לדלג לתוכן

פרוהר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פרוהר

פרוהרפרסית: فروهر) הוא אחד מסמליה של איראן העתיקה והסמל המרכזי של הדת הזורואסטרית. הסמל, ובעיקר מרכיב הדיסק המכונף שבו[1], לקוח מתרבויות שכנות כמו סמלו של האל האשורי, תרבות מצרים העתיקה ותרבויות מסופוטמיה[2]. המילה נהגית בשלוש דרכים שונות: fravahar, foruhar או faravahar. זוהי מילה בפהלווית.

מקורות ופירושים[3]

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. המקור הראשון מגיע מהמילה הפרסית העתיקה (אווסטית, השפה בה כתובות האווסטות, כתבי הקודש של הדת הזורואסטרית) – fravarane, שפירושה "בחירה" או "אני בוחר". הבחירה בדת הזורואסטרית היא תמיד בין הטוב והרע, לבחירה זו יש ביטוי נרחב ברכיבי הסמל.
  2. המקור השני מגיע מהמילה fravarti או fravashi שפירושה הוא "שומר הרוח" (guardian spirit). לפרושי יש תפקיד זהה לתפקידם של המלאכים בנצרות[2].
  3. לפי האמונה האיראנית הקדומה, כל אדם מורכב משניים או שלושה יסודות[4]:
  • היסוד הפיזי (שממנו נוצר הגוף) נקרא בפהלווית תן-גוהר.
  • היסוד הרוחני (שממנו נוצרות הנשמה והנפש) נקרא באווסטית פרושי ובפהלווית פרוהר.
  • לאנשים גדולים מבחינה פיזית יש גם יסוד שלישי הנקרא חורה – שניתן לתרגמו כהדר או כתפארת.

הסמל בנוי משישה אלמנטים עיקריים[5]:

  1. דמות אנושית גברית – נועדה לסמל את הנשמה האנושית. יש הגורסים שהזקן הארוך מעיד על בגרות פיזית ומכאן על חוכמה. יש האומרים שהאיש המופיע במרכזו של הסמל, האוחז בדסקית בידו האחת ובשנייה מחווה אל על, הוא זרתושטרה ויש החושבים שזהו האל אהורא מזדא, האל האחראי על הטוב והצדק בעולם על פי הדת הזורואסטרית. עם זאת, בשלבים מאוחרים יותר של התפתחות הדת דחו הזורואסטרים כל צורה אנתרופומורפית של הישויות האלוהיות, ואהורא מזדא בראשן.
  2. כנפיים – זוג כנפיים המורכבות משלוש שורות של נוצות, המסמלות מחשבות טובות, מילים טובות ומעשים טובים. אלו הם עמודי התווך של הדת הזורואסטרית, ששואפת תמיד לטוב[6].
  3. נוצות תחתונות – נוצות אלו מייצגות את ההפך מהנוצות בכנפיים: מחשבות רעות, מילים רעות ומעשים רעים. משלושת אלו על האדם להתרחק ככל האפשר, ולכן הם גם נמצאים בתחתית הסמל.
  4. טבעת/ דיסק – הטבעת שנמצאת במרכז הסמל מסמלת את נצחיות הנשמה, כלומר אין לה התחלה ואין לה סוף. זהו ביטוי לעקרון העולם הבא בדת הזורואסטרית, לפיו הזורואסטרים מאמינים שהנשמה ממשיכה להתקיים גם לאחר מות האדם. כפי שצוין לעיל, בגרסאות העתיקות של הסמל ייחסו, בין היתר, את הטבעת או את הדיסק במרכז הסמל לשמש העולה. נקרא גם "סמל השמש המכונפת" (winged sun symbol, ראו רע (אל))
  5. שתי רצועות בתחתית הסמל – מסמלות את הכוח הטוב אמשא ספנדאן ואת הכוח הרע אהרימן. הכוח הטוב הוא הרצועה שפונה לאותו הכיוון של פני הדמות, כסמל לשאיפה אל הטוב ואל התקדמות הנשמה לעבר האיחוד הנכסף עם אהורא מזדא. הכוח הרע הוא הרצועה שנמצאת בכיוון הנגדי, והיא מסמלת את השאיפה להתרחקות מהרוע על כל ביטוייו (מחשבות, מילים ומעשים רעים).

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Brannon Parker, The Serpent, The Eagle, The Lion & The Disk (The United States, 2012), p. 123-144

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרוהר בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Brannon Parker, The Serpent, The Eagle, The Lion & The Disk (The United States, 2012), p. 123-144
  2. ^ 1 2 Micah Issitt and Carlyn Main, Hidden Religion: The Greatest Mysteries and Symbols of the world's Religious Beliefs (California: ABC-CLIO, LLC, 2014) p. 131-132
  3. ^ Parker, The Serpent, The Eagle, The Lion & The Disk, p. 438-439
  4. ^ ד"ר תמר עילם-גינדין, הטוב, הרע והעולם:מסע לאיראן הטרום-אסלאמית (בן שמן: מודן, 2011. בשיתוף עם משרד הביטחון, גלי צה"ל. מסדרת האוניברסיטה המשודרת), עמ' 23-22
  5. ^ Micah Issitt and Carlyn Main, Hidden Religion: The Greatest Mysteries and Symbols of the world's Religious Beliefs, p. 133-134 Beyer, Catherine. "Faravahar – Winged Symbol of Zoroastrianism.About Religion. http://altreligion.about.com/od/symbols/a/faravahar.htm
  6. ^ http://www.infoplease.com/dk/encyclopedia/zoroastrianism.html http://schools.yrdsb.ca/markville.ss/history/religion/nazoB.htm http://altreligion.about.com/od/symbols/a/faravahar.htm