שמואל הירשנברג – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Matanyabot (שיחה | תרומות)
מ בוט החלפות: \1ניסיו\2\3
שורה 18: שורה 18:
'''שמואל הירשֶׁנְברג''' (ב[[כתיב]] [[יידיש|יידי]]: '''הירשענבערג'''; בכתיב [[פולני]]: '''Hirszenberg''';{{כ}} [[22 בפברואר]] [[1865]], [[לודז']] – [[15 בספטמבר]] [[1908]], [[ירושלים]]) היה [[צייר]] [[יהודי]] [[יהדות פולין|ממוצא פולני]].
'''שמואל הירשֶׁנְברג''' (ב[[כתיב]] [[יידיש|יידי]]: '''הירשענבערג'''; בכתיב [[פולני]]: '''Hirszenberg''';{{כ}} [[22 בפברואר]] [[1865]], [[לודז']] – [[15 בספטמבר]] [[1908]], [[ירושלים]]) היה [[צייר]] [[יהודי]] [[יהדות פולין|ממוצא פולני]].
==ביוגרפיה==
==ביוגרפיה==
שמואל הירשנברג נולד בלודג', [[פולין]] בשנת 1865. אביו היה [[אריגה|אורג]] עני. ראשית חינוכו האמנותי הייתה באקדמיה ב[[קרקוב]], שם, בזכות מלגה שקיבל ואפשרה את לימודיו, למד אצל הצייר הפולני [[יאן מטייקו]] והושפע ממנו. מאוחר יותר נסע ללמוד ב[[ורשה|וורשה]] וב[[מינכן]]{{הערה|{{השקפה|חמדה בן יהודה|שמואל הירשנברג|1907/10/16|00102}}}}.
שמואל הירשנברג נולד בלודז', [[פולין]] בשנת 1865. אביו היה [[אריגה|אורג]] עני. ראשית חינוכו האמנותי הייתה באקדמיה ב[[קרקוב]], שם, בזכות מלגה שקיבל ואפשרה את לימודיו, למד אצל הצייר הפולני [[יאן מטייקו]] והושפע ממנו. מאוחר יותר נסע ללמוד ב[[ורשה|וורשה]] וב[[מינכן]]{{הערה|{{השקפה|חמדה בן יהודה|שמואל הירשנברג|1907/10/16|00102}}}}.


יצירותיו הראשונות החשובות היו: "הישיבה" (1889), שזכתה לפרס בינלאומי במסגרת התערוכה הבינלאומית בפריז, ו"אוריאל אקוסטה ושפינוזה". בזכות הפרס שקיבל חי הירשנברג בסוף שנות העשרים לחייו ב[[פריז]], שבה הכיר את אשתו.
יצירותיו הראשונות החשובות היו: "הישיבה" (1889), שזכתה לפרס בינלאומי במסגרת התערוכה הבינלאומית בפריז, ו"אוריאל אקוסטה ושפינוזה". בזכות הפרס שקיבל חי הירשנברג בסוף שנות העשרים לחייו ב[[פריז]], שבה הכיר את אשתו.

גרסה מ־22:55, 14 בינואר 2015

שמואל הירשֶׁנְברג
שמואל הירשנברג, דיוקן עצמי, 1907
שמואל הירשנברג, דיוקן עצמי, 1907
לידה 22 בפברואר 1865
לודז'
פטירה 15 בספטמבר 1908 (בגיל 43)
ירושלים
מקום קבורה בית הקברות היהודי בהר הזיתים עריכת הנתון בוויקינתונים
לאום פולני
מקום לימודים
  • האקדמיה לאמנות יפה, מינכן
  • אקדמיית יאן מטייקו לאמנות יפה עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה ציור
זרם באמנות ריאליזם עריכת הנתון בוויקינתונים
הושפע על ידי Feliks Szynalewski עריכת הנתון בוויקינתונים
יצירות ידועות "היהודי הנצחי" (1900)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שמואל הירשֶׁנְברגכתיב יידי: הירשענבערג; בכתיב פולני: Hirszenberg;‏ 22 בפברואר 1865, לודז'15 בספטמבר 1908, ירושלים) היה צייר יהודי ממוצא פולני.

ביוגרפיה

שמואל הירשנברג נולד בלודז', פולין בשנת 1865. אביו היה אורג עני. ראשית חינוכו האמנותי הייתה באקדמיה בקרקוב, שם, בזכות מלגה שקיבל ואפשרה את לימודיו, למד אצל הצייר הפולני יאן מטייקו והושפע ממנו. מאוחר יותר נסע ללמוד בוורשה ובמינכן[1].

