לדלג לתוכן

ברטראן דה ז'ובנל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ברטראן דה ז'ובנל
Bertrand de Jouvenel
ברטראן דה ז'ובנל בסביבות שנת 1930. צילום מארכיון סוכנות הצילום אנרי מרטיני-רוז'ה ויולה
ברטראן דה ז'ובנל בסביבות שנת 1930. צילום מארכיון סוכנות הצילום אנרי מרטיני-רוז'ה ויולה
לידה 31 באוקטובר 1903
הרובע התשיעי של פריז, צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 1 במרץ 1987 (בגיל 83)
הרובע התשעה-עשר של פריז, צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות היצירה צרפתית, אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג
צאצאים Roland de Jouvenel, Hugues de Jouvenel des Ursins עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
  • הפרס הגדול לספרות של SGDL (1980)
  • general price Muteau (1940) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ברטראן דה ז'ובנלצרפתית: Bertrand de Jouvenel;‏ 31 באוקטובר 19031 במרץ 1987) היה פילוסוף, כלכלן מדיני ועתידן צרפתי.

ברטראן דה זובנל היה בנם של אנרי דה ז'ובנל ושרה בועז, בתו של תעשיין יהודי. אביו התגרש ב-1912 ונישא לסופרת קולט. בשנת 1919, בהיותו בן 16, ניהל ברטראן רומן עם אמו החורגת, שהייתה אז בשנות הארבעים לחייה. השערורייה קטעה את נישואיה של קולט, אך הרומן נמשך עד 1924. על פי דמותו של דה ז'ובנל נבנתה הדמות הראשית ברומן של קולט, Chéri (צרפתית: "ידיד"). בשנות ה-30 של המאה ה-20 השתתף בכתב העת Cahiers Bleus, ביטאונה של מפלגתו של ז'ורז' ולואההמפלגה הרפובליקנית הסינדיקליסטית שתמכה בפשיזם. בין 1930 ל-1934 ניהל דה ז'ובנל רומן עם הכתבת הצבאית האמריקאית מרתה גלהורן, אך לא נישא לה משום שאשתו סירבה להתגרש.

בשנת 1936 ראיין דה ז'ובנל את היטלר, וכתב:

עלי לשנות את כל תפיסותי לגבי הדיקטטור... האם האיש הפשוט הזה, המדבר בשקט, בהגיון, בנעימות ובהומור, האם זהו האוראטור של ההמונים, שהטריף את העם הגרמני? האם הוא זה אשר כל העולם רואה בו איום למלחמה?... הוא צוחק גלויות; פניו קרובים אל פני. אינני מרגיש מאוים כלל. גם אני צוחק. אני רואה הבעת פניו. את השפתיים היוצרות חיוך עליז ומשועשע.

בשנת 1941, לאחר כיבוש צרפת בידי הנאצים, פרסם דה ז'ובנל ספר בשם Après la défaite ("לאחר התבוסה"), ובו נימק את ניצחונה של גרמניה בעליונותה של התרבות הפוליטית הנאצית. הספר שימש את התעמולה הנאצית.

אמו של דה ז'ובנל תמכה בלהט בעצמאות צ'כוסלובקיה, וכך החלה הקריירה שלו כמזכיר אישי לאדווארד בנש, ראש הממשלה הראשון של צ'כוסלובקיה. יחד עם פרידריך האייק, ז'אק ריאף ומילטון פרידמן, הוא ייסד את אגודת מון פלרן ב-1947. בשלב מאוחר יותר בחייו ייסד דה ז'ובנל בפריז את פוטוריבל אנטרנסיונל, אגודה שעסקה בעתידנות.

דה ז'ובנל נמנה עם האינטלקטואלים הצרפתים המעטים שהתייחסו לכלכלה התאורטית ולכלכלת רווחה שהחלו להתפתח במהלך המחצית הראשונה של המאה ה-20 באוסטריה, באיטליה, בבריטניה ובארצות הברית. הבנה זו בכלכלה באה לידי ביטוי בספרו The Ethics of Redistributionאנגלית: "האתיקה של חלוקה מחדש").

מחלוקת שטרנהל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

זאב שטרנהל פרסם ספר בשם Ni droite, ni gauche ("לא ימין ולא שמאל") המאשים את דה ז'ובנל באהדה לפשיזם בשנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20. בעקבות זאת הגיש דה ז'ובנל בשנת 1983 תביעת דיבה כנגד שטרנהל. בית המשפט קיבל במידת מה שניים מתוך תשעת סעיפי התביעה, ואולם שטרנהל לא נדרש לפרסם התנצלות או להסיר פסקאות ממהדורות עתידיות של ספרו.

הפורום המשפטי למען ארץ ישראל הביא גם עניין זה בעתירתו לשלילת פרס ישראל משטרנהל. על כך הגיב בא כוחו של שטרנהל: "אם לא רשעות לשמה, הרי בורות בוודאי יש כאן; לו היו העותרים טורחים לברר מעט אודות פרשיה זו, ספק אם היו נזקקים לה."

אחדים מספריו שתורגמו לאנגלית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • On Power: The Natural History of Its Growth
  • The Ethics of Redistribution
  • Sovereignty: An Inquiry into the Political Good
  • The Pure Theory of Politics
  • The Art of Conjecture

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]