לדלג לתוכן

הרכבת התחתית של אתונה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הרכבת התחתית של אתונה
Μετρό Αθήνας
מידע כללי
מדינה יוון
עיר אתונה
מפעיל חברת Statheres Sygkoinonies
מידע על ההקמה
פתיחת המערכת 27 בפברואר 1869 עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע על המערכת
אורך המערכת 84.5 ק"מ עריכת הנתון בוויקינתונים
רוחב המסילה 1,435 מילימטרים
מספר נוסעים ביום 1,353,000
מספר נוסעים בשנה 493,800,000
מספר הקווים 3
מספר התחנות 68
stasy.gr
תרשים המערכת
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרכבת התחתית של אתונהיוונית: Μετρό Αθήνας) היא מערכת רכבת תחתית הממוקמת באתונה בירת יוון. המערכת משמשת את מטרופולין העיר וחלק ממחוז אטיקה. במערכת שלושה קווים. הקו הירוק נפתח בשנת 1869. הרכבת התחתית של אתונה היא מהראשונות בעולם[1]. בשנת 1991 החלו לבנות את הקו האדום ואת הקו הכחול. ב-28 בינואר 2000 החלו שני הקווים לפעול. למערכת מתוכננים קווים נוספים. הרכבת התחתית באתונה מחוברת בצורה יעילה ונוחה לאמצעי התחבורה הציבורית השונים, בהם, אוטובוסים, טרוליבוס, החשמלית של אתונה והרכבת הפרוורית של העיר. הרכבת התחתית של אתונה היא הרכבת התחתית היחידה ביוון, עד שתיפתח הרכבת התחתית של סלוניקי.

קווי הרכבת התחתית
קו נפתח בשנת אורך הקו מספר תחנות

1869 25.6 ק"מ 24

2000 18.2 ק"מ 20
2000 41 ק"מ 24

הקו הירוק הוא הקו הראשון שנבנה ברכבת התחתית של אתונה. בניית הקו החלה בשנת 1867 והסתיימה שנתיים לאחר מכן והוא נפתח ב-27 בפברואר 1869. בהתחלה הקו הונע על ידי קיטור ולאחר מכן בשנת 1904, הוא הפך לחשמלי. כשהקו נפתח, הוא עבר רק בין שתי תחנות, תחנת פיראוס (Πειραιάς) ותחנת תיסיו (Θησείο). במהלך השנים הורחב הקו כמה פעמים וכיום מספר התחנות בקו הוא 24 ואורכו הוא 25.6 קילומטרים[2].

תחנת ויקטוריה (Βικτώρια) התת-קרקעית בקו הירוק. התחנה קרויה על שם המלכה ויקטוריה

הקו מתחיל בתחנת פיראוס, המהווה את מסופו הדרומי של הקו וממשיך עד לתחנה בפרוורה הצפוני של אתונה, קיפיסיה (Κηφισιά). רוב התחנות בקו הן עיליות, ומעטן תת-קרקעיות.

נקודות ציון חשובות שהקו עובר לידן הן: עיר הנמל פיראוס בתחנת פיראוס, היכל השלום והאחווה ואצטדיון קאראיסקאקיס בתחנת פלירו (Φάληρο), האגורה ואזור מונסטיראקי התיירותי הנמצא במרכזה ההיסטורי של אתונה וכיכר אומוניה הממוקמת גם היא במרכז העיר.

הקו נפגש עם הקו הכחול בתחנת מונסטיראקי (Μοναστηράκι) ועם הקו האדום בתחנות אומוניה (Ομόνοια) ואטיקי (Αττική).

הקו האדום נפתח ב-28 בינואר 2000, ביחד עם הקו הכחול. הקו האדום הוא הקו הראשון במערכת שכולו מתחת לאדמה. הקו עבר בהתחלה בין תחנת ספוליה (Σεπόλια) לתחנת סינטגמה (Σύνταγμα) שבמרכז העיר. בנובמבר של אותה שנה, הסתיימה הרחבת הקו דרומה עד לפרוור דפני (Δάφνη). ב-2004 הורחב הקו עוד פעם ונוספו שתי תחנות נוספות, תחנת אגיוס דימיטרוס (Άγιος Δημήτριος) ותחנת אגיוס אנטוניוס (Άγιος Αντώνιος). ב-2013 בוצעה ההרחבה האחרונה, הקו הורחב צפונה לתחנת אנטופולי (Ανθούπολη) וגם דרומה לתחנת אליניקו (Ελληνικό)[3].

תחנת אקרופולי שבקו האדום

נקודות ציון חשובות שהקו עובר לידן: נמל התעופה הבינלאומי אליניקון הנמצא לא רחוק מתחנת אליניקו, האקרופוליס ומוזיאון האקרופוליס בתחנת אקרופולי (Ακρόπολη), בניין הפרלמנט היווני וכיכר סינטגמה בתחנת סינטגמה.

הקו נפגש עם הקו הכחול בתחנת סינטגמה ועם הקו הירוק הוא נפגש בתחנת אומוניה ואטיקי.

אורך הקו הוא 18.2 קילומטרים והוא עובר ב-20 תחנות.

הקו הכחול נחנך ב-28 בינואר 2000, וחיבר בין נמל התעופה הבינלאומי של אתונה לתחנת סינטגמה במרכז אתונה. בשנים הבאות הוארך הקו ונכון ל-2022 הוא הגיע עד לפיראוס, הממוקמת מערבית לאתונה. חלק מתחנות הקו הן תת-קרקעיות, וחלקן הן עיליות. ההרחבה הראשונה הסתיימה ב-2003, והקו הגיע עד לתחנת מונסטיראקי. ב-2007 נוספו לקו עוד שלוש תחנות והוא הגיע עד לפרוור אגאלאו (Αιγάλεω). ב-2013 נוספה לקו תחנת אגיה מרינה (Αγία Μαρίνα). ב-2020 הוא הורחב עד לפרוור ניקאיה. ב-2022, נחנכה הרחבת הקו עד לתחנת דימוטיקו תאטרו אשר בפיראוס, כולל תחנת מפגש עם הקו הירוק בסמוך לנמל פיראוס.

נקודות ציון חשובות שהקו עובר לידן: נמל התעופה הבינלאומי של אתונה בתחנה הסמוכה לו, כיכר סינטגמה בתחנת סינטגמה והאוניברסיטה הטכנית הלאומית של אתונה בתחנת קתאקי (Κατεχάκη).

אורך הקו הוא 47 קילומטרים והוא עובר ב-27 תחנות.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]