לדלג לתוכן

ארמיית המשמר המשוריינת הראשונה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ארמיית הטנקים הראשונה
гвардейская танковая армия ‏я‏-1
פרטים
מדינה ברית המועצותברית המועצות ברית המועצות
רוסיהרוסיה רוסיה
שיוך הצבא האדוםהצבא האדום הצבא האדום
צבא רוסיה
סוג ארמייה
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות יולי 1942 – כיום
מלחמות מלחמת העולם השנייה
הפלישה הסובייטית לצ'כוסלובקיה
הפלישה הרוסית לאוקראינה
נתוני היחידה
ציוד עיקרי טנקים
פיקוד
מפקדים קיריל מוסקלנקו (24 ביולי 1942 - 6 באוגוסט 1942
מיכאיל קטוקוב (30 בינואר 1943 - 31 ביולי 1945)
עיטורים
עיטור הדגל האדום עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ארמיית הטנקים הראשונהרוסית: гвардейская танковая армия ‏я‏-1) היא ארמייה משוריינת של הצבא הרוסי.

הארמייה לקחה חלק במלחמת העולם השנייה ולחמה בין היתר בקרב סטלינגרד וקרב קורסק, על הצטיינותה בקרבות קיבלה את תואר הכבוד "ארמיית משמר" ואף הוענק לה עיטור הדגל האדום. לאחר המלחמה הייתה מוצבת כחיל מצב בגרמניה המזרחית (חלק מחיל המצב הסובייטי בגרמניה המזרחית), במסגרת תפקיד זה לקחה חלק פעיל בפלישה הסובייטית לצ'כוסלובקיה לדיכוי האביב של פראג. הארמייה פורקה בשנת 1998, כמה שנים לאחר פירוק ברית המועצות בגלל קיצוצים בתקציב הביטחון הרוסי וארגון מחדש של הצבא, אך הוקמה מחדש ב-2014.

הקמה ראשונה ופירוק

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוקמה לראשונה ביולי 1942 במהלך מלחמת העולם השנייה על בסיס מפקדת הארמייה ה-38, ומפקדה היה קיריל מוסקלנקו. עם הקמתה כללה הארמייה שני קורפוסים משוריינים (13 ו-28), בריגדת טנקים עצמאית ה-158 ושתי דיוויזיות חי"ר (131 ו-399). בנוסף לכך כללה הארמייה יחידות הנדסה קרבית, חיל קשר, חיל רפואה ועוד. בסוף יולי היא קיבלה תחת פיקודה קורפוס טנקים נוסף, ה-23 ומספר יחידות נוספות.

הארמייה הוטלה למערכה באזור הדון בסוף יולי, לפני שהושלם הליך הקמתה, במסגרת המאמץ לבלום את התקדמות הצבא הגרמני לכיוון העיר סטלינגרד, וסופחה לכוחות חזית סטלינגרד החדשה. היא ספגה אבדות כבדות במהלך נסיונותיה הכושלים לבלום את התקדמות הארמייה השישית הגרמנית ממערב לעיקול הגדול של נהר הדון, והפיקוד הסובייטי נאלץ לפרק את מפקדתה בראשית אוגוסט, ולספח את מה שנותר מיחידות הארמייה לארמיות האחרות של החזית.

הקמה שנייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הארמייה הוקמה מחדש בראשית פברואר 1943 על בסיס מפקדת הארמייה ה-29 תחת פיקודו של מיכאיל קטוקוב, ששימש כמפקדה עד לתום המלחמה. היא כללה בעת הקמתה את קורפוס הטנקים ה-6, את הקורפוס הממוכן ה-3, בריגדת טנקים עצמאית, 4 רגימנטים משוריינים עצמאיים, 3 חטיבות סקי ויחידות נוספות.

ב-28 באפריל 1943 סופחה ארמיית הטנקים הראשונה לחזית וורונז' ולקחה חלק פעיל בקרב קורסק עד סוף יולי 1943. היא מילאה תפקיד מרכזי בבלימת המתקפה הגרמנית על האגף הדרומי של מבלט קורסק. בראשית אוגוסט הועברה הארמייה לחזית האוקראינית הראשונה והשתתפה במתקפה הסובייטית בצפון אוקראינה במערכת החורף של 1943/1944. בעקבות הצטיינותה בקרבות קיבלה הארמייה באפריל 1944 את עיטור הדגל האדום ושמה שונה לארמיית המשמר המשוריינת הראשונה.

במערכת הקיץ של 1944, לקחה חלק במבצע לבוב-סנדומייז' בצפון מערב אוקראינה, שהחל זמן קצר לאחר פתיחת מבצע בגרטיון בבלארוסיה. הארמייה התקדמה 300 ק"מ, הבקיעה דרך כוחות הוורמאכט שהוצבו מולה, והגיעה עד לנהר הוויסלה מדרום לוורשה.

לאחר מנוחה והצטיידות מחדש, הועברה הארמייה תחת פיקוד החזית הבלארוסית הראשונה ובשלבי הסיום של המלחמה השתתפה בשורת מתקפות סובייטיות, ובכלל זה במבצע ויסלה-אודר ובקרב ברלין.

במהלך הקרבות כ-80,000 מחייליה קיבלו עיטורי גבורה ו--117 חיילים קיבלו את אות גיבור ברית המועצות.

לאחר המלחמה, נותרה בגרמניה ככוח כיבוש שהפך עם הזמן לחיל מצב קבוע של כוחות ברית ורשה. לאחר פירוק ברית המועצות נותרה הארמייה פעילה עד לפירוקה בשנת 1998 בעקבות קיצוצים בצבא הרוסי.

הקמה מחודשת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר הפסקה של 15 שנים, הארמייה הוקמה מחדש בנובמבר 2014, כמערך התמרון הראשי של כוחות היבשה והמילואים של המחוז הצבאי המערבי. בפברואר 2022 כוחות הארמייה משתתפים בקרב על חרקוב, כחלק מהפלישה הרוסית לאוקראינה.

לאחר שינוי שם ל"ארמיית משמר" מיכאיל קטוקוב המשיך בפיקוד עד לשנת 1947.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]