הכאה באצבע צרדה
הכאה (או: הקשה) באצבע צְרֵדָה היא מחווה אנושית הנוצרת על ידי החלקה מהירה של האמה, האצבע האמצעית בכף היד, על פני האגודל - תוך יצירת חיכוך חזק ביניהן. את האצבע ה"מכה", מותחים על האגודל, לפני שחרורה בבת אחת אל עבר כף היד. המכה בין האצבע לבין כף היד יוצרת את הצליל.
שימוש בהכאה באצבע צרדה נעשה פעמים רבות במוזיקה או ריקוד, על מנת ליצור קצב. לעיתים השימוש בהקשה נעשה במקום מחיאת כפיים.
לחלופין, נעשה שימוש בהקשה באצבעות באינטראקציה בין אנשים, על מנת למשוך תשומת לב.
קוסמים לעיתים משתמשים בהכאה זו כתחליף לאמירת מילות קסם, על מנת להראות שהקסם התרחש במהירות רבה.
במקורות חז"ל
[עריכת קוד מקור | עריכה]הכאה באצבע צרדה נזכרת במשנה במסכת יומא כמנהג פרחי כהונה להעיר את הכהן הגדול אם מתנמנם בליל יום הכיפורים בבית המקדש: ”בִּקֵּשׁ לְהִתְנַמְנֵם, פִּרְחֵי כְּהֻנָּה מַכִּין לְפָנָיו בְּאֶצְבַּע צְרֵדָה, וְאוֹמְרִים לוֹ, אִישִׁי כֹּהֵן גָּדוֹל, עֲמֹד וְהָפֵג אַחַת עַל הָרִצְפָה. וּמַעֲסִיקִין אוֹתוֹ עַד שֶׁיַּגִּיעַ זְמַן הַשְּׁחִיטָה.” (משנה, מסכת יומא, פרק א', משנה ז' ).
נחלקו הראשונים מהי אצבע צרידה: רש"י[1] ובעקבותיו גם רבי עובדיה מברטנורא[2], מפרשים שמדובר באצבע המורה ("אצבע הסמוכה לגודל"). לעומתם, בביאור התוספות[3] ואחרים בעקבותיהם[4] טענו שמדובר באמה, שכן ”הדבר ידוע שאי אפשר להשמיע קול אלא כשמכה באמצעי”.
הכאה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ישנו עוד סוג של הכאה באצבע צרדה, הנזכר ברש"י על מסכת תענית:
(מחיין) באסקטולא אפותאי - היינו צוציתא דנפק מיניה, שמדביק אצבע צרדא עם הגודל ומכה בצפורן האצבע.
כלומר, תפיסת האצבע המורה באגודל ושחרורה, כדי להכות במצח (או בבלורית) באמצעות ציפורן האצבע. והשוו למחווה היפנית דֶקוֹפִּין (ביפנית: デコピン).
בתרבות המערבית
[עריכת קוד מקור | עריכה]הכאה באצבע צרדה יכולה לשמש כתחליף למחיאות כפיים. סיבה אפשרית היא שהקול שהיא משמיעה מפריע פחות ממחיאות כפיים במהלך נאומים והכרזות. השימוש בהכאה באצבע צרדה נפוץ גם בקהילת הפואטרי סלאם, שם היא משמשת את הקהל כמחוות תמיכה ספונטנית או בתור הסכמה עם מה שהמשורר שיתף. ספוקן וורד
בתרבות הפופולרית
[עריכת קוד מקור | עריכה]בסרט הנוקמים: מלחמת האינסוף, דמותו של תאנוס משמידה חצי מהיצורים החיים ביקום, באמצעות הקשה באצבע צרדה בידו העטויה בכפפת האינסוף.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- יפתח דיבון, הטעות של תאנוס, במדור "חדשות מדע" באתר של מכון דוידסון לחינוך מדעי, 26 בפברואר 2022
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ רש"י, מסכת יומא, דף י"ט, עמוד ב', ד"ה צרתה דדא
- ^ על המשנה
- ^ תלמוד בבלי, מסכת מנחות, דף ל"ה, עמוד ב'
- ^ ראו למשל תוספות יום טוב על המשנה במסכת מנחות