מוזיקת לואו-פיי
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
| ||
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים. | |
לואו-פיי, או לו-פיי (באנגלית: Lo-fi, ונכתב גם כ-lofi; קיצור של low fidelity) הוא כינוי להקלטת מוזיקה או קול באיכות נמוכה, לעיתים כדי לחסוך בעלויות ולעיתים כדי להשיג איכות שמע אותנטית יותר.
אומני לואו-פיי רבים משתמשים במכשירי הקלטה זולים כדי להקליט את המוזיקה שלהם. את המונח טבע לראשונה בסוף שנות השמונים שדרן רדיו אשר הקדיש חצי שעה בתוכניתו להקלטות ביתיות תחת השם "לואו-פיי".
אמני לואו-פיי בולטים בני זמננו הם אריאל פינק, דבנדרה בנהארט, בק, אליוט סמית' ולהקת בלר.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]בתחילת המאה העשרים היה נהוג במדינות שונות בעולם להקליט הקלטות שטח של מוזיקת פולק. התיאור של מוזיקה זו כ "לואו-פיי" אינו מדויק, שכן ההקלטות נעשו אומנם באיכות ירודה, אך הדבר לא נעשה בשל בחירה מודעת אלא משום שההקלטה נעשתה תוך שימוש בציוד נייד.
ב-1975 שחרר בוב דילן תקליט בשם The Basement Tapes (בעברית: קלטות המרתף) שהוקלט בשנת 1967 ללא כוונה להוציאו לאור. הקלטות אלה מהוות במידת מה אבן דרך בהתפתחות הלואו-פיי, שכן איכותן הנמוכה היא חלק ברור מערכה של ההקלטה. יחד עם צמיחת הלואו-פיי התפתח שוק מיוחד של איסוף גרסאות בוטלג (הפצה 'מחתרתית'). הרדיפה אחר איכות אותנטית הובילה מוזיקאים לפרסם גרסאות באיכות בסיסית יותר של אלבומיהם. לו ריד, למשל, פרסם גרסת לואו-פיי מיוחדת לאלבום של להקתו, הוולווט אנדרגראונד. מאפייניו הם סאונד ביתי, גולמי, לא מעובד, המוקלט באמצעים טכנולוגיים זולים ועממיים.
בתחילת שנות השמונים, נפוצה טכנולוגיית הקסטות עם הופעת אמצעים כגון מכשיר הטייפ Portostudio בעל ארבעת הערוצים. הלואו-פיי, על הצרימות והדלות הטכנולוגית שלו הפך לכלי ביטוי כנגד הסאונד הפופ, המלוטש, שנחשב לאותנטי פחות בעיני חלק מהמאזינים.
בשנות התשעים בלט אמן מוזיקת הפולק אליוט סמית' אשר פרסם את אלבומיו הראשונים בסגנון הלואו-פיי פולק, והיה לאחד מאמני הלואו-פיי פולק הנודעים והמשפיעים ביותר. איכויות הלואו-פיי התאימו לסגנונו המוזיקלי ייחודי.
בשנת 2017, תרם יוצר היוטיוב "ChilledCow" (לימים, "Lofi Girl" (אנ')) רבות להעלאת המודעות התרבותית לז׳אנר הלואו-פיי עם העלאתו של שידור חי תחת השם "lo-fi hip-hop radio - beats to relax/study to" (בעברית: ״רדיו היפ-הופ לואו-פיי - מקצבים להירגע/ללמוד איתם״), ובו מוצג סרטון אנימציה אינסופי של נערה הלומדת מתוך מחברתה תוך כדי האזנה למוזיקת לואו-פיי באזניות. שידור זה, אשר נמשך ברציפות, וכמעט ללא הפסקות[1][2], הפך פופולרי במיוחד בקרב תלמידים וסטודנטים אשר בוחרים להאזין למוזיקה המתנגנת בשידור חי תוך כדי למידה. הנערה המצוירת, שזכתה לכינוי lo-fi girl, הפכה לויראלית.[3]
בישראל ניתן להגדיר את להקת הפה והטלפיים כלהקת לואו-פיי.[4] בשנת 2016 יצא לאור האלבום "ענבלאנס" שיצרו ענבר פרלמוטר ורם אוריון. האלבום, שהוגדר כלואו-פיי, הוקלט בדירה בלונדון, במהלך חמישה ימים בינואר 1996 על גבי קלטת ארבעה ערוצים.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ עידן בן טובים, לאחר שנתיים של שידור: לאן נעלמה Lofi Girl?, באתר Geektime, 12 ביולי 2022
- ^ שלי קרן, יוטיוב הסירה ערוץ פופלרי, וקוממה עליה קהילה שלמה. בסוף היא נאלצה להתנצל, באתר TheMarker, 12 ביולי 2022
- ^ How 'Lofi Hip Hop Radio to Relax/Study to' Became a YouTube Phenomenon, www.vice.com (באנגלית)
- ^ הפה והטלפיים | qube.co.il, באתר www.qube.co.il