לדלג לתוכן

דוד אבן כליפא

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דוד אבן כליפא
רבי דוד אבן כליפא (מצד שמאל) לצד רבו רבי מסעוד הכהן
רבי דוד אבן כליפא (מצד שמאל) לצד רבו רבי מסעוד הכהן
רבי דוד אבן כליפא (מצד שמאל) לצד רבו רבי מסעוד הכהן
לידה 1906
ה'תרס"ו
מרוקו
פטירה 16 בנובמבר 1991 (בגיל 85 בערך)
כינוי רדב"ך
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום פעילות מרוקו, צרפת וישראל
תקופת הפעילות ?–1991 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרב דוד אבן כליפא (ה'תרס"ו, 1906 – ה'תשנ"א, 16 בנובמבר 1991) היה דיין ומורה צדק, רב המחוזות עין תמושנת וסעידה באלג'יריה, ורב קהילת מאסי בצרפת.

קורות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בשנת 1906 לרב מכלוף ולשמחה. בצעירותו למד תורה אצל רבי יוסף משאש בעיר תלמסאן, ומאוחר יותר בישיבת "יגדיל תורה" באוראן. כשבגר למד ושימש את הרב דוד הכהן סקלי – רבה הראשי של אוראן שבאלג'יריה, שלימים נהיה גם חותנו (רדב"ך נשא לבתו של הכהן סקלי).

בשלב יותר מאוחר כשהגיע להוראה, ייסד בית מדרש יחד עם עמיתו הרב מסעוד הכהן.

כִּהן כרב המחוז עין תמושנת (عين تموشنت) הנמצא בצפון אלג'יריה על שפת הים התיכון, עד לחיסול הקהילה היהודית בשנת 1962 (ה'תשכ"ב) סמוך להכרזת העצמאות של אלג'יריה מצרפת. כמו כן שימש גם כרב במחוז סעידה (سعيدة) הממוקם דרומית לעין תמושנת. לימים, כשעזב את ארץ הולדתו ועבר לצרפת, נתמנה לרבה של מאסי – פרבר הנמצא בפריז.

לאחר מספר שנים בצרפת עלה לישראל והתיישב בירושלים, שם ייסד בשנת 1985 בית כנסת ובית מדרש שנקראים "קריית חנה דוד – מכלל יופי" ועמד בראשם עד פטירתו בשנת 1991 כשהוא בן 85. בצוואה שהשאיר אחריו, הורה לתלמידו המובהק הרב מנחם שוראקי להמשיך את דרכו בהנהגת המוסדות. דרכי הלימוד בבית מדרש זה מותאמים למסורת הלימוד של חכמי צפון אפריקה ובו לומדים תלמידי חכמים שמשתלבים במעגל העבודה לאחר לימודיהם. בית מדרשו ייסד גם מערך הוצאה לאור המתמקד ביצירותיהם של חכמי צפון אפריקה ומפרסם כתבים רבים.

ניתן ללמוד מכתביו שהיה ציוני נלהב, תמך ועודד את העלייה לארץ ישראל ושיבח בספריו את העצמאות המדינית של ישראל.

יצירתו התורנית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • דרכי דוד - שו"ת על ארבעת חלקי השולחן ערוך, בסוף הספר מובאים חידושים על מסכתות הש"ס ומדרשי חז"ל, באתר HebrewBooks. עד היום הודפס רק כרך אחד מתוך שמונת כרכי השו"ת, יתר הכרכים עדיין בכתב יד.
  • מכלל יופי – ספר פירושים על התורה.
  • דבש לפי – פירוש מקיף לכל ספר הזוהר. מטרת חיבור זה היא לחזק את כל מנהגי יהדות צפון אפריקה שמקורם ושורשם לקוחים מהזוהר ומתורת הסוד.
  • חיבור על חכמי אלג'יריה – לפני פטירתו השלים רבי דוד ספר מקיף אודות קורותיהם של חכמי אלג'יריה, הספר נשאר עדיין בכתב יד.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]