לדלג לתוכן

גן התענוגות הארציים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גן התענוגות הארציים
De tuin der lusten
מידע כללי
צייר הירונימוס בוש
תאריך יצירה 15031504
טכניקה וחומרים טריפטיכון שמן על עץ
ממדים בס"מ
רוחב 384.9 ס״מ עריכת הנתון בוויקינתונים
גובה 205.5 ס״מ עריכת הנתון בוויקינתונים
נתונים על היצירה
זרם אמנותי הפלמים הפרימיטיביים עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר יצירה P002823 (מוזיאון הפראדו) עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום מוסיאו דל פראדו, מדריד
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

גן התענוגות הארצייםהולנדית: De tuin der lusten) הוא טריפטיכון שמן על עץ מעשה ידי הצייר ההולנדי הירונימוס בוש. היצירה צוירה בין השנים 15031504. תמת היצירה כוללת מאפיינים דתיים נוצריים, והיא אחת העבודות הידועות ביותר של הצייר. היצירה מוצגת במוסיאו דל פראדו שבמדריד. חלקן החיצוני של הלוחות מצויר בסגנון גריזיי. היצירה מציגה, משמאל לימין, את בריאת אדם וחוה, העולם שיכול להתקיים לולא החטא הקדמון, והענישה על החטא.

בוש יצר את היצירה בין השנים 15031504. ככל הנראה טריפטיכון זה לא נועד להיות מוצג בכנסייה אלא בביתו הפרטי של מזמין היצירה. אנטוני דה ביטיס מתאר את היצירה בשנת 1517 בעת שהוצגה בארמון של בית נאסאו בבריסל[1]:

וכן יש לוחות שעליהם מצוירים יצורים מוזרים. הם מייצגים את הימים, השמים, העצים, המישורים וכן דברים רבים אחרים כגון אנשים זוחלים מקונכיות, אחרים הנראים כמו ציפורים, גברים ונשים, לבנים ושחורים בכל מיני מעשים ותנוחות

ככל הנראה היצירה צוירה עבור הנדריק השלישי מנאסאו ברדה. בשנת 1566 היצירה העותקה לשטיח קיר המוצג כיום באסקוריאל. בשנת 1568 הוחרמה היצירה על ידי וילם השתקן ונלקחה לספרד שם היא מוזכרת ברשימת הציורים שניתנו על ידי פליפה השני, מלך ספרד לאסקוריאל.

היצירה בתרבות המודרנית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

היצירה הוזכרה בהקשרים רבים בתרבות המודרנית, בהקשר של "גן עדן". עיתונים וערוצי תקשורת רבים ברחבי העולם שעסקו בטבעו של גן עדן קשרו אותו אל הציור "גן התענוגות הארציים", שלדעת רבים מתאר את גן העדן. גם בישראל עסקו כתבות שונות בציור, כמו למשל כמה וכמה כתבות בעיתון "מוסף הארץ",[2] שהוא חלק מעיתון הארץ, שעסקו בטבעו של הציור. כמו כן, גם סיורים רבים של מוזיאונים ברחבי העולם,[3] כולל סיורים בישראל, העוסקים בציור. בשנת 1969 היצירה שימשה לעטיפת האלבום Deep Purple.

תיאור היצירה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חלקה החיצוני של היצירה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
חלקה החיצוני של היצירה

כאשר דלתות הטריפטיכון סגורות, ניתן לראות ציור בסגנון גריזיי ירוק-אפור על רקע שחור המתאר את הארץ המוקפת ים על רקע של שמים מעוננים, כאשר קרן שמש מאירה על הארץ. אלוהים מתואר בפינה השמאלית העליונה של היצירה, ומעלה הציור מופיע ציטוט מספר תהילים:

כי הוא אמר ויהי, הוא צוה ויעמד

תהילים ל"ג ט'

היצירה מתארת את היום השלישי של בריאת העולם, ומהווה רקע ליתר המאורעות המתוארים ביצירה.

חלקה הפנימי של היצירה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הלוח הימני - הגיהנום
הלוח השמאלי - גן עדן
הלוח המרכזי - גן התענוגות הארציים


הלוח השמאלי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הלוח השמאלי של היצירה מתאר את בריאת אדם וחוה ואת השמתם בגן עדן. לוח זה מתאר את בעלי החיים והיצורים השונים בגן עדן, ובניגוד למצופה, אין מדובר בסצנה שלווה - היצורים טורפים זה את זה, ואדם נועץ מבטי זימה בחווה - רמז לחטא הקדמון.

הלוח המרכזי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לוח זה מתאר את העולם שהיה יכול להתקיים לולא היה מתבצע החטא הקדמון. בעולם זה מוצגים בני אדם עירומים, אינם מודעים למבושיהם, ולפיכך נהנים מהטבע ומנוכחות הבריאות השונות של האל, ללא דאגה או מחסור.

הלוח הימני

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הלוח הימני מתאר את עונשם של בני האדם על חטאיהם. בלוח מופיעים בעלי חיים המענים את בני האדם, וכן מתוארות טרנספורמציות של בעלי חיים אל מפלצות. בני האדם נענשים בהתאם לחטאים בני המוות בהם חטאו. בלוח זה נמצאים תווים המצוירים על ישבנו של אחד האנשים, תווים אלה הומרו למוזיקה בשם "Butt Song From Hell".[4]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
* Dr. Sally Hickson, Bosch, The Garden of Earthly Delights, khanacademy.org
* Fiona Macdonald, Hidden meanings in The Garden of Earthly Delights, bbc.com, 9th August 2016
* Alexxa Gotthardt, Decoding Bosch’s Wild, Whimsical “Garden of Earthly Delights”, artsy.net, Oct 18, 2019
* artincontext, “The Garden of Earthly Delights” Hieronymus Bosch – An Analysis, artincontext.org, October 25, 2021

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]