חוות תקוע

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חוות תקוע
נתונים כלליים
מייסדים מירה ויגנסברג ואורן קסלר
תקופת הפעילות 1986–הווה (כ־38 שנים)
מיקום המטה תקוע
מוצרים עיקריים פטריות אקזוטיות
יו"ר אהרון בר-טור
מנכ"ל קובי אייזנר
עובדים כ-70
 
tekoafarms.co.il

חוות פטריות תקוע בע"מ (הוקמה בשנת 1986) היא חברה פרטית העוסקת בגידול, ייבוא ושיווק זני פטריות אקזוטיות וירקות מיוחדים, חלקם מגידול עצמי בחווה וחלקם מייבוא ומרכש מקומי.

בשנותיה הראשונות, עסקה החווה באופן בלעדי בגידול פטריות אקזוטיות, ועם השנים הרחיבה את היצע מוצריה באמצעות ייבוא מוצרים שהוצגו לראשונה לעולם הקולינריה הישראלי.

חוות תקוע היא ספקית חומרי גלם לכלל רשתות השיווק בישראל, לשווקים הפתוחים ולמבחר מסעדות. בחוות תקוע מגדלים פטריות שיטאקי ויער טריות והיא היבואנית הבלעדית בישראל של פטריות שי-מג'י, פטריות מלך היער ושינוקי וכן של אנדיב לבן ואדום.

רקע היסטורי[עריכת קוד מקור | עריכה]

חוות תקוע הוקמה בשנת 1986 על ידי מירה ויגנסברג ואורן קסלר, זוג עולים חדשים שקבעו את מושבם ביישוב תקוע בגוש עציון.

בשנים הראשונות לשהותה בישראל, עסקה מירה במחקר אודות פעילות מערכת החיסון בקרב חולי סרטן באוניברסיטה העברית בירושלים,[1] במסגרת המחקר נחשפה לממצאי מחקר רבים המצביעים על כך שזני פטריות מאכל מסוימות מעצימים את פעילות המערכת החיסונית הטבעית.[2] באותם ימים, לא גודלו בישראל פטריות אקזוטיות והמעט שהיו זמינות, יובאו כמיובשות.[3]

תובנות אלו הובילו את בני הזוג, קסלר וויגנסברג, להקים את "חוות פטריות תקוע" ולגדל סוגי פטריות שטרם גודלו בישראל.

בראשית הדרך, סיפקה חוות תקוע את תוצרתה למטבחי עילית וירקני בוטיק בלבד. בחלוף השנים, שיתופי הפעולה של חוות תקוע עם שפים בולטים בישראל הגבירו את הביקוש למוצרים נוספים והיצע החווה התרחב לירקות ופירות מיוחדים כמו אנדיב, שאלוט, ג'ינג'ר, אספרגוס, ליים ועוד. בנוסף, שוכללו שיטות גידול הפטריות על ידי יישום תנאי גידול ובקרה בסטנדרטים מדעיים. כמו כן, הוקם בחווה פס ייצור לפטריות מיובשות.[1] עקב הרחבת היצע המוצרים, שינתה החברה את שמה המסחרי ל"חוות תקוע".

חוות תקוע הייתה הראשונה לגדל בישראל פטריות אקזוטיות כמו שיטאקי ופטריות יער. כמו כן, חשפה את הקהל הקולינארי הישראלי לראשונה למגוון מוצרים שיובאו על ידה באופן בלעדי.

מוצרים מיובאים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בין השאר, החווה ייבאה ושיווקה לראשונה בישראל את פטריות "מלך היער". השם המסחרי המוכר כיום לסוג פטריה זה נטבע על ידי החווה, על בסיס השם המסחרי האנגלי King Oyster. כמו כן, משווקת החווה לשוק מוצרים ממדינות שונות – פטריות שי-מג'י ושינוקי מהמזרח ואנדיב לבן ואדום מאירופה. מוצרים אלו מיובאים על ידי החווה באופן בלעדי בארץ. כמו כן, מייבאת החווה שורש ג'ינג'ר טרי ובצלצלי שאלוט.

החווה מפעילה מערך מכירות והפצה בפריסה ארצית ופועלת מסחרית מול כלל גורמי הקמעונאות בשוק מוצרי הצריכה: רשתות שיווק ולקוחות קמעונאיים פרטיים כמו גם לקוחות סיטונאיים ושוק מוסדי.

רכש ישראלי[עריכת קוד מקור | עריכה]

החווה משווקת תוצרת ישראלית מגוונת כגון, בין השאר:

הישגים ופרסים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2018, זכתה חוות תקוע בפרס 100 המשקים המצליחים בישראל.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ 1 2 tomroshko, החוקרת, המחקר והפטריות | מגזין את, באתר מגזין את, ‏5 בינואר 2010
  2. ^ Aleksander Roszczyk, Jadwiga Turło, Radosław Zagożdżon, Beata Kaleta, Immunomodulatory Properties of Polysaccharides from Lentinula edodes, International Journal of Molecular Sciences 23, 2022-08-11, עמ' 8980 doi: 10.3390/ijms23168980
  3. ^ מרב סריג, ‏ניחוח של יער: המדריך המלא לעולם העשיר של הפטריות, באתר גלובס, 6 בנובמבר 2011