ינשוף (מתקן לבדיקת אלכוהול)
הינשוף הוא מכשיר אלקטרוני המפיק פלט ובו ריכוז האלכוהול (ב-מיקרוגרם אלכוהול, µg/L) בליטר אוויר נשוף של הנבדק. הפלט קביל בבית משפט ויכול לשמש כדי להרשיע אדם בגין נהיגה בשכרות. משטרת ישראל משתמשת בדגם "Drager Alcotest 7110" מתוצרת גרמנית.
מתחילת השימוש במכשיר קמו רבים - נהגים, עורכי דין ומדענים - הטוענים כי המכשיר אינו מדויק ועלול לזהות חומרים אחרים כאלכוהול ובכך לגרום להרשעה של אדם חף מפשע. נכון להיום, המכשיר קביל בבית משפט בישראל, וניתן להרשיע על-פיו אנשים בגין נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
מהלך הבדיקה[עריכת קוד מקור | עריכה]
על אדם אשר עומד להיבדק לנוח במשך 15 דקות טרם הבדיקה בהן הוא לא ישתה, לא יעשן ולא יקיא. בנוסף, טרם הבדיקה, מחוממים כל חלקי המכשיר אשר באים במגע עם האוויר הנשוף כדי למנוע עיבוי. על המכשיר להיות מכויל על ידי המפעיל כל 24 שעות כדי שהתוצאה תהיה קבילה בבית משפט והבדיקה צריכה להיערך במקום נטול אדי אלכוהול ונטול עשן סיגריות.
לאחר הכנת המכשיר לבדיקה, מתבקש הנבדק לבצע שתי נשיפות, בהפרש של כדקה, אל פיית המכשיר. אם הנשיפות אינן מספיקות או שיש איתן בעיה יודיע המכשיר על כך ויבקש לבצע נשיפות מחדש. המכשיר מתבסס על בדיקת שתי נשיפות של הנדגם אשר עוברות דרך גלאי אופטי וגלאי כימי אשר מטרתם לזהות את האלכוהול באוויר ואת ריכוזו.
מכשירים נוספים[עריכת קוד מקור | עריכה]
קיים בשוק מגוון רב של מכשירים נוספים המתבססים על עיקרון פעולה דומה, בהם מספר מכשירים ניידים הניתנים לשימוש על ידי נהגים המבקשים לבדוק אם הם כשירים לנהיגה. בנוסף קיימת ערכת בדיקה הקרויה "נשיפון" המאפשרת אינדיקציה של ריכוז האלכוהול באוויר נשוף על ידי נשיפה לתוך שקית ובדיקת ריכוז האלכוהול באוויר באמצעות אינדיקטור.
קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- עדנה אדטו, העליון: ה"ינשוף" לבדיקת אלכוהול - אמין ותקין, באתר ישראל היום, 6 ביולי 2012
- בועז סנג'רו ומרדכי הלפרט, "הסכנה שבהרשעה על סמך נשיפה (על בדיקת הנשיפה המתיימרת לאתר נהיגה בשכרות)" ספר דיויד וינר – על המשפט הפלילי 313 (דרור ארד-אילון, יורם רבין ויניב ואקי עורכים, 2009)
- דורון מנשה ושי אוצרי, ,בדיקת שכרות ללא חשד סביר – הרהורים על החוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 72), התשס"ו-2005" ספר דיויד וינר – על המשפט הפלילי 349 (דרור ארד-אילון, יורם רבין ויניב ואקי עורכים, 2009)
- בועז סנג'רו ומרדכי הלפרט, "בכל זאת אין לבצע את בדיקת הנשיפה ללא חשד סביר; ובוודאי שמסוכן לבסס הרשעה עליה לבדה – תשובה לתגובתם של דורון מנשה ושי אוצרי" ספר דיויד וינר – על המשפט הפלילי 313 (דרור ארד-אילון, יורם רבין ויניב ואקי עורכים, 2009)
- בועז סנג'רו ומרדכי הלפרט, "זהירות טעויות בבדיקות! על הצורך ברגולציה בתחום הראיות המדעיות ובגנות הצעת חוק חזקת אמינות למכשירי אכיפה" ספר הרשעות שווא היבטים פילוסופיים, פסיכולוגיים וארגוניים 55 (רונית פלד-לסקוב, אפרת שהם ומאיר כרמון עורכים, 2012)
- עו"ד מירון דינרי, "בדיקת ינשוף: מהן זכויות הנהג?"