מאיר אלק – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
עריכה
בית הכנסת שיסד ד"ר אלק לא היה בהדר אלא בכרמל, רחוב קלר 6א.
תגיות: עריכה חזותית חשד למילים בעייתיות
שורה 7: שורה 7:
שימש כרב בעיר [[שטטין]]. ב-1935, עם עלייתו של [[אדולף היטלר|היטלר]] לשלטון, עלה ל[[ארץ ישראל]].
שימש כרב בעיר [[שטטין]]. ב-1935, עם עלייתו של [[אדולף היטלר|היטלר]] לשלטון, עלה ל[[ארץ ישראל]].


אלק השתכן ב[[חיפה]], וייסד בה [[בית כנסת]] ליברלי בשם "בית-ישראל" ב[[הדר הכרמל]], אשר בו ראה גרעין להקמת מוסד חינוכי גדול. בשנת [[1938]] ייסד [[גן ילדים]] ברחוב הלל שב[[הדר עליון]], עבור קבוצת ילדים מעולי [[מרכז אירופה]] אשר התגוררו באזור; הגן נקרא "הלל" על שם הרחוב. בשנים הבאות התרחב המוסד מכיתת גן אחת של 17 ילדים ל[[בית ספר יסודי]] שמנה 260 תלמידים, שנודע כאחד מבתי הספר הטובים בחיפה. ב-[[1947]] ייסד אלק את [[בית ספר תיכון|בית הספר התיכון]]; באותה שנה ביקר בחיפה הרב ליאו בק, מורו של אלק, ובטקס רב רושם שונה שם בית הספר מ"הלל" ל"[[מרכז חינוך ליאו בק|ליאו באק]]". בק הביע את תודתו ושמחתו על כך ש"בית ספר מפורסם בארץ ישראל", כדבריו, נקרא על שמו.
אלק השתכן ב[[חיפה]], וייסד בה [[בית כנסת]] ליברלי בשם "בית-ישראל" ב[[הדר הכרמל|הר הכרמל]] ברחוב קלר מס 6א, אשר בו ראה גרעין להקמת מוסד חינוכי גדול. בשנת [[1938]] ייסד [[גן ילדים]] ברחוב הלל שב[[הדר עליון]], עבור קבוצת ילדים מעולי [[מרכז אירופה]] אשר התגוררו באזור; הגן נקרא "הלל" על שם הרחוב. בשנים הבאות התרחב המוסד מכיתת גן אחת של 17 ילדים ל[[בית ספר יסודי]] שמנה 260 תלמידים, שנודע כאחד מבתי הספר הטובים בחיפה. ב-[[1947]] ייסד אלק את [[בית ספר תיכון|בית הספר התיכון]]; באותה שנה ביקר בחיפה הרב ליאו בק, מורו של אלק, ובטקס רב רושם שונה שם בית הספר מ"הלל" ל"[[מרכז חינוך ליאו בק|ליאו באק]]". בק הביע את תודתו ושמחתו על כך ש"בית ספר מפורסם בארץ ישראל", כדבריו, נקרא על שמו.


במקביל עודד אלק את הקמת [[התנועה ליהדות מתקדמת]] בישראל, וראה את בית ספרו כמוקד הפעילות הדתית המתרחשת במדינת ישראל. בשנת [[1976]] נבחר כסגן הנשיא של האיגוד הלאומי ליהדות מתקדמת.
במקביל עודד אלק את הקמת [[התנועה ליהדות מתקדמת]] בישראל, וראה את בית ספרו כמוקד הפעילות הדתית המתרחשת במדינת ישראל. בשנת [[1976]] נבחר כסגן הנשיא של האיגוד הלאומי ליהדות מתקדמת.

גרסה מ־09:45, 31 במאי 2014

הרב ד"ר מאיר אלק

הרב ד"ר מאיר (מקס) אלק (Meir (Max) Elk;‏ 1898 - 11 במרץ 1984) היה מייסד מרכז החינוך ליאו באק בחיפה. שימש כסגן נשיא האיגוד הלאומי ליהדות מתקדמת.

