לדלג לתוכן

גלריית טרטיאקוב

גלריית טרטיאקוב
Государственная Третьяковская Галерея
מידע כללי
סוג מוזיאון לאמנות
על שם פאבל טרטיאקוב עריכת הנתון בוויקינתונים
כתובת סמטת לברושינסקי 10
מיקום המחוז האדמיניסטרטיבי המרכזי עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה רוסיה עריכת הנתון בוויקינתונים
בעלים עיריית מוסקבה עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים פאבל טרטיאקוב
מבקרים בשנה 1,626,825 (נכון ל־2015)
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1856
תאריך פתיחה רשמי 1856 עריכת הנתון בוויקינתונים
אדריכל ויקטור וסנצוב עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 55°44′29″N 37°37′15″E / 55.741389°N 37.620864°E / 55.741389; 37.620864
www.tretyakovgallery.ru
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
חזית גלריית טרטיאקוב החדשה

גלריית טרטיאקוברוסית: Государственная Третьяковская Галерея; "הגלריה הממלכתית של טרטיאקוב") הידועה גם בכינוי טרטיאקובקה היא מוזיאון לאמנות הממוקם במוסקבה, בירת רוסיה. מוזיאון זה נחשב למוזיאון המוביל בעולם בתחום של אמנות רוסית.

ראשיתה של הגלריה בשנת 1856 באוספו של הסוחר המוסקבאי העשיר פאבל טרטיאקוב. טרטיאקוב רכש יצירות רבות מהאמנים הרוסיים המובילים של תקופתו במטרה ליצור אוסף אשר לימים יהפוך למוזיאון הלאומי הרוסי לאמנות. בשנת 1892 ציווה טרטיאקוב את אוספו, שהיה מפורסם כבר באותה עת, לעיר מוסקבה. לאוספו צירף פאבל טרטיאקוב את אוספו של אחיו המנוח, סרגיי, ולכן הגלריה נקראה באותם הימים על שמותיהם של שני האחים. היא כללה אז 1,200 ציורים ו-500 רישומים בשווי של 1.5 מיליון רובל.

חזית מבנה הגלריה תוכננה על ידי הצייר ויקטור וסנצוב בסגנון המזכיר אגדות עם רוסיות. המבנה נבנה בין השנים 19021904 על הגדה הדרומית של נהר מוסקבה למול הקרמלין.

במהלך המאה ה-20 גדל האוסף, והגלריה התרחבה למבנים סמוכים ובהם כנסיית ניקולס הקדוש מהמאה ה-17.

במאי 2012 נערך בגלריה דו-קרב על אליפות העולם בשחמט בין בוריס גלפנד מישראל ובין האלוף המכהן, וישוואנתן אנאנד מהודו.

גלריית טרטיאקוב החדשה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1985 אוחדה הגלריה עם הגלריה לאמנות בת זמננו אשר פעלה במבנה מודרני בסמוך לטבעת הגנים, דרומית לגשר קרים. אוסף זה כלל מוצגים של פיסול ריאליסטי סוציאליסטי.

בסמוך אל הגלריה החדשה נמצא פארק הפסלים "בית הקברות לאנדרטאות נופלות" שבו מוצגים פסלים שייצגו בעבר את ברית המועצות והוצאו ממקומם לאחר נפילת ברית המועצות.

אוספי המוזיאון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אוספי המוזיאון כוללים למעלה מ-130,000 יצירות אמנות רוסיות בסגנונות שונים, החל מיצירות דתיות כגון "תיאוטוקוס מולדימיר ו"השילוש הקדוש" מעשה ידי אנדרי רובליוב, וכלה ביצירות מודרניות כגון "קומפוזיציה VII" מעשה ידי וסילי קנדינסקי ו"הריבוע השחור" מעשה ידי קזימיר מלביץ'. בין היתר מוצגות במוזיאון יצירות מאת פאבל פדוטוב, קונסטנטין קורובין, ולנטין סרוב, איליה רפין, אוסיפ בראז, וסילי ורשצ'אגין, וסילי מקסימוב, זינאידה סרבריאקובה, בוריס קוסטודייב, אנדרי ריאבושקין, וסילי סוריקוב, וסילי פרוב, איוואן קראמסקוי, איוואן שישקין, אלכסנדר איוואנוב ויצחק לויתן.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גלריית טרטיאקוב בוויקישיתוף