אברהם זכות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית


שגיאות פרמטריות בתבנית:מדען

פרמטרים [ שנת פטירה, ארצות מגורים, שנת לידה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים ריקים [ פרסים והנצחה ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

אברהם זכות
לידה 12 באוגוסט 1450
סלמנקה, כתר קסטיליה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 1515 (בגיל 64 בערך)
האימפריה העות'מאנית עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי אסטרונומיה, מתמטיקה, אסטרולוגיה
מקום לימודים אוניברסיטת סלמנקה עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות אוניברסיטת סלמנקה עריכת הנתון בוויקינתונים
הערות אסטרונום מלכותי של מלכי פורטוגל
תרומות עיקריות
פרסום ספר לחישוב מיקום אוניות בים הפתוח, ספר עם מידע אסטרונומי שונה.
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רבי אברהם בן שמואל זכות (1452 - 1515) רב, אסטרונום והיסטוריון יהודי, שזכה להכרה עולמית בזכות ידיעותיו העמוקות בתחום האסטרונומיה. חי רוב חייו בספרד ובפורטוגל ובימי זקנתו התיישב בארץ ישראל.

חייו ופעלו

לוח אסטרונומי מאלמנך ניווט, Almanach Perpetuum של אברהם זכות

אברהם זכות נולד בסלמנקה שבקסטיליה. רבו המובהק היה ר' יצחק אבוהב (גאון קסטיליה), ממנו למד זכות תלמוד, פוסקים וקבלה. בנוסף ללימודי הקודש למד זכות אסטרונומיה באוניברסיטה של סלמנקה.

בין השנים 1473 - 1478 חיבר את ספרו הראשון, החיבור הגדול, בו תיאר את מערכת השמש. הספר זכה להצלחה ותורגם למספר שפות. בעקבות ההכרה הציבורית במומחיותו של זכות בתחום האסטרונומיה צורף על ידי מנואל הראשון, מלך פורטוגל, לצוות מחקר אשר עסק בהכנת לוחות אסטרונומיים וימיים לטובת הימאים הפורטוגזים דוגמת וסקו דה גמה אשר עסקו במסעות כיבוש וגילוי ברחבי העולם.

הלוחות שחיבר זכות החליפו לוחות ישנים יותר שחוברו במאה ה-13, אף הם על ידי שני מלומדים יהודים. הלוחות החדשים שימשו בין היתר את כריסטופר קולומבוס במסעותיו [1].

השפעתו של זכות על מסעותיהם של הפורטוגזים הייתה כה גדולה עד שהיסטוריון בן תקופתו של זכות כתב בספרו "תולדות הודו" כי:

"לפני שציווה לצאת לגילוי הודו, הזמין המלך מנואל אליו את היהודי זכות, שהיה אסטרונום גדול, דיבר איתו בסוד ושאל אותו אם ייעץ לו להיכנס לעובי הקורה, ואם בכלל אפשר לבצע את הדבר... והוא הוסיף שלא יעשה דבר בלי עצתו."

זכות היה בין היהודים המעטים שנמלטו מפורטוגל, ללא שהמירו דתם, לאחר שמנואל הראשון ציווה להטביל את היהודים בפורטוגל לנצרות בכפיה ואסר על יציאתם את גבולות הממלכה. זכות בחר לעבור לתוניס, שם פרסם את חיבורו הידוע ספר היוחסין, בו רשם כללים על הש"ס והפוסקים. ספר זה היה במשך מאות שנים החשוב מבין ספרי קורות ישראל, וכלל תיאור של קורות עם ישראל וחכמיו לאורך ההיסטוריה עד ימיו. על חשיבותו מעידה העובדה שהרמ"א כתב לספר הגהות.

בסוף ימיו זכה אברהם זכות להגיע לירושלים, שם חי את שנותיו האחרונות עד למותו.

על שמו נקרא מכתש Zagut על הירח.

ספריו

קובץ:Copy book.JPG
ספר מועתק - בטרם היה הדפוס העברי
  • ספר יוחסין, נדפס בקושטאנדינא שנת שכ"ו (1566). מתוך השער לספר:"אשר אזן וחקר הפילוסוף שלם בלמודים כמה"ר אברהם זכות המכונה זאקוטו זל להורות שלשלת קבלת התורה ממשה רבינו ע"ה עד זמן המחבר".
  • ספר יוחסין השלם, אשר הכינו גם חקרו רבי אברהם זכות, גם הביא בתוך הספר כל דברי ספר הקבלה להחכם הראב"ד ורוב סדר עולם זוטא וגם הוסיף מעט מדברי הימים למלכי הגוים, ועתה יצאו מחדש, בתוספת אלפי מראי מקומות חדשים ונלוו אליו הגהות יעב"ץ (יעקב בן צבי אמדן) מכת"י. ירושלים, יריד הספרים, 2002.

לקריאה נוספת

  • מיתוס ומיתולוגיה של יוון ורומא בתודעה ההיסטורית של יהודי ספרד בימי הביניים, על אברהם זכות בתוכם, מאת רם בן-שלום, נדפס בתוך ציון, ס'ו, ד', תשס'א 2001.
  • מאמר על הקץ והאיצטגנינות מאת ר’ אברהם זכות (כ"י בית הספרים 3935 8 [HEB), מאת מלאכי בית-אריה, נדפס בתוך קרית ספר, נ'ד, א', תשל'ט 1979.
  • היסטוריוגרפיה פולמוסית ב"ספר יוחסין", מאת רם בן-שלום, נדפס בתוך הקונגרס העולמי למדעי היהדות, תשנ'ד 1994.
  • על ספרים וסופרים: א. בעניין ספר המרדכי והגהות מרדכי : ב. על מעלת ספר יוחסין ומחברו; ג. בעניין הלכה כתלת עמודי ההוראה נגד מעשה רב , מאת יעקב-חיים סופר, נדפס בתוך צפונות, ה', ב', תשנ'ג 1993. ‬

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אייברס פיטרסון, ליקוי הירח שהציל את קולומבוס, (באנגלית)