לדלג לתוכן

אלכסנדר גומלסקי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אלכסנדר גומלסקי
לידה 18 בינואר 1928
קרונשטאדט, ברה"מ עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 16 באוגוסט 2005 (בגיל 77)
מוסקבה, רוסיה עריכת הנתון בוויקינתונים
עמדה קלע עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אלכסנדר יעקובלביץ' גומלסקי (18 בינואר 1928 - 16 באוגוסט 2005; רוסית: Гомельский, Александр Яковлевич) היה מאמן כדורסל עבר יהודי-סובייטי, שנחשב לאחד מגדולי המאמנים באירופה ולגדול מאמני ברית המועצות.

קורות חיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גומלסקי נולד למשפחה יהודית בקרונשטאדט שליד לנינגרד. הבכור משלושת ילדיו של יעקב ופאינה גומלסקי. בשנות ה-50 זכה עם א.ס.ק. ריגה 3 אליפויות של הליגה הסובייטית ובשלושה גביעי אירופה רצופים, משנת 1958 ועד 1960.

גומלסקי אימן את נבחרת הכדורסל של ברית המועצות במשך כמעט 19 שנה. בשנת 1972, בעת שאימן את נבחרת ברית המועצות לקראת אולימפיאדת מינכן, החרים הק.ג.ב. את הדרכון של גומלסקי מפני שחשד שיערוק לישראל, עקב מוצאו היהודי. בסופו של דבר, הוביל גומלסקי את נבחרתו לשבעה תוארי אליפות אירופה, לשתי זכיות באליפות עולם בכדורסל ולמדליית זהב באולימפיאדת סיאול (1988).

בנוסף אימן גומלסקי בספרד, בצרפת ובארצות הברית. באחרית ימיו התמנה לנשיא צסק"א מוסקבה.

גומלסקי זכה לכבוד גדול בברית המועצות למרות מוצאו היהודי, הוא אף זכה לכמה כינויים ("פאפא" בברית המועצות, וגם "הפטריארך של הכדורסל" ו - "השועל הכסוף" במערב).

המפגש הראשון של גומלסקי עם קבוצה ישראלית היה בשנת 1960 עת אימן את ריגה, מול קבוצת הפועל תל אביב במסגרת רבע גמר גביע אירופה. ריגה, שהייתה האלופה המכהנת, הדיחה את הפועל והמשיכה עד לגמר, בו הפסידה לצסק"א מוסקבה. בהמשך, נפגש גומלסקי בוירטון שבבלגיה במשחק של צסק"א נגד מכבי תל אביב במסגרת בית חצי הגמר של גביע אירופה. האווירה סביב המשחק הייתה מאוד טעונה רגשית וכוחות הביטחון הסובייטים ניסו ככל האפשר למנוע מגע בין השחקנים של מכבי לשחקנים של צסק"א אולם למרות הכול מגעים חשאיים היו לפני המשחק. לאחר ניצחונה של מכבי בגמר גביע אירופה אמר על כך "קבוצה מאסיה עם שחקנים מאמריקה לקחה את גביע אירופה".

ב-1988 באולימפיאדת סיאול ניצחה הנבחרת הרוסית את נבחרת ארצות הברית שעדיין הייתה מורכבת מכוכבי מכללות בלבד, גומלסקי ניבא שמעכשיו ארצות הברית תתחיל לשלוח נבחרות שיורכבו משחקני NBA, ושנבחרות אחרות יוכלו לנצח את הנבחרות האמריקאיות אולם זה יהיה תהליך שייארך 10 שנים.

נבואה זו הגשימה את עצמה בדיוק 10 שנים לאחר הופעתם הראשונה של שחקני NBA באולימפיאדת ברצלונה באליפות העולם 2002 בה נבחרת האמריקאית שהורכבה משחקני NBA בטורניר שנערך על אדמתה שלה הפסידה לראשונה לנבחרות ארגנטינה, יוגוסלביה וספרד, ואת הטורניר היא סיימה במקום השישי בלבד.

קברו של אלכסנדר גומלסקי בבית העלמין וגנקובסקויה שבמוסקבה

גומלסקי זכה לכבוד רב לא רק ברוסיה אלא בכל העולם. ב-1981 הונצח ביד לאיש הספורט היהודי במכון וינגייט המציינת הישגים יוצאי דופן של ספורטאים יהודים. ב-1995 הוכנס שמו של גומלסקי להיכל התהילה של הכדורסל, וב-2007 להיכל התהילה של פיב"א. ב-1998 הוא קיבל מחואן אנטוניו סמראנש (נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי) מדליה על ההישגים והתרומה שלו לספורט בכלל ולתנועה האולימפית בפרט.

ב-2005 נפטר גומלסקי ממחלת הסרטן.

אחיו הצעיר של אלכסנדר גומלסקי, יבגני גומלסקי (נולד ב-1938) עסק באימון כדורסל. הוא אימן, בין היתר, את קבוצת הנשים של דינמו מוסקבה, את נבחרת הנשים של ברית המועצות ואת נבחרת הנשים של רוסיה. כמו אחיו הגדול, גם הוא חבר בהיכל התהילה של פיב"א.

אלכסנדר גומלסקי היה נשוי שלוש פעמים ולו ארבעה בנים : ולדימיר, אלכסנדר הבן, קיריל וויטלי. בנו הבכור ולדימיר גומלסקי הוא כדורסלן עבר, פרשן כדורסל בטלוויזיה הרוסית, עיתונאי וסופר.

קבוצות שאימן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלכסנדר גומלסקי בוויקישיתוף