ממלכת גופטה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Viyh (שיחה | תרומות)
הרחבה
Viyh (שיחה | תרומות)
הרחבה
שורה 1: שורה 1:
'''ממלכת גופטה''' או '''אימפריית גופטה''' (ב[[סנסקריט]]: गुप्त राजवंश, {{כ}} Gupta Rājavaṃśa) הייתה אימפריה [[היסטוריה של הודו|הודית עתיקה]], שהתקיימה בין השנים [[320]] ל-[[550]] לערך וכיסתה חלקים נרחבים מ[[תת-היבשת ההודית]].<ref>{{cite web|title=Gupta Dynasty - MSN Encarta <!-- BOT GENERATED TITLE -->|url=http://encarta.msn.com/encyclopedia_761571624/gupta_dynasty.html|work=|archiveurl=http://www.webcitation.org/5kwqOxl5F|archivedate=2009-10-31|deadurl=yes}}</ref> הממלכה הוקמה על ידי [[מהרג'ה סרי-גופטה]] והשתלטה על חלקים נרחבים מצפון הודו בתקופת [[צ'נדרהגופטה]]. יורשו של צ'נדרהגופטה היה בנו, סמודרהגופטה ששלט בשנים 335 – 375. סמודרהגופטה נחשב כאחד הגאונים הצבאיים בהיסטוריה הצבאית ההודית. ירש אותו צ'נדרהגופטה השני, הידוע גם כויקראמאדיטה ששלט בשנים 375-413/15. בתקופתו הממלכה הגיעה לשיא כוחה, שיא כיבושיה ותקופתו נחשבת כשיא תקופת תור הזהב. עמוד הברזל ב[[מתחם קוטב]] מתוארך לתקופתו.
'''ממלכת גופטה''' או '''אימפריית גופטה''' (ב[[סנסקריט]]: गुप्त राजवंश, {{כ}} Gupta Rājavaṃśa) הייתה אימפריה [[היסטוריה של הודו|הודית עתיקה]], שהתקיימה בין השנים [[320]] ל-[[550]] לערך וכיסתה חלקים נרחבים מ[[תת-היבשת ההודית]].<ref>{{cite web|title=Gupta Dynasty - MSN Encarta <!-- BOT GENERATED TITLE -->|url=http://encarta.msn.com/encyclopedia_761571624/gupta_dynasty.html|work=|archiveurl=http://www.webcitation.org/5kwqOxl5F|archivedate=2009-10-31|deadurl=yes}}</ref> הממלכה הוקמה על ידי [[מהרג'ה סרי-גופטה]] והשתלטה על חלקים נרחבים מצפון הודו בתקופת [[צ'נדרהגופטה]]. יורשו של צ'נדרהגופטה היה בנו, סמודרהגופטה ששלט בשנים 335 – 375. סמודרהגופטה נחשב כאחד הגאונים הצבאיים בהיסטוריה הצבאית ההודית. ירש אותו צ'נדרהגופטה השני, הידוע גם כויקראמאדיטה ששלט בשנים 375-413/15. בתקופתו הממלכה הגיעה לשיא כוחה, שיא כיבושיה ותקופתו נחשבת כשיא תקופת תור הזהב. עמוד הברזל ב[[מתחם קוטב]] מתוארך לתקופתו. חלק מכוחה של ממלכת גופטה נבע מבריתות פוליטיות ונישוים עם משפחות מלוכה שכנות בהן שושלת הואקטאקה.


