עדה לאבלייס
| עדה לאבלייס Ada Lovelace 1815 – 1852 |
||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| תרומות עיקריות | ||||||||||
| כתבה תוכנית למנוע האנליטי, מחשב מכני תאורטי שהמציא צ'ארלס בבג'. | ||||||||||
|
||||||||||
אוגוסטה עדה קינג, הרוזנת מלאבלייס (באנגלית: Augusta Ada King, Countess of Lovelace; 10 בדצמבר 1815 - 27 בנובמבר 1852) ידועה בתור המתכנתת הראשונה, שכתבה תוכנית למנוע האנליטי, מחשב מכני שהמציא צ'ארלס בבג' ולא נבנה.
תוכן עניינים |
קורות חייה [עריכה]
לאבלייס היא בתם של הלורד ביירון ואשתו אן איזבל ביירון ונחשבת לבתו החוקית היחידה של לורד ביירון. הוריה נפרדו זמן קצר לאחר לידתה והיא גדלה במשפחת אמה ולא הכירה את אביה.
לאבלייס זכתה מילדותה לחינוך פרטי במתמטיקה. בין מוריה הפרטיים הייתה המתמטיקאית הסקוטית מרי סומרוויל ובשלב מאוחר יותר הלוגיקאי אוגוסטוס דה מורגן.
לאבלייס וצ'ארלס בבג' ניהלו תכתובות רבות. היא התרשמה מתכנונו של מנוע ההפרשים שלו (המכונה הראשונה שתכנן). תיאור המנוע האנליטי של בבג' היה קיים רק בצרפתית כרישומי הרצאה שנערכו על ידי המתמטיקאי האיטלקי לואיג'י מנברה. לאבלייס תרגמה את המאמר של מנברה לאנגלית והוסיפה הערות רבות. מטרתה הייתה לשכנע את הממסד הבריטי להשקיע בבניית המנוע האנליטי (מה שלא התרחש בסופו של דבר).
לאבלייס מתה בגיל 36 לאחר הקזות דם מרובות של רופאיה בעקבות מחלתה - היא סבלה מסרטן הרחם. היא השאירה אחריה שני בנים ובת; בתה, ליידי אנה בלנט, התפרסמה כמטיילת במזרח התיכון ומקימת חווה להרבעת סוסים ערביים.
שפת התכנות Ada [עריכה]
בסוף שנות השבעים של המאה העשרים החל משרד ההגנה האמריקני בפיתוח שפת תכנות חדשה. ב־10 בדצמבר 1980, יום הולדתה של עדה לאבלייס, הכריז המשרד כי השפה תקרא Ada על שמה.
יום עדה לאבלייס [עריכה]
יום עדה לאבלייס הוא יום חג לא רשמי הנחגג לציון והערכה של הצלחותיהן של נשים במדע ובטכנולוגיה. היום נחגג החל משנת 2009 בתאריך משתנה. ב-2012 החג צוין ב-16 באוקטובר. החג החל כיוזמה מקומית חינוכית בבריטניה, ומאז התרחב ונחגג במדינות רבות בעולם.[1]
קישורים חיצוניים [עריכה]
- עדה לאבלייס, באנציקלופדיה ynet
- ביוגרפיה של עדה לאבלייס, באתר MacTutor (באנגלית)
- אוגוסטה עדה ביירון - דמותה ותרומתה למדעי המחשב, מתוך כתב העת "הבטים בהוראת מדעי המחשב"
- איתמר שאלתיאל, גיקית בשבוע: עדה לאבלייס ביירון, כלכליסט, 25 באוקטובר 2008