לדלג לתוכן

סבה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף סבח)
סבה (מדינה)
Sabah
סמל סבה
סמל סבה
סמל סבה
דגל סבה
דגל סבה
דגל סבה
מדינה מלזיהמלזיה מלזיה
מושל Shafie Apdal
רשות מחוקקת Sabah State Legislative Assembly עריכת הנתון בוויקינתונים
בירת המדינה קוטה קינבאלו
תאריך ייסוד 16 בספטמבר 1963 עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 73,631 קמ"ר
גובה 4,095 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ במדינה 3,418,785 (2020)
 ‑ צפיפות 42 נפש לקמ"ר (2010)
קואורדינטות 5°15′N 117°00′E / 5.25°N 117°E / 5.25; 117 
אזור זמן UTC +8
http://www.sabah.gov.my

לחצו כדי להקטין חזרה

סראוואקלבואןסבהג'והורמלאקהנגרי סמבילןפוטרג'איהקואלה לומפורסלנגורפהנגטרנגנוקלנטןפרקפרליסקדהפננגתאילנדסינגפורברונייאינדונזיהאינדונזיהאינדונזיהאינדונזיהאינדונזיהאינדונזיהאינדונזיההפיליפיניםהפיליפינים
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סָבַּהּ (מלאית: Sabah) היא אחת מ-13 המדינות של מלזיה, המזרחית שבהן. נמצאת בחלקו הצפוני של האי בורנאו, והיא השנייה בגודלה מבין מדינות הפדרציה. המדינה גובלת בדרום-מזרח במדינת סרווק ובדרום במדינת מזרח קלימנטן באינדונזיה. בירת המדינה היא העיר קוטה קינבאלו, שנודעה בעבר בשם ג'סלטון.

מקור שמה של המדינה איננו ברור. יש הטוענים כי היא מכונה על שם מין של בננה המצוי בה, או שזו מילה במלאית-בורנאית, שמשמעותה "במעלה הזרם" או "הצד הצפוני של הנהר", או אפילו שמקור השם הוא מהמילה הערבית "סבאח" (صباح) שמשמעותה "בוקר". לפי תאוריה מעניינת אחרת, מקור השם בספר תהילים (פרק ע"ב, פסוק י'): ”מַלְכֵי תַרְשִׁישׁ וְאִיִּים, מִנְחָה יָשִׁיבוּ; מַלְכֵי שְׁבָא[1][2][3] וּסְבָא אֶשְׁכָּר[4] יַקְרִיבוּ”[5][6]. בנגרקרטגאמה, ספר ג'אווני מהמאה ה-14, מכונה האזור "סלודנג".

המדינה הררית במערבה, ושלושת ההרים הגבוהים במלזיה כולה נמצאים באזור זה. ההר הגבוה ביותר, הר קינבאלו, נמצא בפארק הלאומי קינבאלו ומתנשא לגובה של 4,095 מטר. מזרח המדינה מישורי יותר, אם כי אף שם מצויים הרים.

אוכלוסיית המדינה ידעה גידול מהיר במחצית האחרונה של המאה ה-20 ותחילת המאה ה-21. בשנת 1970 מנתה אוכלוסיית המדינה 651,304 תושבים. בשנת 2010 מספרם גדל עד ל-3,117,405. המדינה מוסלמית ברובה (65.4%), ויש בה מיעוט נוצרי גדול (26.6%) ומיעוט בודהיסטי (6.1%).

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנים 1941-1882 (עד לכיבוש היפני) שימשה כפרוטקטורט בריטי (בניהולה של חברת צפון בורנאו הבריטית) ונודעה בשם "צפון בורנאו הבריטית". הבריטים יסדו את העיר סאנדאקאן. בשנים 1963-1946 הייתה מושבת כתר בריטית (Crown colony) אשר נקראה "צפון בורנאו הבריטית" או "מושבת הכתר של צפון בורנאו" (אנ'). ב-16 בספטמבר 1963 הפכה ביחד עם מלאיה, סראוואק וסינגפור לפדרציית מלזיה (סינגפור הפכה למדינה עצמאית שנתיים לאחר מכן).

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סבה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ בערבית: سبأ, בתעתיק ש'בא בשין שמאלית. אין אות ס' בערבית, ונזכרה ממלכת שבא בקוראן, בש'ורת ש'בא, הפרק ה 34 בו, בפסוק 14, ותרגום רקנדורף לפסוק יד: " גם לאנשי שבא היה אות במקום מגוריהם: שני גנות, אחד מימין ואחד משמאל. ונאמר אליהם: אכלו מטוב אלהיכם ותנו לו תודה, כי הארץ טובה ואדונכם חנון!"
  2. ^ פרק 34 בקוראן בערבית: https://holyquran.net/cgi-bin/prepare.pl?ch=34
  3. ^ סורה 34 (סורת סבא), פסוק [[:s:הקוראן סורה 34 (תרגום רקנדורף)#{{{2}}}|{{{2}}}]])
  4. ^ זהו האזכור היחיד של השורש, "שכר" במשמעות שממנה באה המלה הערבית شكرا "שכרא(ן)", בכל התנ"ך בעברית, והנון הסופית בערבית אינה מהשורש, אלא סיומת תחבירית לשם עצם בלתי מיודע, כמו שאמר המרצה עזריאל נאור מאוניברסיטת בר אילן: "כל השאר פתחה". האות א' בראש המלה בעברית אינה מהשורש, אלא מהמשקל: כמו "אצבע" ו"אפשר". השורש "שכר" בעברית, ברוב שמושיו מורה על שכרות, אבל לחלוטין לא בהקשר של הפסוק הזה, שבו כוונת "אשכר" לקרבן תודה.
  5. ^ מאלאים במלזיה טוענים שמוצא העם המאלאי הוא באברהם וקטורה, הנקראת בפיהם SITI QANTURAH. אחד הפרסומים כאן: https://fateh5c.blogspot.com/p/siti-mother-of-malayan-tribe-this-is.html (במאלאית). הם מתעלמים מהעובדה שמקור השפה המאלאית הוא בשפות אוסטרונזיות ולא מהשפות השמיות וראשית העמים האוסטרונזיים רחוקה מכל מקום שהגיע אליו אברהם אי פעם, וגם בני קטורה שמתוארים בתנ"ך כמי שנשלחו "ארצה בני קדם" לא חרגו ממדבר סוריה הגדול.
  6. ^ BRITISH BORNEO, W. H. TREACHER, 1891, פרק 7


ערך זה הוא קצרמר בנושא מלזיה ובנושא גאוגרפיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.