לדלג לתוכן

הסינדרום הסיני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הסינדרום הסיני
The China Syndrome
פוסטר התקליטור של הסינדרום הסיני
פוסטר התקליטור של הסינדרום הסיני
פוסטר התקליטור של הסינדרום הסיני
בימוי ג'יימס ברידג'ס עריכת הנתון בוויקינתונים
הופק בידי מייקל דאגלס עריכת הנתון בוויקינתונים
תסריט ג'יימס ברידג'ס, מייק גריי, ט.ס. קוק עריכת הנתון בוויקינתונים
עריכה ג'ק מארי
שחקנים ראשיים ג'ין פונדה
ג'ק למון
מייקל דאגלס
מוזיקה סטפן בישופ עריכת הנתון בוויקינתונים
צילום ג'יימס קרייב עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת הפקה סרטי קולומביה עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה סרטי קולומביה
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה 16 במרץ 1979
משך הקרנה 117 דק' עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת הסרט אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה סרט אסונות, סרט דרמה, סרט מדע בדיוני, סרט פעולה עריכת הנתון בוויקינתונים
תקציב 5,900,000‏$
הכנסות 51,000,000‏$
הכנסות באתר מוג'ו chinasyndrome
פרסים מועצת ביקורת הקולנוע האמריקנית: עשרת הסרטים הטובים ביותר עריכת הנתון בוויקינתונים
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הסינדרום הסיניאנגלית: The China Syndrome) הוא סרט דרמת מתח אמריקאי משנת 1979 בבימויו של ג'ון ברידג'ס עם ג'יין פונדה, ג'ק למון ומייקל דאגלס בתפקידים הראשיים, דאגלס גם הפיק את הסרט[1].

העלילה עוסקת בשאלת הבטיחות של תחנות כוח גרעיניות. שדרנית וצלם טלוויזיה מגלים בעיות בטיחות קשות בכור גרעיני המוסתרות ומטוייחות על ידי הנהלת הכור[1].

הסרט יצא לאקרנים ב-16 במרץ 1979 ו-12 יום לאחר מכן אירעה תאונת אי שלושת המילין. עובדה היסטורית זו גרמה להצלחת הסרט ולהפיכתו לשובר קופות.

הסרט היה מועמד לארבעה פרסי אוסקר: השחקן הטוב ביותר (ג'ק למון), השחקנית הטובה ביותר (ג'יין פונדה), התסריט והעיצוב האמנותי הטוב ביותר. ג'ק למון זכה בפרס באפט"א לשחקן הטוב ביותר בתפקיד ראשי ובפסטיבל הקולנוע בקאן. ג'יין פונדה זכתה בפרס באפט"א לשחקנית הטובה ביותר בתפקיד ראשי.

"הסינדרום הסיני" הוא מונח דמיוני למצב שבו תותך ליבת כור גרעיני וכל החומר הרדיואקטיבי יחדור את קליפת כדור הארץ ויגיע עד לסין מהצד השני. המונח הזה הוא מטפורי היות שארצות הברית וסין אינן נקודות אנטיפודיות ושום חומר לא יכול לחדור את כל קליפת כדור הארץ. אחד המומחים בעלילת הסרט אומר כי החומר לא יגיע לסין אלא יפגוש במי תהום ותיווצר התפוצצות גדולה שתשלח ענן רדיואקטיבי שיוכל לזהם שטח כמו כל מדינת פנסילבניה. בעקבות הצלחת הסרט התלוננו מדעני גרעין כי הוא זרע פאניקה מיותרת נגד הפקת חשמל באמצעות אנרגיה גרעינית, שהיא למעשה בטוחה ונקיה יותר מסוגים אחרים של אנרגיה[2].

תקציר העלילה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קימברלי וולס (ג'יין פונדה) היא שדרנית טלוויזיה בערוץ 3 בקליפורניה. היא משדרת בעיקר אירועים מבדרים למשפחה כמו "מברק מזמר" או ביקור בגן חיות. היא רוצה לשדר אירועים יותר משמעותיים אך נבלמת.

יום אחד היא מקבלת הזמנה לצלם בתוך הכור הגרעיני בוונטאנה (שם פיקטיבי) ליד לוס אנג'לס. החברה המפעילה את הכור הגישה בקשה לכור נוסף וזקוקה ליחסי ציבור להדגים את בטיחות הכורים.

לקימברלי מצטרפים הצלם ריצ'רד אדמס (מייקל דאגלס) והמקליט הקטור סאלאס (דניאל ואלדז). הם עומדים ביציע המבקרים וצופים על חדר הפיקוח על הכור ומצלמים את הצוות שבראשו המפקח ג'ק גודל (ג'ק למון). לפתע הם מרגישים זעזוע ורואים שאנשי הבקרה בראשות גודל מתרוצצים בחרדה ממקום למקום. מנהל יחסי הציבור מבקש מריצ'רד להפסיק לצלם אבל הוא ממשיך בחשאי. מסתבר שהייתה תקלה במערכת השסתומים, הטמפרטורה עלתה והשעונים זייפו. לבסוף מתגברים על התקלה אך מפסיקים זמנית את פעולת הכור.

קימברלי וריצ'רד מביאים את הקלטת לתחנת הטלוויזיה אבל המנהל החושש מתביעת דיבה אוסר את השידור ומחביא את הקלטת בכספת. צ'ארלס גונב את הקלטת ומראה אותה למומחה שאומר שהכור הוא בסכנה של "הסינדרום הסיני".

בינתיים מגלה גודל המודאג מהרעידות בכור כי תצלומי הרדיוגרפיה ממספר שנים של הריתוכים בכור הם זהים וכי בעצם לא בוצעו צילומים חדשים. הוא מראה את העדות למנהלים ומתריע כי הם יוצגו לוועדה. קימברלי וריצ'רד נמצאים במקום בו נערכת חקירה של ועדת הפיקוח הגרעיני האמורה לאשר בניית כור נוסף של אותה חברה, הם מתקשרים לגודל ומשכנעים אותו להעביר להם את הצילומים המזויפים של הכור. גודל מוסר את הצילומים להקטור אך בריוני החברה רודפים אחרי מכוניתו של הקטור וגורמים להתהפכותה ולפציעתו הקשה ומסלקים ממכוניתו את העדות המרשיעה.

גודל מחליט לנסוע להעיד במקום החקירה. הוא שם לב למכונית שעוקבת אחריו ומחליט במקום זה להגיע במהירות לכור בוונטאנה שם לא יוכלו רודפיו להיכנס.

גודל מכריח את העובדים באיומי אקדח לעזוב את חדר הבקרה ונועל אותו. הוא מעביר דרישה להנהלה להביא את קימברלי וצוותה למקום כדי שיוכל לדבר בשידור ישיר לטלוויזיה.

קימברלי מוכנסת לחדר הבקרה וגודל מתחיל בשידור לטלוויזיה אבל הוא נשמע מבולבל ומתקשה בדיבור. באותו זמן מוזעקים אנשי קומנדו לכור ועובדי הכור מצליחים לרתך את המנעול של הדלת. אנשי הקומנדו פורצים, פותחים באש והורגים את גודל.

הנהלת הכור מודיעה שגודל מעורער בנפשו ואין לשים לב לדבריו אולם קימברלי מודיעה שהוא היה אדם מצפוני ובריא בנפשו. היא מעלה לשידור את טד ספינלר (וילפורד ברימלי), עמיתו לעבודה של גודל, המעיד כי גודל היה אדם ישר ושפוי. באותו רגע נקטע השידור במכוון ועובר לפרסומות.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]