פיליפ פטי
לידה |
13 באוגוסט 1949 (בן 75) נמור, צרפת |
---|---|
מדינה | צרפת |
פרסים והוקרה | פרס ג'יימס פארקס מורטון לבין-דתיות (2007) |
פיליפ פטי (צרפתית: Philippe Petit; נולד ב-13 באוגוסט 1949), לוליין ולהטוטן, אמן הליכה על חבל וסופר צרפתי. התפרסם כאשר הילך בין מגדלי מרכז הסחר העולמי ("התאומים") בשנת 1974.
חיים וקריירה
[עריכת קוד מקור | עריכה]פטי נולד בעיר נמור במרכז צרפת ולא הסתגל למסגרות חינוכיות. מגיל צעיר אימן את עצמו במעשי לוליינות. לפרנסתו עסק במעשי לוליינות בחוצות ערים שונות, בהן ניו יורק, בראשית שנות השבעים, שם חזה בהקמת מרכז הסחר העולמי שהלהיב את דמיונו. "שש וחצי שנים חשבתי רק על הכבל ואיך למתוח אותו", אמר בראיון,[1] "לרגע לא חשבתי על ההליכה עצמה". בראיון מאוחר שלו אמר, "אני לא מפחד מכלום, למדתי ללכת בבטחה ואני יודע את הגבולות שלי. לא אעלה על חבל אם יהיו רוחות חזקות או אם החבל לא קשור טוב. לקחתי בחיי כמה סיכונים, אבל בשורה התחתונה מה שאני עושה בטוח מאוד".[2]
בשנת 1973 הילך בין שני מגדלי הקתדרלה נוטרדאם דה פארי ובין מגדלי גשר נמל סידני באוסטרליה. בבוקר ה-7 באוגוסט 1974 מתח בחשאי כבל בין הקומות ה-104 במגדלי התאומים (בגובה 417 מטרים מעל הקרקע ובאורך 43 מטרים) וצעד עליו במשך 45 דקות (במהלכן אף החל לרדת גשם), ללא כל אמצעי ביטחון, כאשר הוא אוחז במוט לשיווי משקל בלבד. משסיים את המבצע נעצר על ידי המשטרה ונלקח לחקירה. לדבריו, בספר שכתב שמתאר את האירוע, אמר לשוטרים "אני לא מתגרה במוות, אני כותב בשמים." עוד אמר: "כשאני רואה שלושה תפוזים - אני מלהטט בהם, כשאני רואה שני מגדלים - אני הולך." ההד הציבורי האדיר שהיה למבצע והתלהבות הקהל והתקשורת גרמו לכך שלא הוגשו כנגד פטי כל תביעות משפטיות והוא שוחרר.
בשנים שחלפו ביצע מעשי לוליינות רבים למטרות שונות, בהן קידום השלום ופעילויות צדקה שונות. ב-1986 צעד מעל מפלי ניאגרה. ב-1987 השתתף בפסטיבל ישראל וצעד מעל גיא בן הנום מסינמטק ירושלים להר ציון על כבל שנמתח במקביל לרכבל הר ציון בססמת "גשר בין מזרח למערב". ב-1989, לרגל יובל ה-200 למהפכה הצרפתית, צעד בהזמנת הנשיא פרנסואה מיטרן על כבל שנמתח מכיכר הטרוקדרו לקומה השנייה במגדל אייפל.
תיעוד וסיקור
[עריכת קוד מקור | עריכה]פטי כתב ארבעה ספרים אודות חייו. ביניהם שניים אודות ההליכה בין מגדלי התאומים, ספר אחד שהתפרסם ב-1975, מיד לאחר המעשה והשני שהתפרסם ב-2002 ומתייחס לאסון התאומים. על ספר זה כתב מבקר הספרים מיכאל הנדלזלץ:
תיעוד ההליכה על הכבל, אותו מעשה אמנותי שאין לו לכאורה כל משמעות, אך אין בו גם שום מרווח של טעות, ובו האמן מהמר על כל ישותו, מקים בחזרה את המגדלים מתהום הנשייה אל התודעה, כשהוא מטייל ביניהם, וגבוה מעליו טס מטוס נוסעים.
— מיכאל הנדלזלץ, ספר הספרים הזמני, הוצאת ידיעות אחרונות
בשנת 2008 ביים במאי הקולנוע ג'יימס מארש (אנ') את הסרט Man On Wire (אנ'), המלווה את פטי, מתעד ומשחזר את ההליכה בין מגדלי התאומים. הסרט זכה בפרס ראשון בפסטיבל סאנדנס, 2008 ובפרס אוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר לשנת 2008.
על חבל דק
[עריכת קוד מקור | עריכה]סרט קולנוע מז'אנר דרמה ביוגרפית הנקרא "על חבל דק" (באנגלית: The Walk) יצא לאקרנים בספטמבר 2015 ב-3D ו-IMAX, בבימויו של רוברט זמקיס ובכיכובו של ג'וזף גורדון-לוויט המגלם את פטי.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מיכאל הנדלזלץ, מהיד אל הכיס, הארץ ספרים, 17 מרץ 1999, עמוד 3
- Philippe Petit, Two towers, I walk, (New York: Reader's Digest, 1975) (באנגלית)
- Philippe Petit, On The High Wire, עם הקדמה מאת מרסל מרסו, (New York: Random House, 1985), ISBN 039471573X (באנגלית)
- Philippe Petit, Traité du funambulisme, עם הקדמה מאת פול אוסטר, (Paris: Albin Michel, 1997), ISBN 2226041230 (בצרפתית)
- Philippe Petit, To Reach The Clouds: My High Wire Walk Between The Twin Towers, (New York, North Point Press, 2002), ISBN 0865476519 (באנגלית)
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- פיליפ פטי, ברשת החברתית פייסבוק
- פיליפ פטי, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- פיליפ פטי, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- On top of the world ריאיון עם פטי (באנגלית)
- תמונות מהליכה בתערוכת אקספו 86'
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ מצורף ל-DVD של הסרט "Man On Wire"
- ^ דותן מלאך, אני רואה את החבל כבמה, בעיתון מקור ראשון, 7 באוקטובר 2019