במינו בעולם. רק הרי סאמיאן שבאתיופיה מזכירים את מבנה הדראקנסברג. שבט הסאן, הבושמנים, חי בהרי הדראקנסברג מזה למעלה מ-4,000 שנה, והותיר במקום ציורי מערות ייחודיים, המתעדים את חייו ומורשתו. בשל שילוב ייחודי זה של אתר טבע בעל יופי טבעי נדיר, וחשיבות גאולוגית, ומקום המתעד את אורח חייהם של בני שבט הסאן, שבמידה רבה הולך ונכחד, נבחר רכס ההרים לאתר מורשת עולמית בשנת 2000.

מיקום הרכס והיקפו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רכס הדראקנסברג נמצא בחלקה המזרחי של דרום אפריקה ומתמשך לאורך כ-1,000 קילומטרים מכיוון דרום מערב לכיוון צפון מזרח, עם פנייה לצפון מערב המהווה את גבולה הצפון מזרחי של לסוטו עם דרום אפריקה. במערב מתוחם הרכס על ידי נהר אורנג' ונהר ואל, ובמערב ובדרום על ידי מספר נהרות קטנים, שהגדול בהם הוא נהר טוגלה. הרכס מפריד את פרובינציית קוואזולו נטאל מפרובינציית המדינה החופשית, ומגיע עד לחוף נטאל.

הפסגה הגבוהה ביותר ברכס הדראקנסברג היא תבנה נטלניאנה שגובהה 3,482 מ'. הפסגה היא הגבוהה ביותר בלסוטו. פסגות אחרות הן פסגת מאפאדי שגובהה 3,450 מ', פסגת מאקואננג שגובהה 3,416 מ', פסגת נג'סותי שגובהה 3,408 מ', פסגת שמפיין קאסל שגובהה 3,377 מ', ג'יאנטס קאסל (טירת הענק9 שגובהה 3,315 מ' ובן מקדוהי שגובהה 3,001 מ'. כל אלו מצויות באזור הגבול עם לסוטו. צפונית ללסוטו הרכס נהיה נמוך יותר, ותלול פחות. קניון נהר בלייד במפומלאנגה הוא באופן טכני חלק מהדראקנסברג על אף שהגאולוגיה שלו שונה בתכלית משאר הרכס, בשל העדר פסגות הבזלת האופייניות להרי הדראקנסברג.

הדראקנסברג כולל אתרי טבע ונוף רבים, וכן את פארק אוחהלמבה דראקנסברג, המשתרע על פני כ-150 ק"מ מן הרכס, פארק רויאל נטאל, המצוי צפונית לפארק אוחהלמבה דראקנסברג, ופארק קניון נהר בלייד.

האמפיתיאטרון

[עריכת קוד מקור | עריכה]
האמפיתיאטרון
מפלי טוגלה
חלון האל
מראה בהרים

האמפיתיאטרון, המצוי בשטח פארק רויאל נטאל, הוא מצוק שאורכו כ-5 קילומטר, וגובהו כקילומטר, המשתרע בין שתי פסגות שגובהן מעל 3,000 מ'. האמפיתיאטרון הוא אחד הנופים המצולמים ביותר בדראקנסברג ובדרום אפריקה. מיסיונרים צרפתים באזור כינו אותו "Mont-aux-Sources" הר המקורות, שכן מאזור זה נובעים מספר נהרות, לרבות נהר טוגלה ונהר אורנג'.

מפלי טוגלה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – מפלי טוגלה

מפלי טוגלה המצויים באזור פארק רויאל נטאל, הם המפל השני בגובהו בעולם. גובה המפל הוא 947 מ'. נהר הטוגלה נובע מאזור האמפיתיאטרון, למשך מספר קילומטרים, עד לאזור המפל, ומשם נשפך לאוקיינוס ההודי במרחק כ-300 קילומטרים ממקורו.

טירת הענק היא פסגה בדרום הדראקנסברג בפרובינציית קוואזולו נטאל. האזור הוא אזור מתויר ובו מסלולי הליכה רבים המציעים לצועדים מראות פנורמיים. באזור מצויים גם ציורי הקיר הבושמנים. מדי שנה באפריל מתקיים במקום מרתון אופניים אתגרי. המקום קיבל את שמו מכיוון שהוא מזכיר פרופיל של ענק ישן. המדובר למעשה ברמה הנמצאת בין העמקים העמוקים באזור זה של הדראקנסברג.

"חלון האל" הוא אתר בשמורת קניון נהר בלייד, באזור מפומאלאנגה המצוי בגובה של 1,730 מטרים. הנוף מאתר זה משקיף אל מדרונות מיוערים, ההופכים לפתע למצוק בגובה 700 מ' היורד אל עמקים פוריים, ושדות ציד המאוכלסים בחיות בר רבות. ביום בהיר ניתן לצפות למרחק רב עד לפארק הלאומי קרוגר וגבולה של מוזמביק. המקום שימש כאתר להסרטת הסרט האלים משתוללים ב-1980. גיבור הסרט, הבושמני, מאמין שזהו סופו של העולם.