חייו

אלק נולד בפרנקפורט שבגרמניה בשנת 1898, והתחנך באחר מבתי הספר החשובים והגדולים לקהילה היהודית בגרמניה, ה"פילנטרופין", שחינך את תלמידיו למסורת ברוח היהדות הליברלית. לאחר סיום לימודיו המשיך בבית המדרש לרבנים בברסלאו, שם הוסמך לרבנות. בהמשך למד בבית הספר הגבוה למדעי היהדות בברלין, בו למד מפי הרב ד"ר ליאו בק, גדול הרבנים בגרמניה במאה העשרים. כסטודנט וכרב צעיר היה חבר פעיל בתנועה הציונית.

שימש כרב בעיר שטטין. ב-1935, עם עלייתו של היטלר לשלטון, עלה לארץ ישראל.

אלק השתכן בחיפה, וייסד בה בית כנסת ליברלי בשם "בית-ישראל" בהר הכרמל ברחוב קלר מס 6א, אשר בו ראה גרעין להקמת מוסד חינוכי גדול. בשנת 1938 ייסד גן ילדים ברחוב הלל שבהדר עליון, עבור קבוצת ילדים מעולי מרכז אירופה אשר התגוררו באזור; הגן נקרא "הלל" על שם הרחוב. בשנים הבאות התרחב המוסד מכיתת גן אחת של 17 ילדים לבית ספר יסודי שמנה 260 תלמידים, שנודע כאחד מבתי הספר הטובים בחיפה. ב-1947 ייסד אלק את בית הספר התיכון; באותה שנה ביקר בחיפה הרב ליאו בק, מורו של אלק, ובטקס רב רושם שונה שם בית הספר מ"הלל" ל"ליאו באק". בק הביע את תודתו ושמחתו על כך ש"בית ספר מפורסם בארץ ישראל", כדבריו, נקרא על שמו.

במקביל עודד אלק את הקמת התנועה ליהדות מתקדמת בישראל, וראה את בית ספרו כמוקד הפעילות הדתית המתרחשת במדינת ישראל. בשנת 1976 נבחר כסגן הנשיא של האיגוד הלאומי ליהדות מתקדמת.

אלק קיבל את התואר 'אזרח כבוד' של העיר חיפה כהערכה על פעילותו למען החינוך בחיפה. בית המדרש לרבנים מתקדמים בארצות הברית העניק לו תואר כבוד בהוקרה ובהערכה על תרומתו לקידום החינוך היהודי בארץ.

אלק פרש לגמלאות בשנת 1974, ונפטר בשנת 1984.

אישיותו

אלק היה מלומד הן ביהדות והן בתרבות אירופה. הוא הקפיד על עקרונות של שילוב בין דת ובין מדע, והיה במקביל אוהד מסורת ומבקר מסורת. גב' רחל צורי, מורה בבית הספר ליאו באק ועמיתתו לעבודה של אלק, תיארה אותו כ”איש יפה, בכל המובנים... הופעתו החיצונית היתה מרשימה, לבוש תמיד בצורה אסטתית... הוא היה איש אמת, ישר, צנוע וגמל טובה לכל.”

ממשנתו

על תפקידו של החינוך היהודי ההומניסטי, אמר אלק (מתוך הרצאה, 15 ביולי 1951, לונדון): ”... זו הדרך שנלך בה. הבה ונאחד את החינוך החילוני והדתי המיוחד ברוח העברית החדשה, על מנת שנגיע להומניזם יהודי. לכולנו- היהודים בישראל והיהודים בתפוצות- יש משיה משותפת: הגיעה השעה לצקת יסודות איתנים לערכים הנצחיים הנותנים טעם לחיינו...”

לקריאה נוספת

  • הרב ד"ר מאיר אלק, בהוצאת מרכז חינוך ליאו באק חיפה, 1994

קישורים חיצוניים