טיוטה:קרס (מיתולוגיה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קרס
Ceres
קרס יושבת מאמריטה אוגוסטה, מרידה של ימינו, ספרד (המוזיאון הלאומי לאמנות רומית, המאה ה-1 לספירה)
קרס יושבת מאמריטה אוגוסטה, מרידה של ימינו, ספרד (המוזיאון הלאומי לאמנות רומית, המאה ה-1 לספירה)
תפקיד אלת החקלאות, התבואה והפוריות
תרבות רומא העתיקה
אלים מקבילים דמטר
אב סטורן
אם אופס
אחים וסטה, פלוטו, נפטון, יונו, יופיטר
בן או בת זוג יופיטר
צאצאים פרוסרפינה

במיתולוגיה הרומית, קרסלטינית: Ceres) הייתה אלת החקלאות, גידולי התבואה, והפוריות. במקור היא הייתה האלוהות המרכזית במה שמכונה הטריאדה הפלבאית או האוונטית של רומא, ואז זוגתה לבתה פרוסרפינה במה שהרומאים תיארו כ"טקסים היווניים של קרס". פסטיבל קראליה (אנ'), שנמשך שבעת הימים באפריל, כלל את לודי קריאלס (אנ') הפופולרי (משחקי קרס). היא זכתה לכבוד גם בברקת מאי (lustratio) של השדות בפסטיבל אמברוואליה: בזמן הקציר: ובזמן נישואים וטקסי הלוויה רומיים. בדרך כלל היא מתוארת כאישה בוגרת.

קרס היא היחידה מבין האלים החקלאיים הרבות של רומא שנכללה ברשימה בין הדי קונסנטס (אנ'), המקבילה של רומא לשנים עשר האולימפיים של המיתולוגיה היוונית. הרומאים ראו בה את המקבילה של האלה היוונית דמטר, שהסיפורים עליה פורשו מחדש עבור קרס באמנות ובספרות הרומית.

מיתוסים ותאולוגיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המקורות המורכבים והרב-שכבתיים של הטריאדה האוונטין ושל קרס עצמה אפשרו פרשנויות מרובות של יחסיהם, מעבר לדפוס ההומני של היחסים בתוך הטריאדה; בעוד שקיקרו טוען שקרס היא אם גם לליבר וגם לליברה, בהתאם לתפקידה כאלה אימהית, התאולוגיה המורכבת יותר של וארו מקבצת אותה באופן פונקציונלי עם טלוס, טרה, ונוס (ולכן ויקטוריה) ועם ליברה כהיבט נשי של ליבר. לא ידועים מיתוסים רומיים מקומיים של קרס. לפי אינטרפרטטיו רומאנה (אנ'), שבאמצעותו זוהו אלי רומא עם עמיתיהם היוונים, היא הייתה מקבילה לדמטר, אחד משנים עשר האולימפיים של המיתולוגיה היוונית; זה הפך את קרס לאחת משנים-עשר Di Consentes של רומא, בתם של סטורן ואופס, אחותו של יופיטר, אמו של פרוסרפינה מאת יופיטר ואחותם של יונו, וסטה, נפטון ודיס. לא ניתן להבחין במיתולוגיה הידועה של קרס מזו של דמטר:

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקינתונים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מיתולוגיה ובנושא רומא העתיקה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.