אנג וצ'אנג בנקר
צַ'אנג ואֶנג בנקר (בתאית: อิน-จัน; באנגלית: Chang and Eng Bunker; 11 במאי 1811 - 17 בינואר 1874) היו תאומים מחוברים, שמצבם ומקום לידתם הם מקור השם "תאומים סיאמיים".
קורות חייהם
[עריכת קוד מקור | עריכה]האחים בנקר נולדו בסיאם (כיום תאילנד) במחוז סמוצונגקראם, לאב דייג ואם עקרת בית. בשל מוצאם הסיני, הם היו ידועים בשם "התאומים הסינים" בסיאם. האחים היו מחוברים בעצם החזה, בחתיכה קטנה של סחוס. הכבדים שלהם היו מאוחדים, אך פעלו באופן עצמאי. למרות שברפואה במאה ה-19 לא היו האמצעים לעשות זאת, הרפואה המודרנית הייתה מאפשרת בקלות הפרדה של השניים.
בשנת 1829 הם "התגלו" בסיאם על ידי הסוחר הבריטי רוברט האנטר, והוצגו כמוזרות במהלך מסע עולמי. עם סיום החוזה שלהם עם מי שגילה אותם, פתחו בהצלחה בעסקים פרטיים. בשנת 1839, בזמן ביקור בווילקסבורו, צפון קרוליינה, התאומים החליטו להתיישב במקום. הם התיישבו בחווה סמוך לטראפיל, והפכו לאזרחי ארצות הברית.
נחושים בדעתם להתחיל לחיות חיים רגילים ככל שאפשר להם מצבם, האחים קנו מטע ועבדים, ואימצו את השם "בנקר". ב-13 באפריל 1834 הם נישאו לשתי אחיות: צ'אנג לאדלייד יאטס, ואנג לשרה אן יאטס. בדרך זו היו ילדיהם דודנים כפולים. בנוסף לכך, מכיוון שצ'אנג ואנג היו תאומים זהים, ילדיהם היו זהים מבחינה גנטית לחצי אחים, שהם גם בני דודים.
ביתם בטראפיל היה המקום שבו חלקו מיטה שנבנתה במיוחד לארבעה. לצ'אנג ואשתו היו 10 ילדים; לאנג ואשתו היו 11. עם הזמן, הסתכסכו הנשים ביניהן, ובסופו של דבר הוקמו שני משקי בית נפרדים במאונט איירי, צפון קרוליינה - התאומים בילו שלושה ימים בכל בית, לסירוגין. במהלך מלחמת האזרחים, בנו של צ'אנג, כריסטופר ובנו של אנג, סטפן, נלחמו יחדיו למען קונפדרציית המדינות של אמריקה. צ'אנג ואנג איבדו חלק מרכושם כתוצאה מהמלחמה, ויחסם כלפי השלטון נעשה מריר. לאחר המלחמה הם פתחו שוב בתערוכות ציבוריות, אבל לא זכו בהצלחה רבה.
התאומים מתו באותו יום בינואר 1874, בגיל 62. צ'אנג, שסבל מדלקת ריאות קלה, מת לפתע בשנתו. אנג, שקם ומצא את אחיו מת, קרא לאשתו וילדיו שיבואו לטפל בו. הם זימנו רופא, על מנת לבצע ניתוח חירום להפרדה, אך אנג סירב להיפרד מאחיו. הוא מת כ-3 שעות מאוחר יותר. (אגדה אורבנית טוענת שאנג מת מבהלה, במוצאו את אחיו מת, אבל לא כך היה) אשתו של צ'אנג מתה ב-29 באפריל 1892 ואשתו של אנג מתה ב-21 במאי 1917.
מורשת
[עריכת קוד מקור | עריכה]כבדיהם המאוחדים של האחים בנקר שומרו, וכיום הם מוצגים במוזיאון מאטר בפילדלפיה, פנסילבניה. ממצאים רבים של התאומים, לרבות כמה מממצאיהם האישיים וספר החשבונות ממסע ההופעות שלהם ברחבי העולם, נמצאים כעת בגלריית האוסף של צפון קרוליינה בספריית וילסון, ובאוניברסיטת צפון קרוליינה בקאפל היל. הממצאים כוללים דיוקן בצבעי מים של צ'אנג ואנג משנת 1836.
את סיפורו הקצר של מארק טוויין "התאומים הסיאמיים" הוא ביסס על סיפורם של האחים בנקר. בשנת 1996, רדיו 4 של הBBC שידר תסכית רדיו בן 90 דקות שנקרא "United States" על חייהם ומותם של צ'אנג ואנג בנקר. כותב התסכית היה טוני קולט והבמאי היה אנדי גורדן. השידור חל ב-17 בינואר, עם צוות שנכללו בו ברט קוק ואוזי יו, בתור התאומים. מחזה סינגפורי המבוסס על חייהם של התאומים, "צ'אנג ואנג" בוים בידי אקאצ'אי אורונגת'אם, ונכתב בידי מינג וונג, עם מוזיקה שנכתבה בידי קן לאו. במופע הבכורה של "צ'אנג ואנג" הוצג בשנת 1997, ומאז מוצג ברחבי אסיה, כיכבו רובין גו בתפקיד צ'אנג בנקר, וסינג סנג קואנג בתפקיד אנג בנקר, וסלנה טאן בתפקיד אמם נוֹק. בהפקות המאוחרות יותר, כיכבו אדמונד טו בתפקיד צ'אנג בנקר ורוסאו ג'וס רוסאלס בתפקיד אנג בנקר. הרומן רב המכר וזוכה הפרסים, "צ'אנג ואנג", של דארין סטארוס בוססה על חייהם של התאומים בנקר. זכויות הצילום לסרט המבוסס על הרומן נקנו בידי גארי אולדמן ודגלאס אורבנסקי.
צאצאיהם
[עריכת קוד מקור | עריכה]צ'אנג ואנג הותירו אחריהם 21 ילדים, ומספר צאצאיהם (שבכללם תאומים זהים רבים) עולה כיום על 1,500. גנרל בחיל האוויר של ארצות הברית, כיילב ו. היינס, הוא נכדו של צ'אנג בנקר. בנו של היינס, ואנס, קיבל דוקטורט במדעי כדור הארץ, לאחר שביצע מחקר יסודי במערת סנדיה על מנת ללמוד על נדידת האדם הקדמון בצפון אמריקה, ועבד כפרופסור במספר אוניברסיטאות שונות. אלכס סינק, גזברית המדינה של פלורידה, היא בת-נכדתם של צ'אנג ואנג בנקר, והייתה מועמדת למושלות מדינת פלורידה.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אנג וצ'אנג בנקר, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)