ויקיפדיה:מיזמי ויקיפדיה/אתר האנציקלופדיה היהודית/ערכים ששוכתבו או הורחבו באנציקלופדיה היהודית/רב המנונא (השלישי)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית


שגיאות פרמטריות בתבנית:אישיות רבנית

פרמטרים [ תקופת פעילות ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

רב המנונא
מקום קבורה חרתא דארגיז / ארץ ישראל (ראו בפסקה פטירתו וקבורתו)
פטירה חרתא דארגיז / ארץ ישראל (ראו בפסקה פטירתו וקבורתו)
מקום מגורים חרתא דארגיז, בבל
מקום פעילות בבל
רבותיו רב יהודה, רב הונא, עולא, רב חסדא
בני דורו רב חסדא

רב המנונא (השלישי) היה אמורא בדור השלישי לאמוראי בבל.

הוא היה תלמיד מובהק של רב יהודה שהעריכו ביותר[1], קיבל הרבה תורה מעולא[2] ותלמיד חבר של רב חסדא[3].

על חבריו נמנו רבה ורב יוסף, ורבי זירא היה צעיר יותר ממנו.

התגורר ב"חרתא דארגיז" (=עיר בשם "חרתא", שנבנתה על ידי אמגוש בשם "ארגיז"[4]), ושימש בה כמורה הוראה[5], וכן נידה בה תלמיד שהורה שלא כפי דעת המרא-דאתרא של המקום, שבאותו הזמן היה הוא רב[6].

פטירתו וקבורתו[עריכת קוד מקור]

כאשר רב המנונא נפטר, מסופר בתלמוד כי נשרו חתיכות ברד מהרקיע.[7]

רב המנונא חי בבבל, אך כאשר נפטר הוחלט להעלות את גופתו לקבורה בארץ ישראל. יחד עם גופתו נלקחה גם גופת רבה בר רב הונא לקבורה בארץ ישראל, ובדרך הגיעו לגשר צר בו לא יכלו הגמלים נושאי הארונות לעבור יחד - והגמלים נעמדו. חז"ל פירשו זאת כי החכמים, גם לאחר מותם, נתנו כבוד האחד לאחר, ולא הקדימו לעבור.[8] לעומת זאת רש"י מביא תשובה מהגאונים, שבה נאמר שמערת קבורתו של רב המנונא קיימת בארגיז[9]. ביישוב הדברים, יש שכתבו כי אותו שהועלה לארץ ישראל הוא רב המנונא השני, ואילו רב המנונא השלישי אכן נקבר במקום מגוריו בחרתא דארגיז[10], ויש שכתבו כי שניהם נאמרו על רב המנונא השלישי, שנקבר בתחילה במערה בעיר מגוריו חרתא דארגיז, ולאחר שהתאכל ונרקב בשרו ליקטו את עצמותיו והעלו אותו לקבורת קבע בארץ ישראל[11].

רב המנונא ורב חסדא היו חברים קרובים, ובילו רבות יחד[12]. רב חסדא נמנה בין מעריציו הגדולים של רב המנונא והוא היה תמיד מספר לרבו רב הונא על רב המנונא שהוא אדם גדול[13]. בתלמוד מסופר שפעם אחת התלהב רב חסדא כל כך מדבריו של רב המנונא, עד שאמר: "מאן יהיב לן נגרי דפרזלא ונשמעינך" (מי ייתן לנו רגליים של ברזל, ונשמש אותך, ונלך אחריך תמיד - רש"י)[14].

