צב מנוקד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןצב מנוקד
מצב שימור
מצב שימור: בסכנת הכחדהנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
מצב שימור: בסכנת הכחדה
סכנת הכחדה (EN)[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: צבים
תת־סדרה: צבים חבויי-צוואר
משפחה: צבים ביצתיים
סוג: Clemmys
מין: צב מנוקד
שם מדעי
Clemmys guttata
שניידר, 1792
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

צב מנוקד (שם מדעי: Clemmys guttata) הוא מין של צב ממשפחת הצבים הביצתיים. הוא מצוי בטבע במזרח אמריקה הצפונית בארצות הברית ובקנדה. מין זה הוא היחידי בסוגו.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מין צב זה קטן מאוד ומגיע לאורך 8–12 ס"מ בממוצע. צבע שריון הצב כחול-כהה עד שחור והוא מנוקד בנקודות צהובות לאורכו. הגוף מכוסה בקשקשים חומים ומעט אדמוניים והראש שחור כמו השריון אך בעל כתמים רחבים בצבע כתום. הבטן בהירה יותר וצבעה צהוב-כתום. השריון נמוך ומותאם לתנועה מהירה במים. הרגליים רחבות ובעלות קרומי שחיה והראש קטן ופונה מעט מעלה. הלסתות בולטות מעלה וצבעם כתום עד צהוב. ההבדלים העיקריים בין הזכרים לנקבות הם הסנטר הרחב והכהה יותר של הזכר, צבע עיניו החומות והזנב הארוך יותר שלו בעוד הנקבה בעלת סנטר צהוב, עיניים כתומות וזנבה קצר יותר. בנוסף הנקבות גדולות מעט יותר מהזכרים, בעלות מעט יותר נקודות על שריונם ובעלות חלק שריון תחתון קמור או שטוח בעוד הזכרים בעלי מבנה קעור מעט.

צבים אלה נפוצים ממיין, קוויבק ואונטריו שבקנדה ודרומה למזרח ארצות הברית עד לפלורידה, אינדיאנה ומזרח אוהיו והוא מגיע מערבה עד למישיגן. הצבים מותאמים לשחייה בנהרות איטיים, ביצות, שלוליות ועוד אזורים לחים לרבות ביערות ואף בפארקים. האזור המתאים לצב זה הוא נהרות רדודים מוקפים בצמחי מים וגם בבוץ ולעיתים מצוי לצד מינים אחרים של צבי מים מקומיים. מבנה הנקודות שסביב שריונו מתאים להסוואה תת-מימית בעודו משתלב עם הצמחייה ומונע משיכת תשומת לב.

הצב ניזון בעיקר ממיני צמחי מים, ירוקיות, כמה מיני אברשיים וכן מיצורים קטנים כמו חרקי מים, רכיכות, תולעים, סרטנים ודגים קטנים. הוא אוכל גם נבלות ושיריים נוספים. הוא ניזון גם ממיני צמחים וחרקים על היבשה. בשבי הוא ניזון ממיני פירות שונים ומדגים טריים.

הצב מצוי בסכנת הכחדה עקב הפגיעה בבית גידולו בטבע וכן עקב ציד, סחר לחיות מחמד וגם כתוצאה מתאונות דרכים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צב מנוקד בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ צב מנוקד באתר הרשימה האדומה של IUCN