לדלג לתוכן

שמריה האיקריטי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שמריה האיקריטי
Shemariah of Negropont
לידה 1275 עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 1352? (בגיל 77 בערך) עריכת הנתון בוויקינתונים
השקפה דתית יהדות עריכת הנתון בוויקינתונים
עיסוק פילוסוף, משורר, רב עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רבי שמריה בן אליה האיקריטי, היווני, המכונה לעיתים: רבי שמריה מנגרופונטאנגלית: Shemariah of Negropont;‏ ה'ל"ה, 1275 (בערך), רומא – ? אחרי 1352, ה'קי"ב) היה רב יהודי-איטלקי, פילוסוף יהודי, משורר ופרשן המקרא.

ניסה לקרב ולהשיב את היהדות הקראית אל היהדות הרבנית המסורתית. לפי האגדה, בסוף ימיו נאשם שהציג את עצמו ב"אל-אנדלוס" כמשיח, נכלא בידי השלטונות המקומיים ונפטר בכלאו.

קורות חיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד כנראה ברומא, אביו רבי אליהו מנגרופונט כיהן כרב בכרתים, וממקומות אלו נבעו כינוייו: איקריטי - בן כרתים; מנגרופונט - מן האי היווני השני בגודלו אחרי כרתים, הוא אוויה, שכונה אז נגרופונט; או הכינוי הסתמי - היווני.

חונך על ברכי הביקורת, ושלט מלבד בלשון הקודש גם באיטלקית, רומית ויוונית. עד גיל 30 למד בעיקר תנ"ך, ולאחר מכן הרחיב את לימודיו במקורות היהודיים גם לתחום אגדות התלמוד ופילוסופיה. הוא זכה לחסותו של רוברט, מלך נאפולי (אנ')[1], ובחצרו חיבר ביאורים לתנ"ך[2]

ב-1328 סיים את חיבורו על פרשת בראשית ופרשת בריאת העולם, ספר איוב ושיר השירים. ב-1346 כתב את "ספר המורא". ספר נוסף שלו הוא "אלף המגן", ביאור על אגדה במסכת מגילה, ופיוטים ושירים.

תוכניתו לפעול למען איחודם מחדש של הקראים עם היהדות הרבנית, התעכבה בשל מות בנו ב-1330, אך ב-1352 יצא למסע ארוך בקרב קראי קסטיליה ואנדלוסיה, בניסיון לשכנע אותם לשוב אל חיק היהדות הרבנית. נוצרה סביבו תנועה המונית, שהייתה מוגבלת ליהודים הקראים, ונפוצה השמועה כי הוא רואה בעצמו משיח.[3] השלטונות האנדלוסיים לא ראו את כל העניין בעין יפה וכלאו אותו. הוא נפטר בכלאו במחצית השנייה של המאה ה-14.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ מכתב ששלח אליו נמצא בכתב יד מונטיפיורי מס.305, מוזכר אצל: יהודה אבן שמואל, ר' יום טוב ליפמן מיהלהויזן, ניו יורק תרפ"ז. עמ' 31–32, הערה 23.
  2. ^ על היקף יצירתו בחצר רוברט ניתן ללמוד ממכתבו בעברית אל רוברט, המצוטט אצל: יהודה ליב דוקעס, שירי שלמהשלמה אבן גבירול), מכתב סיום (בגרמנית) בסוף הספר, מספור נפרד, עמ' IV, הערה 2: ”לאדונינו המלך הנעלה והמרומם מלך רובירטו המוכתר בכתר החכמים על כתר המלוכה כמלך שלמה, שמריה הישראלי ספר מפורש ומעוין... שכל ספרי הקודש תנ"ך המה מעויינים ומפורשים מאתו, קרוב לאלף קונטרסים כאלה והם כולם במצוות המלך ומדינו, והנו שולח לאדונינו פי' פרשת בראשית יחדיו עם פי' שיר השירים. דברי שמריה בן החכם הנדיב מרנא ורבנא הפרנס האיקריטי, בן יעקב, בר דוד, בן הרב רבנא אליה רומנוס, בן הנגיד רבינו דוד הצנוע איש רומי”.
  3. ^ בשיר שנכתב לפני 1358, לעג ר' משה בר' שמואל מרומא על ר' שמריה, על כי לדבריו הוא רואה בעצמו משיח ונביא. מצוטט אצל: זלוטניק, אוצר הספרים, ח"ב, ירושלים תשכ"ה, פריט 779.