לדלג לתוכן

בריק (אלקטרוניקה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

בריקאנגלית: Brick) הוא כינוי למכשיר אלקטרוני, כמו סמארטפון, קונסולת משחקים, ראוטר או טאבלט, שבעקבות הגדרות שגויות, קושחה פגומה או חומרה פגומה, לא מסוגל יותר לפעול.

המילה "בריק" (בעברית: לבנה) נובעת מהצורה המרובעת, פחות או יותר, של רוב המכשירים האלקטרוניים, ובעקבות כך, נוצרה ההצעה ההומוריסיטית, שמכשיר חסר חיים יכול לשמש כמשקולת נייר.

בשימוש נפוץ, "בריק" מצביע על כך, שהנזק כל-כך חמור, עד כדי כך, שכמעט בלתי אפשרי לתקנו.

סיבות ומניעה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בדרך כלל, בריק הוא תוצאה של ניסיון כושל לעדכן את (קושחת) המכשיר. מכשירים רבים הם בעלי תהליך עדכון, שאסור שיופרע במהלכו. אם העדכון מופרע על ידי הפסקת חשמל, התערבות אנושית, או כל סיבה אחרת, הקושחה הקיימת עלולה להיות מוחלפת בקושחה חלקית ולא שמישה.

סיבות נוספות שיכולות לגרום לבריק:

  • התקנת קושחה עם שגיאות, או התקנה של קושחה שנועדה לגרסת חומרה אחרת, עלולה לגרום לבריק.
  • מכשירים יכולים לקבל בריק מנוזקה (לדוגמה: וירוס צ'רנוביל, שבמחשבים מסוימים היה מוחק את תוכן הביוס), ולפעמים, גם על ידי הפעלת תוכנה שאינה מזיקה במכוון, אבל בעלת טעויות שגורמות לנזק.

הסיכון של פגיעה בקושחה ניתן למזעור על ידי נקיטת כל אמצעי הזהירות האפשריים כנגד הפרעות, כגון מקור מתח יציב, זמן מספק, סגירת תוכניות שרצות ברקע, וכו'. מכשירים מסוימים כוללים שני עותקים של קושחה - אחת פעילה ואחת שמאוחסנת ב-ROM או בזיכרון בלתי נדיף שניתן לכתיבה, שבמצב רגיל, לא ניתן לגישה ולא ניתן להפעיל תהליך שיכול להשחית אותו. במקרה הצורך או במקרה של תקלה, ניתן להחליף את הקושחה הפגומה בהעתק תקין והמכשיר יחזור לפעול. מכשירים אחרים בעלי "בוטלודר" (Boot loader) מינימלי, שמופעל בדרך כלל על ידי הפעלת מתג או ג'אמפר, שאמנם לא מסוגל להפעיל את המכשיר בצורה נורמלית, אבל מסוגל לטעון מחדש את הקושחה הראשית (שביכולתה להפעיל את המכשיר כרגיל ובמלואו).

תיקון (Unbrick)

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חלק מהמכשירים, שנכנסו למצב בריק בגלל שהתוכן של הזיכרון הבלתי נדיף שלהם לא נכון, ניתנים לתיקון (Unbrick) באמצעות חומרה נפרדת (כמו לוח debug (ניפוי שגיאות)), שביכולתו לגשת לזיכרון באופן ישיר.

הדבר דומה לתהליך של טעינת קושחה למכשיר חדש, כאשר הזיכרון עדיין ריק. תהליך כזה קורה מדי פעם במהלך בדיקות קושחה ופיתוח מוצר.

עבור חלק מהמכשירים, פותחו ותוכננו קושחות וחומרות (לרוב מסובכות), בעלות סיכויים גבוהים לשרוד את הבריק ולעבור תיקון.

אין שיטה כללית לתיקון בריק - כל מכשיר הוא שונה. יש גם תוכנות שנוצרו על יד משתמשים, כדי להפעילן על מכשירים עם בריק או בריק חלקי ולגרום להם לחזור לפעול. דוגמאות לכך, הן התוכנה BootMii, שנוצרה על ידי Wiibrew, ומשמשת כדי לתקן בריק חלקי של נינטנדו Wii, או ClockworkMod, שנמצא על חלק גדול ממכשירי האנדרואיד.

בעיקרון, כל מכשיר בעל קושחה שניתנת לצריבה חוזרת, או בעל הגדרות מסוימות חשובות, המאוחסנות בתוך זיכרון הבזק, או EEPROM, יכול לקבל בריק. מכשירים רבים (לא כולם) בעלי מערכת עדכון קושחה על ידי המשתמש הם בעלי הגנה נגד בריק. מכשירים שנועדו לעדכון אך ורק על ידי טכנאי רשמי, בדרך כלל, לא מוגנים.

בין המכשירים הידועים בקבלת בריק: מחשבים ישנים (מחשבים מודרניים, בדרך כלל בעלי BIOS כפול, או כל צורה אחרת של הגנה), מגוון טלפונים סלולרים, קונסולות משחק ניידות כמו PSP ו- נינטנדו DS, קונסולות משחק כמו Nintendo Wii, Xbox 360 ו-PlayStation 3, הרבה מכשירי SCSI, חלק מהראוטרים וכוננים קשיחים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בריק בוויקישיתוף