ניירות זיגלסקי
מכונת האניגמה להצפנה |
ניירות זיגלסקי הוא כינויה של שיטת "הניירות המנוקבים", המאפשרת לפענח הודעות אניגמה מוצפנות. השיטה שימשה את המפענחים הפולנים בביורו שיפרוב לפני מלחמת העולם השנייה וכן את הקריפטוגרפים הבריטים בבלצ'לי פארק במהלך המלחמה. הכינוי "ניירות זיגלסקי" ניתן לשיטה כיוון שהומצאה על ידי קריפטוגרף פולני בשם הנריק זיגלסקי, באוקטובר 1938.
השיטה
[עריכת קוד מקור | עריכה]השיטה כרוכה בהצמדת מספר ניירות שכל אחד מהם מכיל שבכה של חרירים במיקומים שונים. יש ליישר את הניירות אחד ביחס לשני ואז להאיר במנורה מתחת לניירות. כך נפסלו מספר רב של צירופי מפתחות אפשריים של האניגמה. אם התצורה הייתה נכונה ואם היה מספיק מידע, היה נותר פתח אחד שהוביל לפענוח.
בדומה לשיטת "קטלוג הכרטיסים" של מריאן רייבסקי, הייתה שיטת ה"ניירות המנוקבים" בלתי תלויה במספר חיבורי התקעים.
שימושים וייצור
[עריכת קוד מקור | עריכה]ייצור הניירות על ידי הביורו שיפרוב נעשה על ידי המתמטיקאים-קריפטוגרפים עצמם, תוך שימוש בסכיני גילוח ועל כן ארך זמן רב. עד ה-15 בדצמבר 1938 הסתיים רק שליש מהעבודה. בתאריך זה הכניסו הגרמנים לשימוש את הרוטורים IV ו-V וכך האריכו את משך העבודה שנדרשה על מנת לייצר את הניירות פי עשרה, שכן כעת נדרשו פי עשרה יותר ניירות עבור 60 צירופים אפשריים של רצפים במכונת אניגמה שבה בוחרים שלושה מתוך חמשת הרוטורים.
בסוף שנת 1939, כחודש לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, שיתפו הפולנים את צרפת ובריטניה בהישגי פיענוח צופן האניגמה. שיטת ניירות זיגלסקי הייתה חלק מהמידע שחשפו הפולנים בפני שתי המדינות.
בבלצ'לי פארק נעשה ייצור שתי קבוצות של הניירות באופן ממוכן. הממונה על האגף שהיה אמון על הייצור היה ג'ון ג'פריס[1][2]. הניירות כונו בבלצ'לי "נטס" (בעברית:רשתות) אולם לאחר מכן הם כונו "ניירות ג'פריס".
ייצור קבוצת הניירות הראשונה הסתיים בדצמבר 1939, וב-28 בדצמבר 1939, הועבר חלק מהקבוצה השנייה לקריפטוגרפים הפולנים[2], שהספיקו לברוח מפולין הכבושה ל"PC Bruno" שבפאתי פריז. ייצור הניירות שעוד נותרו הסתיים ב-7 בינואר 1940 והם שוגרו לצרפת על ידי אלן טיורינג מיד לאחר מכן[2]. הקריפטוגרף מריאן רייבסקי מעיד: "בעזרתם המשכנו לפענח את המפתחות היומיים של האניגמה."[3] הניירות אפשרו לפולנים לבצע את פיענוח האניגמה הראשון שלהם בזמן המלחמה כבר ב-17 בינואר 1940[2].
במאי 1940 שינו הגרמנים פעם נוספת את נוהלי קידוד מפתחות ההודעות (למעט באזור נורווגיה). לאחר מכן הפכו הניירות לחסרי תועלת לחלוטין.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מכונת ה"בומבה" שתוכננה על ידי מריאן רייבסקי
- מכונת ה"בומב" הבריטית שהתבססה על הבומבה.
- פיצוח האניגמה.
- כרטיס ניקוב.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אפליקציית JavaScript להמחשת פעולת "ניירות זיגלסקי"
- השכפול הפולני של האניגמה
- אודות האניגמה (באתר ה NSA)
- פרצת האבטחה של האניגמה
- המודיעין והאניגמה
- www.enigmahistory.org
- תקציר היסטורית המחשבים בין השנים 1930 ל-1939
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Ralph Erskine, "The Poles Reveal their Secrets: Alastair Denniston's Account of the July 1939 Meeting at Pyry", pp. 294-305, Cryptologia 30(4), December 2006
- ^ 1 2 3 4 Ralph Erskine, "Breaking Air Force and Army Enigma", p. 53 in Action this Day, edited by Ralph Erskine and Michael Smith, 2001
- ^ Rejewski, in Kozaczuk's Enigma 1984, p. 243; more from him about the perforated sheets, on pp. 287-89 and elsewhere