השגשוג והשלום ששררו תחת שלטון גופטה איפשרו התקדמות בתחומי ה[[מדע]] וה[[אומנות]].<ref>http://historymedren.about.com/library/text/bltxtindia7.htm</ref> תקופת גופטה נחשבת ל"תור הזהב של הודו",<ref>http://www.nupam.com/Sgupta1.html</ref> והיא בלטה בהישגים הרבים שהושגו בה בתחומי ה[[מדע]], ה[[טכנולוגיה]], ה[[הנדסה]], ה[[אומנות]], ה[[דיאלקטיקה]], ה[[ספרות]], ה[[לוגיקה]], ה[[מתמטיקה]], ה[[אסטרונומיה]], ה[[דת]] וה[[פילוסופיה]] - הישגים שיצרו במידה רבה את מה שידוע כתרבות ההינדית.<ref>http://www.wsu.edu:8001/~dee/ANCINDIA/GUPTA.HTM</ref> בין המלומדים והיוצרים הרבים שקמו בתקופה זו ניתן למנות את [[קאלידאסה]], [[אריאבהטה]], [[וישנו שארמה]].
השגשוג והשלום ששררו תחת שלטון גופטה איפשרו התקדמות בתחומי ה[[מדע]] וה[[אומנות]].<ref>http://historymedren.about.com/library/text/bltxtindia7.htm</ref> תקופת גופטה נחשבת ל"תור הזהב של הודו",<ref>http://www.nupam.com/Sgupta1.html</ref> והיא בלטה בהישגים הרבים שהושגו בה בתחומי ה[[מדע]], ה[[טכנולוגיה]], ה[[הנדסה]], ה[[אומנות]], ה[[דיאלקטיקה]], ה[[ספרות]], ה[[לוגיקה]], ה[[מתמטיקה]], ה[[אסטרונומיה]], ה[[דת]] וה[[פילוסופיה]] - הישגים שיצרו במידה רבה את מה שידוע כתרבות ההינדית.<ref>http://www.wsu.edu:8001/~dee/ANCINDIA/GUPTA.HTM</ref> בין המלומדים והיוצרים הרבים שקמו בתקופה זו ניתן למנות את [[קאלידאסה]], [[אריאבהטה]], [[עמארסימקה]] [[וישנו שארמה]]. [[מערות אג'נטה]]<ref>[http://www.lametayel.co.il/he/node/56624#2 אג'נטה]</ref> הנוגדרות כ[[אתר מורשת עולמית]], נחצבו בחלקן בתקופת גופטה ואף חלק מציורי הקיר במערות הם מתקופה זו.


סופהּ של הממלכה הגיע עם פלישתם של ה[[הונים]], ב[[המאה ה-6|מאה ה-6]].
סופהּ של הממלכה הגיע עם פלישתם של ה[[הונים]], ב[[המאה ה-6|מאה ה-6]].

גרסה מ־23:57, 15 בינואר 2011

ממלכת גופטה או אימפריית גופטהסנסקריט: गुप्त राजवंश, ‏ Gupta Rājavaṃśa) הייתה אימפריה הודית עתיקה, שהתקיימה בין השנים 320 ל-550 לערך וכיסתה חלקים נרחבים מתת-היבשת ההודית.[1] הממלכה הוקמה על ידי מהרג'ה סרי-גופטה והשתלטה על חלקים נרחבים מצפון הודו בתקופת צ'נדרהגופטה. יורשו של צ'נדרהגופטה היה בנו, סמודרהגופטה ששלט בשנים 335 – 375. סמודרהגופטה נחשב כאחד הגאונים הצבאיים בהיסטוריה הצבאית ההודית. ירש אותו צ'נדרהגופטה השני, הידוע גם כויקראמאדיטה ששלט בשנים 375-413/15. בתקופתו הממלכה הגיעה לשיא כוחה, שיא כיבושיה ותקופתו נחשבת כשיא תקופת תור הזהב. עמוד הברזל במתחם קוטב מתוארך לתקופתו. חלק מכוחה של ממלכת גופטה נבע מבריתות פוליטיות ונישוים עם משפחות מלוכה שכנות בהן שושלת הואקטאקה.

השגשוג והשלום ששררו תחת שלטון גופטה איפשרו התקדמות בתחומי המדע והאומנות.[2] תקופת גופטה נחשבת ל"תור הזהב של הודו",[3] והיא בלטה בהישגים הרבים שהושגו בה בתחומי המדע, הטכנולוגיה, ההנדסה, האומנות, הדיאלקטיקה, הספרות, הלוגיקה, המתמטיקה, האסטרונומיה, הדת והפילוסופיה - הישגים שיצרו במידה רבה את מה שידוע כתרבות ההינדית.[4] בין המלומדים והיוצרים הרבים שקמו בתקופה זו ניתן למנות את קאלידאסה, אריאבהטה, עמארסימקה וישנו שארמה. מערות אג'נטה[5] הנוגדרות כאתר מורשת עולמית, נחצבו בחלקן בתקופת גופטה ואף חלק מציורי הקיר במערות הם מתקופה זו.

סופהּ של הממלכה הגיע עם פלישתם של ההונים, במאה ה-6.

הערות שוליים

  1. ^ "Gupta Dynasty - MSN Encarta". אורכב מ-המקור ב-2009-10-31. {{cite web}}: פרמטר לא ידוע |deadurl= (הצעה: |url-status=) (עזרה)
  2. ^ http://historymedren.about.com/library/text/bltxtindia7.htm
  3. ^ http://www.nupam.com/Sgupta1.html
  4. ^ http://www.wsu.edu:8001/~dee/ANCINDIA/GUPTA.HTM
  5. ^ אג'נטה
ערך זה הוא קצרמר בנושא הודו. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.