מסופר, כי רב הונא שמע מתלמידו רב חסדא את גדולתו של רב המנונא, וביקש מרב חסדא שישלח אותו אליו. כאשר רב המנונא הגיע לרב הונא, ראה רב הונא שאין לרב המנונא בגד על ראשו (שכן דרכם היה שרק הנשואים הלכו עם כיסוי על ראשם). שאל אותו רב הונא: מדוע אינך הולך עם כיסוי ראש? השיב לו רב המנונא שאינו נשוי. אמר לו רב הונא: אל תבוא לראות את פני יותר עד שתינשא. טעמו של רב הונא הוסבר כי הוא סבר שאדם שהוא בן עשרים שנה ולא נשא אשה, כל ימיו הוא בהרהור בעבירה[13]. לאחר שנשא רב המנונא את אשתו, הוא בא לרב הונא ונהפך לתלמיד מובהק שלו[3].

זיהויו בנפרד מרב המנונא השלישי[עריכת קוד מקור]

גם רב המנונא השני, וגם רב המנונא השלישי, מכונים בתלמוד "רב המנונא" בסתם. עם זאת, מתוך מספר אזכורים ומימרות בתלמוד, הסיקו מפרשי התלמוד כי מדובר בשניים שונים שביניהם מרחק של דור (האחד - הנוכחי - תלמיד של רב אמורא), והשני תלמיד [חבר] של רב חסדא)[15]. לרוב, סתם "רב המנונא" בתלמוד, הכוונה לרב המנונא זה[16]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור]

  1. ^ תלמוד בבלי, מסכת שבועות, דף ל"ד, עמוד א'.
  2. ^ תלמוד בבלי, מסכת יבמות, דף י"ז, עמוד א', ועוד.
  3. ^ 1 2 תלמוד בבלי, מסכת עירובין, דף ס"ג, עמוד א'.
  4. ^ רש"י , פירוש רש"י לתלמוד, על תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף י"ט, עמוד ב', ד"ה דארגיז, ועל תלמוד בבלי, מסכת עירובין, דף ס"ג, עמוד א', ד"ה חרתא וד"ה דארגז, בשם תשובת הגאונים.
  5. ^ תלמוד בבלי, מסכת עירובין, דף ס"ג, עמוד א'.
  6. ^ תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף י"ט, עמוד ב'.
  7. ^ תלמוד בבלי, מסכת מועד קטן, דף כ"ה, עמוד ב'.
  8. ^ תלמוד בבלי, מסכת מועד קטן, דף כ"ה, עמוד א'.
  9. ^ רש"י , פירוש רש"י לתלמוד, על תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף י"ט, עמוד ב', ד"ה דארגיז.
  10. ^ ראו בהגהת רבי אברהם משכיל לאיתן, מצפה איתן, על תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף י"ט, עמוד ב'.
  11. ^ רבי חיים יצחק ראביד, מרחבי יצחקי - א, על שבת, דף י"ט, עמוד ב', ברש"י ד"ה דארגיז, מרחביה תרפ"ט, עמ' קס"ו, באתר אוצר החכמה (צפייה מוגבלת למנויים).
  12. ^ תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף צ"ז, עמוד א'; תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף פ"ב, עמוד א'; תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף מ"א, עמוד ב'; תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף ק"נ, עמוד א'; ובתלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף כ"ב, עמוד ב'.
  13. ^ 1 2 תלמוד בבלי, מסכת קידושין, דף כ"ט, עמוד ב'.
  14. ^ תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף מ"א, עמוד א'.
  15. ^ ראו תוספות על תלמוד בבלי, מסכת עירובין, דף ס"ג, עמוד א', ד"ה רב המנונא, ועל תלמוד בבלי, מסכת יבמות, דף פ"ג, עמוד ב', ד"ה אמרי; רא"ש, תוספות הרא"ש, על תלמוד בבלי, מסכת כתובות, דף נ', עמוד ב', ד"ה יתיב.
  16. ^ רא"ש, תוספות הרא"ש, על תלמוד בבלי, מסכת כתובות, דף נ', עמוד ב', ד"ה יתיב.

תבנית:אמוראים


קטגוריה:הדור השלישי לאמוראי בבל קטגוריה:תנאים ואמוראים הקבורים בעלמא