לדלג לתוכן

תוכי ים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף Fratercula)
קריאת טבלת מיוןתוכי ים
תוכי ים אטלנטי
תוכי ים אטלנטי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: חופמאים
תת־סדרה: שחפאיים
משפחה: אלקיים
סוג: תוכי ים
מינים
  • Fratercula arctica
  • Fratercula cirrhata
  • Fratercula corniculata
  • Fratercula dowi
שם מדעי
Fratercula
בריסון, 1760
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

תוכי ים (שם מדעי: Fratercula; ידוע גם כפרטרקולה, פאפין או טמשאי) הוא סוג במשפחת האלקיים ובו שלושה מינים. משמעות השם המדעי "פרטרקולה" בלטינית היא "אח קטן", דבר הנובע, ככל הנראה, מהפלומה השחורה-לבנה שמאפיינת את העוף, ואשר דומה לגלימת נזיר.

תוכי ים על בול של איי פארו

תוכיי הים הם עופות ימיים הניזונים בעיקר בעזרת צלילה אל הים. הם מקננים במושבות גדולות על צוקים לחוף הים או על איים, ומקימים את קיניהם בחרכי הסלע או בגומחות על הקרקע. כל שלושת המינים של תוכי הים מתאפיינים במקור גדול, ההופך לאדום או כתום בעונת הרבייה, והם משילים את חלקו החיצוני הצבעוני עם תום העונה, ונותרים עם מקור צנוע יותר. כנפיהם קצרות ומותאמות לשחייה ולצלילה. בזמן מעוף הם מנפנפים בכנפיהם במהירות גבוהה, המגיעה לקצב של 400 חבטות כנף בדקה.[1]

תוכי הים מתאפיין ביחסי זוגיות ארוכי טווח. הנקבה מטילה ביצה בודדת, ושני בני הזוג שותפים בדגירה ובהאכלת הגוזל. הגוזל בוקע בשעות הלילה, ומגיע לבגרות מינית לאחר שלוש עד שבע שנים אותן הוא מבלה בים.

תוכי הים ניזון מדגים, סרטנים, רכיכות ומזואופלנקטון, אך מזין את גוזליו בדגים קטנים בלבד. העופות הבוגרים מסוגלים לאחוז במקוריהם מספר גדול של דגים, לעיתים עד כתריסר, והם משתמשים בשיטה זו גם כדי להזין את אפרוחיהם, בניגוד לעופות אחרים הבולעים את המזון ומקיאים אותו לאחר מכן.

במספר מקומות כמו באיסלנד ובאיי פארו, מקובל לאכול את תוכי הים ואת ביציו. בקנדה, באירלנד, באיסלנד, בווילס, באנגליה ובארצות הברית ישנם איים המכונים "איי פאפין" (Puffin Island) על שמם של תוכיי הים.

תוכי הים נקרא בעברית גם טמשאי. טמשאי נגזר מן השורש טמ'ש, שמקורו בארמית ומשמעו 'טבל, שקע'. מכאן כנראה נטבע שמו של העוף הזה (לצד 'תוכי ים'), הניזון בעיקר בצלילה בים.

במילון רב מילים: טַמְשַׁאי  (שֵם ז')
עוף ימי, מכונה גם: תוכי-ים, מונח עברי חלופי לפָּפִין.

טקסונומיה ומינים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

תוכי הים התפתח ככל הנראה בצפון האוקיינוס השקט מסוגים קרובים כמו Hydrotherikornis. המין החי הקרוב ביותר אליו היא אלקית קרנפית (Cerorhinca monocerata).

מיני הסוג:

מושבות פאפינים ידועות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באיי ווסטמן, מול החוף הדרומי של איסלנד, יש את מושבת הפאפינים האטלנטים הגדולה ביותר בעולם; הם מקננים ברוב האיים, כולל היחיד עם אוכלוסייה אנושית - היימאיי.

הפאפינים רבים כל כך באיי ווסטמן עד שיש מסורת בעיירה שבה הילדים עוזרים לאפרוחים שנדדו מהצוקים, מבולבלים מאורות העיר להגיע חזרה לאוקיינוס. מציאת אפרוח פאפין אבוד בווסטמנאייג’אר היא תופעה קבועה וכמעט 5,000 פאפינים מוחזרים למסלולם על ידי הילדים המקומיים בעונה שעברה.

Hornøya, השוכנת בים הצפוני, היא מושבת פאפינים בולטת בנורווגיה. במהלך עונת הרבייה למעלה מ-100,000 זוגות פאפינים קוראים לה בית, מה שהופך אותה לאחת ממושבות הפאפינים הגדולות בעולם.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תוכי ים בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Puffin FAQs, Audubon Project Puffin, ‏2015-12-22 (באנגלית)