Family Office
Family Office (גם פמילי אופיס; בתרגום מילולי לעברית: משרד משפחתי) הוא שם כולל לחברות המספקות למשפחות עשירות שירותי ניהול לכלל הנכסים שלהן. בעזרתן יכולות המשפחות לנהל את עושרן באופן מקצועי ומסודר כאילו היו חברת השקעות או משקיע מוסדי.
מטרות
[עריכת קוד מקור | עריכה]הפמילי אופיס מנהל את נכסי המשפחה בראייה ארוכת טווח, תוך שאיפה לשמר אותם עבור הדורות הבאים. בתחום ההשקעות, השירות מרכז עבור המשפחה את הקשר מול השחקנים הפיננסיים השונים (בנקים, בתי השקעות, קרנות גידור וקרנות השקעה) ומגבש אסטרטגיית השקעה כוללת. בתחום המשפט האישי, הוא עוסק בתכנון בין דורי, ובכלל זה צוואות, עזבונות, והסכמי ממון. במקרים רבים, המשרד המשפחתי מנהל גם את הפעילות הפילנתרופית של המשפחה.
הפמילי אופיס נוהג להחזיק ביכולות מקצועיות הדומות לאלו של משקיע מוסדי, כמו מודלים להקצאת הנכסים, יכולת ביצוע עסקאות בשוק ההון ועסקאות נדל"ן והשקעה בחברות פרטיות, יכולות בקרה וניהול סיכונים, וייעול היבטי המס של ההשקעה. בנוסף, לפמילי אופיס יכולות הקשורות בהעברת הון בין-דורית (כמו הקמת וניהול נאמנויות) והסדרת ניהול ההון לדורות הבאים.
על מנת למנוע ניגודי עניינים, מקור הרווח העיקרי של הפמילי אופיס אמור להיות העמלה המשולמת על ידי הלקוח. חלק מהפמילי אופיס גם מקבלים עמלות מגורמים שהלקוח משקיע בהם (kickback), או שיש להם גם שירותים פיננסים נוספים כמו ניהול תיקים עליהם הם גובים תשלום נוסף. כך, עלול להיווצר ניגוד עניינים בין הלקוח ובין הפמילי אופיס. חלק מהפמילי אופיסס מקבלים תמורה לפי ביצועי תיק ההשקעות, אך הסיכון בכך שהם עלולים לדחוף את הלקוח לסיכונים שאינם מתאימים לו.
סוגים
[עריכת קוד מקור | עריכה]Single Family Office היא חברה שהוקמה כדי לנהל את נכסיה של משפחה אחת, ונמצאת בבעלותה של המשפחה. החברות הראשונות מסוג זה הוקמו באירופה לניהול נכסיהם של בתי המלוכה והאצולה הגבוהה. המשפחות מורגן ורוקפלר היו הראשונות שהקימו חברות מסוג זה בארצות הברית, במאה ה-19. נהוג להקים חברה כזו כאשר נכסי המשפחה עולים על 100 מיליון דולר. כ-750 חברות מסוג זה פועלות באירופה.
Multi Family Office היא חברה המעניקה שרותי משרד משפחתי לכמה משפחות, בדרך כלל עשר עד עשרים. כ-2,000 חברות מסוג זה פועלות באירופה.
מחלקות Family Office בבנקים, משרדי עורכי דין ומשרדי רואי חשבון, מעניקות שרותי משרד משפחתי, מלאים או חלקיים, גם למשפחות בעלות הון קטן יותר.
מחלקה ראשונה מסוג זה נפתחה בשנת 1971 במלון פייננשל.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Creating a Single Family Office for Wealth Creation and Family Legacy Sustainability, מאת אנג'לו רובלס, איגוד משרדים משפחתיים
- Single Family Offices: Private Wealth Management in the Family Context, מחקר מאת רפאל עמית, היינריך ליכטנשטיין, מ. חוליה פראטס, טוד מיליי וליירד פ. פנדלטון, באתר בית הספר למנהל עסקים וורטון
- רימונה פרקש, ניהול נכסים אישי לכל מיליונר, באתר כלכליסט, 11 באוגוסט 2008
- פמילי אופיס זו לא תוכנה של מיקרוסופט, באתר גלובס, 17 באוקטובר 2010
- רון שטיינבלט, מיוחד: כך מנהלות המשפחות העשירות בישראל את כספן, באתר גלובס, 20 במאי 2011
- אסא ששון ונועם בר, מיהם אנשי הסוד ששומרים על מעמד המולטי-מיליונרים הישראלים?, באתר TheMarker, 14 באפריל 2011
- ג'ניה וולינסקי, הכל נשאר במשפחה? המציאות מאחורי פריחת שירותי ה"פמילי אופיס", באתר TheMarker, 13 ביוני 2021
- ג'ניה וולינסקי, לקראת השנה החדשה: כמה טיפים מהאנשים שמשקיעים עבור עשירים, באתר TheMarker, 5 בספטמבר 2021