האגודה החדשה לאמנים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
האגודה החדשה לאמנים
Képzőművészek Új Társasága
יאנוש וסארי:אישה בגינה עם כיסא 1930
יאנוש וסארי:אישה בגינה עם כיסא 1930
מדינה הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1924–הווה (כ־100 שנה) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

האגודת החדשה לאמנים -הונגרית: Képzőművészek Új Társasága ; בראשי תיבות: KUT או KÚT), הייתה אגודה של קבוצת אמנים הונגרים שהיו חסידי מגמות האמנות המודרניות. היא הייתה ממשיכתם של השמונה ופעלה בין השנים 1924 לבין 1949.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קבוצת האמנים ההונגרית הזו נוסדה ב-1924 ופעלה עד 1949. רבים מחבריה היו ציירים יהודים-הונגרים. הם הכריזו על עצמם כיורשי השמונה והיו חסידי מגמות האמנות המודרניות. במשך זמן מה שאיפותיהם היו קרובות לאלו של פוסט-אימפרסיוניסטים, הקוביסטים והאקספרסיוניסטים הגרמניים הצרפתיים. הנשיא הראשון של KÚT היה אדן מארפי, לאחר מכן כל הציירים המצטיינים קיבלו על עצמם את עבודת הנשיאות. המגזין שלהם, ששמו היה תחילה Kút, ואחר כך "אוי סין" (צבע חדש - Új szín), נערך על ידי מיקלוש רוז'ה (סופר אמנות) בשנים 19261927, שהגיע רק ל-11 גיליונות, והופעתו נפסקה עקב קשיים כלכליים.

תערוכת הבכורה הראשונה שלהם נערכה במוזיאון ארנסט במאי 1924, והמשיכו להציג בכל שנה בסלון הלאומי או בהיכל האמנות. מספר חברי קבוצת האמנים בשנות ה-30 עמד על כ-80, ומספר החברים התומכים בעבודת הקבוצה עמד על כ-40 אמנים נוספים. חשוב מאוד לציין שלא קבוצה זו ולא קבוצות אחרות של אמנים היו סגורים הרמטית. הוזמנו לא פעם לתערוכות גם אמנים מחוץ לקבוצה, או הצטרפו מדי פעם לתערוכות אחרות. תרגולת זו של סובלנות כבר התפתחה במושבת האמנים של באיה מארה. התרגולת נמשכה באופן אינסטינקטיבי, שכן ניתן היה לעבוד בתוך ומחוץ לבית הספר בבאיה מארה, כך היה גם בתוך קבוצת האמנים, שכן המטרה הייתה רק לאפשר לחסידי הקבוצה להתאחד. KUT יכול להיחשב לאחד האגפים של אסכולת פריז, ובגלל הרוחניות הצרפתית שלהם הם הותקפו על ידי בני הדור ההונגרים.

KÚT העניק לראשונה פרסים בשנת 1927, נוהלי התגמול שלהם נשמרו לאורך כל הדרך, והפרסים שלהם כוסו על ידי תרומות מדי פעם.

חבריה ואמנים מציגים[עריכת קוד מקור | עריכה]

גלריית תמונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • לקסיקון אמנות. עורך לאסלו אבר. כרך 1 בודפשט : אנדור דיזה, 1935. עמוד 607.
  • לקסיקון אמנות. כרך 2 בודפשט : אקדמיה, 1966. עמוד 736.