יצירותיו הראשונות החשובות היו: "הישיבה" (1889), שזכתה לפרס בינלאומי במסגרת התערוכה הבינלאומית בפריז, ו"אוריאל אקוסטה ושפינוזה". בזכות הפרס שקיבל חי הירשנברג בסוף שנות העשרים לחייו בפריז, שבה הכיר את אשתו.

אחר כך שב ללודז' וצייר את "היהודי הנצחי" ויצירות נוספות שסבבו סביב נושא הגלות. למרות פרסומו חי בעוני ובמחסור.

ב-1907 עלה לארץ ישראל, כדי להיות מורה ב"בצלאל". הוא הגיע ביוזמת המנהל, בוריס שץ. בארץ ישראל צייר דיוקנאות ונוף בסביבות ירושלים, ביניהם את צורת הר הבית. במכתב למערכת עיתון יהודי בגרמניה כתב: "אני עובד הרבה ומוצא השראה בטבע, בחיים ולאט לאט ובזהירות אני מכניס ב'בצלאל' תיקונים חדשים וסדר".

למרות שנראה שבארץ נכנסה לציור שלו רוח חיים חדשה וסרה מהם העגמומיות, סבל הירשנברג מבעיות בריאות ונפטר מקץ שנה לעלייתו. הירשנגברג נטמן בהר הזיתים, ולמרות שמידי כמה שנים התפרסמו בעיתונים השונים מאמרם ומכתבים למערכת המבכים את העובדה שלא הוקמה מצבה מעל קברו וקוראים לערוך מגבית לצורך העניין - הדבר לא נעשה מעולם.

יצירותיו של הירשנברג זכו לתפוצה רבה והיו מוכרות גם עשרות שנים לאחר שנפטר[2]. בימי השואה הם אוזכרו במסגרת ניסיונות לבטא את צרת היהודים[3].

הערכה

בהספידו את הירשנברג, אמר יהושע ברזילי[4]:

הרשנברג ... חש היטב את כל המועקה הנוראה של עם עשיר בכחות אמנות נפשיים הסגור באזובי הגיטו ובציורי "הישיבה" בהצעיר הנרדם על השלחן. בכל התווים של בעלי הפנים הלבנים מסר לנו הצער הנורא המתבטא בנפש פיוטית הכלואה אלפי שנה באזובי הגטו".

על יצירתו "הגלות", תמונה של פליטים יהודים נודדים ובראשם מנהיגם, כתב המבקר שמעון מילנר:

צער של אלפי שנים זהו הבסיס, האקורד היסודי של אמנות זו; היא מלאה דמעות, היא כוללת בתוכה אנחות נשברות, צרות ותלאות. היא כולה אנקת חללים, שמחות בלולת בתוגה, אנשים כפופים ונדכאים, עצמות יבשות, צללים, צללים וצללים.

מובא בידי דוד דוידוביץ, עת־מול, אוקטובר 1984

היהודי הנצחי

הציור "היהודי הנצחי" (1899) מתאר מחזה זוועה: צלבים והמוני גופות עירומות ויהודי זקן, על פניו הבעת בהלה גדולה, מרים ידיו כנמלט. היד על המצח רומזת גם לאות קין מאחוריה, ובכך מרמזת לדימוי הנוצרי של היהודי הנודד. התמונה הגדולה מאוחסנת כיום במוזיאון ישראל, והיא מעוררת קישור אסוציאטיבי לשואה, אף שצוירה יותר מארבעים שנה לפניה. כותב אברהם לוויט:[5]

שץ נהג להביא את אורחיו להצטלם ליד התמונה. לבד מאיכותו הציורית, ציורו של הירשנברג הובלט גם מפני שביטא בצורה כה נוקבת את הרעיון שתקומה לאומית בארץ ישראל היא הפתרון היחיד למצוקת החיים בגולה.

גלריה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ חמדה בן יהודה, שמואל הירשנברג, השקפה, 16 באוקטובר 1907
  2. ^ ראו למשל במכתב מגטו ורשה ב-1941: "בוודאי ראית את תמונתו של שמואל הירשנברג "גלות" - בתוך גטו ווארשה, הצופה, 18 ביולי 1941
  3. ^ אבא אריכ"א, מה טובו, המשקיף, 12 באוקטובר 1941
  4. ^ דרשת האדון ברזילי בליל ההספד על הרשנברג, השקפה, 25 בספטמבר 1908
  5. ^ אברהם לוויט, האמנות הישראלית בדרך למקום אחר, תכלת.