בס גדול-לוע

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןבס גדול-לוע
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: מקריני סנפיר
מחלקה: מקריני סנפיר
סדרה: Centrarchiformes
תת־סדרה: Centrarchoidei
משפחה: חמנוניים
סוג: Micropterus
מין: בס גדול-לוע
שם מדעי
Micropterus salmoides
לספד, 1802
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בס גדול-לוע (שם מדעי: Micropterus salmoides) הוא מין של דג טורף ממשפחת החמנוניים המכונה בשם העממי בס. הוא מצוי בטבע במקווי מים מתוקים באמריקה הצפונית אך הוא הופץ גם כמין פולש. זהו אחד הגדולים שבחמנוניים והוא יכול להגיע לאורך של 40 עד 100 ס"מ ולמשקל של מעל 10 ק"ג, כאשר הוא בעל דו-צורתיות זוויגית והנקבות כבדות מהזכרים.

הבס הוא מין גדול ושרירי הדומה מעט ללברק וצבעו ירוק זית עד אפור ועליו שורה של כתמים כהים, היוצרים פס אופקי משונן לאורך כל צד. הוא בעל סנפירים נמוכים בהירים ופרוקים וזנב שרירי העוזר לו להאיץ אחר טרף. הראש גדול עם חריצי עיניים גדולות וצהובות עם אישון שחור והלסתות חזקות ובולטות ובתוכם שיניים חדות. הבס יכול לשרוד בטבע 10 עד 16 שנים.

דג זה הוא טורף מהיר של מזון קטן יותר, המשתנה לפי משקל הדג. דגים צעירים ניזונים בעיקר מחרקי מים ומסרטנים קטני-ממדים כמו שטצדאים, דפניות ושטרגליים ומספר דגים קטנים יותר. ככל שהדג מתבגר הוא מסוגל ללכוד טרף גדול יותר ובבגרותו ניזון בעיקר מדגים אחרים כמו קרפיוניים, שפמנונאים שונים, קטוסטומיים, אזרינופסידיים, פרקיים, לברקיים וקברנוניים וכן מחמנוניים קטנים יותר, מסרטני נהרות, חלזונות ושאר רכיכות וכן מדו-חיים, זוחלים קטנים, עופות מים ויונקים. דג זה יכול לצוד אף טרף הקטן ממנו ב-50% והוא נצפה אוכל בס מנומר וסנדור ויטראוס (Sander vitreus) צעירים, המתקרבים לגודלו בבגרותם.

במספר נהרות ואגמים הדג נחשב לטורף-על, אף שהוא יכול להיטרף בידי לוטרות, אליגטור אמריקני, מספר עופות מים כמו שלדגיים, אנפות ועיטם לבן ראש ומספר דגים כמו שפמנונים, צלופחים וזאבי נהרות.

דגים גדולים מתאימים לדיג ספורט בשביל דייגים שונים, אשר לרוב משחררים אותם לאחר מכן. במספר אזורים כמו באירופה ויפן הובאו דגי בס למטרות ספורט שהפכו למינים פולשים תוקפניים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בס גדול-לוע בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ בס גדול-לוע באתר הרשימה האדומה של IUCN