בסיס צבאי
בסיס צבאי או מחנה קבע צבאי (בצה"ל נהוג לקצר למ.ק.; בלשון גבוהה: קְסַרְקְטִין) הוא מתקן קבע המופעל על ידי צבא. בבסיס מרוכזים ציוד צבאי ושוהים בו חיילים לאימונים או לפעילות מבצעית. הכניסה לבסיסים צבאיים אסורה לאנשים שלא עובדים או מוצבים בו, הן מטעמי ביטחון מידע והן מטעמי ביטחון החיילים השוהים בו, ועל הבסיס מופקדת אבטחה הקפית.
ייעוד
[עריכת קוד מקור | עריכה]בסיסים צבאיים משמשים יחידה צבאית אחת או יותר ולרוב ייעודם הוא שמירה על הביטחון השוטף והביטחון הלאומי. קיימים גם בסיסים צבאיים המיועדים לפעילות אחרת כגון מפקדות, בסיסי הדרכה, בסיסי טיסה, בסיסי אימונים או בסיסים לניסוי כלים או טכנולוגיה צבאית. ברוב המקרים, הבסיסים הצבאיים מסתמכים על עזרה נוספת של גורמים חיצוניים כדי לפעול. קיימים בסיסים המסוגלים לפעול בעצמם במשך תקופות ארוכות משום שהם מסוגלים לספק מזון, מים וצרכים בסיסיים אחרים לחיילים גם בעת מצור.
מחנה צבאי זמני
[עריכת קוד מקור | עריכה]בנוסף על בסיסי הקבע, מוקמים מעת לעת מחנות צבאיים לתקופה מוגדרת מראש או לתקופה קצרה עד לסיום מטלה מסוימת.
מחנה צבאי זמני מוקם במהלך מסע, לצורך אימונים וכן בזמן מלחמה, עת כוחות צבאיים נמצאים הרחק מבסיסי הקבע שלהם. מחנות אלו מאופיינים בבניה זמנית, לרוב באמצעות אוהלים בלבד.
בעת העתיקה פיתח הצבא הרומי טכניקת הקמה מהירה של מחנות צבא שכונו "קסטרום". מחנות הקסטרום הוקמו בצורה אחידה ושימשו ללינת לגיון שלם. שרידים של מחנות אלה ניתן למצוא במקומות רבים, בין השאר סביב מצדה.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ד' שלסקי, תכנון בסיס צבאי - החזון והמציאות, מערכות 269, יוני 1979