ג'יימס סמית'סון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'יימס סמית'סון
James Smithson
ציור של סמית'סון שצויר בידי הנרי יוסף ג'ונס ב-1816
ציור של סמית'סון שצויר בידי הנרי יוסף ג'ונס ב-1816
לידה 1765
פריז, צרפת
פטירה 28 ביוני 1829 (בגיל 64 בערך)
ג'נובה, איטליה
שם לידה Jacques-Louis Macie עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה ואירלנד עריכת הנתון בוויקינתונים
ידוע בשל מייסד מכון סמית'סוניאן
השכלה קולג' פמברוק עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע כימאי, מינרלוג
פרסים והוקרה עמית החברה המלכותית עריכת הנתון בוויקינתונים
חתימה Smithsonb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'יימס סמית'סוןאנגלית: James Smithson) היה כימאי ומינרלוג אנגלי הידוע בשל ייסודו את מכון סמית'סוניאן בווושינגטון די. סי.. במהלך המאה ה-18 הוציא לאור מספר מאמרים מדעיים למען החברה המלכותית. כמו כן סייע בפיתוח הקלמין הקרוי על שמו – סמיתסוניט.

סמית'סון נולד ב-1765 - במסגרת ילד מחוץ לנישואים - ליו פרסי, לימים דוכס נורת'מברלנד הראשון. מעט יודע על חייו האישיים של סמית'סון שכן חלק ניכר מכתביו, עבודותיו והתכתבויותיו אבדו בשריפה שכילתה חלק מבניין הסמית'סוניאן ב-1865[1]. 213 כרכים בלבד מספרייתו האישית ומכתביו האישיים שרדו.

את לימודיו החל במכללת פמברוק של אוניברסיטת קיימברידג' ב-1782, וב-1786 קיבל תואר מוסמך אוניברסיטה – MA. ב-19 באפריל 1787 בגיל 22, נבחר לחבר בחברה המלכותית.

קריירה מדעית[עריכת קוד מקור | עריכה]

סמית'סון הקדיש את חייו למען חקר מדעי הטבע, וביקר בפירנצה, פריז, סקסוניה והרי האלפים בשווייץ כדי למצוא קריסטלים ומינרלים, ולבצע בהם ניסויים שונים בשביל לגלות ולסווג סוגי יסודות כימיים למיניהם. ב-1802 הוכיח סמית'סון שמינרל הסמיתסוניט הוא בעצם קרבונט של יסוד האבץ ולא תחמוצת, זאת בניגוד לדעה שרווחה אז. כאות הוקרה על ממצאו, נקרא המינרל (ZnCO3) על שמו על ב-1832, ידי מדען צרפתי.

סמית'סון פרסם 27 מאמרים על כימיה, גאולוגיה ומינרלוגיה בכתבי עת מדעיים.

מותו[עריכת קוד מקור | עריכה]

סמית'סון מת בג'נובה, איטליה ב-27 ביוני 1829 ונקבר בבית קברות פרוטסטנטי בסמפיירדרנה. בצוואתו כתב שאת הונו יוריש לאחיינו – הנרי ג'יימס דיקנסון (שאת שם משפחתו שינה להונגרפירד כתנאי לקבלת הירושה). בצוואה כתב שהנרי ג'יימס או ילדיו הם אלה שיירשו את הונו, והתנה שאם לא יחיה עד מותו של סמית'סון או שלהנרי לא יהיו ילדים שיירשו, כספיו ייתרמו למען ייסוד מוסד חינוכי בארצות הברית אשר ייקרא על שמו – מכון סמית'סוניאן. הנרי ג'יימס מת ב-1835, רווק וללא ילדים, ועל כן כל הונו נתרם למוסד אשר ייסד.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'יימס סמית'סון בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ seanm, Fire in the Smithsonian Institution Building, January 24, 1865, Smithsonian Institution Archives, ‏2012-09-20