מקורות גאולוגיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבחינה גאולוגית הדראקנסברג הוא שריד למישור האפריקני המקורי. ההרים מכוסים בשכבת בזלת שעוביה עד 1,500 מטרים, ומתחתיה אבן חול, שילוב היוצר מצוקים תלולים ופסגות. שכבת אבן הסטון נוצרה משרידיו של אגם ענק שכיסה את האזור בו מצויה דרום אפריקה בימינו לפני 500 מיליון שנה, ואילו שכבת הבזלת נוצרה לפני 2,200 מיליון שנה, בהתפרצות געשית שגאולוגים סבורים שהיא הגדולה בהיסטוריה של כדור הארץ, וקשורה בפיצול הלוחות הטקטוניים של אפריקה ודרום אמריקה. תהליכי סחיפה טבעיים של פעולת המים ומזג האוויר, במיוחד מכיוון מזרח, בו מצוי האוקיינוס ההודי, יצרו קניונים ורכסי הרים מרהיבים, שהביאו לעולם את הנוף הייחודי ויוצא הדופן. ביחד עם הרי סאמיאן באתיופיה הדראקנסברג הוא אחד משני רכסי הרים שנוצרו בדרך זו.

מערות וציורי מערות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המערות שכיחות באזורי אבן החול הנשחקת בקלות שבדראקנסברג, ובחלקן יש ציורי מערות שציירו הבושמנים. בכל אזור הדראקנסברג מצויות 40,000 יצירות נפרדות של אמנות בושמנית, המהוות את האוסף הגדול בעולם של אומנות זו. בשל החומרים בהם השתמשו ליצירת הציורים, קשה לתארך ציורים אלו, אך ישנן ראיות אנתרופולוגיות, לרבות כלי ציד מצוירים, המראים כי התרבות הבושמנית קיימת בהרי הדראקנסברג כ-40,000 ואולי אף 100,000 שנים. האוכלוסייה הבושמנית התמעטה מאוד מאז המאה ה-17, לרוב כתוצאה ממלחמות עם שבטים אפריקנים אחרים שפרשו לאזור הפורה בו חיים הבושמנים. במהלך המאה ה-19 הושמדו הבושמנים כמעט כליל בידי האירופים, לרוב בשל סכסוכים על אדמה ושטחי ציד. הבושמנים, המקיימים אורח חיים של נוודים-לקטים, לא הכירו את מושג הבעלות בחיות בית, אך תרבותם כללה אלמנט של טריטוריית ציד, בעוד שהאירופים הכירו את מושג הבעלות בחיות הבית, אך לא הכירו במתחמים שקבעו הבושמנים לציד. כך צדו הבושמנים בהמות בית השייכות לאירופים, בעוד שהאירופים פלשו למתחמי הציד הבושמנים. הטכנולוגיה האירופית של המאה ה-19, הצליחה להתגבר על טכנולוגיית תקופת האבן של הבושמנים, והתוצאה הייתה הכחדתם כמעט. כיום ישנם מספר שבטים בושמנים באזורי המדבר של הקלהרי ומדבר נמיביה, אך תרבות ההרים הבושמנית המתועדת בציורי המערות שבדראקנבסברג, אינה קיימת עוד.

בדראקנסברג יורד שלג באופן סדיר בחורף, ולעיתים אף בקיץ, בעוד שהגשם והערפל נמשכים לאורך כל השנה. בקיץ מגיעות הטמפרטורות בעמקים עד ל-30 מעלות צלזיוס, בעוד שבחורף יכולות הטמפרטורות בהרים להגיע למינוס 20 מעלות צלזיוס.

פעילות נופש ותיירות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באזור הדראקנסברג מצוי אתר סקי בשם טיפינדל הפתוח מסוף מאי ועד תחילת ספטמבר. במהלך עונת השלגים יכול הטיפינדל להתכסות בשכבת שלג שעובייה עד 2.5 מטרים.

טיפוס הרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פסגות הדראקנסברג נחשבות לפסגות חביבות על מטפסי הרים. בעוד שרוב הפסגות העיקריות נכבשו, ישנן כמה פסגות שטרם טיפסו עליהן. ההליכה ברגל היא גם פעילות פופולרית, באזור מסלולי הליכה רבים.

השפעות בתרבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

יש הטוענים[1] כי רכס ההרים השפיע על תיאורי "הרי הערפל" בארץ התיכונה ביצירותיו של טולקין, אשר נולד בדרום אפריקה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דראקנסברג בוויקישיתוף