האקטיביזם
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ויקיזציה, ניסוח אנציקלופדי יותר.
| ||
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ויקיזציה, ניסוח אנציקלופדי יותר. | |
האקטיביזם (מאנגלית: Hacktivism, הלחם של המילים "האקינג" ו-"אקטיביזם") הוא השימוש בחדירה בלתי מורשית למערכות מחשבים (קראקינג) על רקע פוליטי או לטובת קידום אג'נדה חברתית. דוגמאות להאקטיביזם כוללות פריצה לאתר שמזוהה עם צד בסכסוך פוליטי, שינוי תכנים באתר של יריב פוליטי, הצפת אתר עד כדי השבתתו ומחיקת מידע מאתר. פעולות ההאקטיביזם הבולטות ביותר בעידן שלאחר שנת 2000 נעשו תחת כותרת קולקטיב "אנונימוס," שהחל לפעול כבר משנת 2003 דרך פורום 4chan.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]כשם שהתפתחות רשת האינטרנט העבירה פעילויות רבות מהזירה המוחשית אל הזירה הווירטואלית, כך הגיעו אליה במהרה גם המאבקים הפוליטיים, ומלחמות אידאולוגיות רבות מתנהלות היום ברשת. מקרה מובהק ראשון של פעילות האקינג אקטיביסטית ניתן למצוא כבר בשנת 1989, כאשר פעילים פוליטיים המתנגדים לשימוש בנשק גרעיני פרצו למערכות המחשוב של משרד האנרגיה האמריקאי ושל נאס"א והשתילו בה תולעת, שנודעה בשם W.A.N.K.- Worms Against Nuclear Killers. התולעת עצמה לא גרמה נזק רב, אלא שהחשש מפני נזק אפשרי כתוצאה מהחדירה למערכות המחשוב של נאס"א הביא לביטול שיגור מתוכנן של מעבורת לחלל. מקרים מוקדמים נוספים ניתן למצוא בתקיפת מחשבי הממשלה בצרפת (1995), אינדונזיה (1998) ועוד רבות.
קבוצות האקטיביסטים ראויים לציון
[עריכת קוד מקור | עריכה]אנונימוס (Anonymous)
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערך מורחב – אנונימוס (קבוצה)
אנונימוס היא קבוצת האקטיביסטים מרחבי העולם שהחלה בשנת 2003 דרך פורום התמונות המקוון 4chan, והיא נחשבת לקבוצת ההאקטיביסטים המוכרת ביותר לציבור הרחב. על אף היותה הקבוצה הגדולה והמוכרת ביותר בתחום, היא מנוהלת באופן אנרכיסטי, ללא הנהגה, כאשר כמעט כל הפועלים בה לא חושפים את זהותם האמיתית ועם אפשרות לכל אדם באינטרנט לייחס פעולות האקטיביסטיות שלו לשאר הקבוצה, מבלי שניתנה לו הרשות לכך.
חברי אנונימוס מקדמים בעיקר חופש ברשת האינטרנט וחופש דיבור, והיו שותפים בפועל לפריצות מחשבים משמעותיות במהלך העשור האחרון. מבין התקפותיהם, תקיפת מניעת שירות מבוזרת (מאנגלית: DDOS).
ויקיליקס (Wikileaks)
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערך מורחב – ויקיליקס
ויקיליקס הוא אתר אינטרנט המציג הדלפות שנשלחו אליו בעילום שם. האתר נוצר בשנת 2006 ופעל מאז באופן כמעט רציף כאשר הוא סבל מעת לעת מבעיות מימון שגרמו מספר פעמים לסגירתו הזמנית. ויקילקס מעלים את ההדלפות שלהם למרות הגבלות צנזורה, סיווג ביטחוני או הגנת הפרטיות המגבילים את המידע שיכול להיות מופץ במדיה הרגילה. על פי כותבי האתר, מטרתו העיקרית היא לפעול נגד משטרי דיכוי באסיה, בגוש המזרחי לשעבר, באפריקה שמדרום לסהרה ובמזרח התיכון.
לולזסק (LulzSec)
[עריכת קוד מקור | עריכה]במאי 2011 חמישה חברי אנונימוס יצרו את קבוצת ההאקטיביסטים Lulz Security המכונה בקיצור LulzSec. חברי הארגון לא הכירו באופן אישי את שאר החברים ולא שיתפו מידע אישי על עצמם.
הפעולה הידועה הראשונה של הקבוצה, הייתה כשאלו תקפו בין השאר את האתרים של: פוקס ניוז, PBS, סוני, נינטנדו ואתר הסנאט של ארצות הברית. התקיפות כללו לרוב קבלת גישה לשרתי האתר והורדת מידע רגיש או מסווג.
התקיפה הגדולה והידועה ביותר של הקבוצה, התרחשה כאשר חברי לולזסק הצליחו לגרום לקריסה ולאי זמינות של אתר הFBI. בעקבות התקיפה הFBI הצליחו לזהות את מנהיג הקבוצה - Hector Xavier Monsegur, ולעצור אותו. מיד לאחר המעצר הוא הודה בפעילות פלילית. לאחר מכן הוא החל לעזור בשיתוף פעולה עם ממשלת ארצות הברית וגרם למעצרם של 8 משותפיו, מנע 300 התקפות סייבר אפשריות ועזר למצוא פרצות אבטחה במערכות של המדינה. לאחר העמדתו למשפט הוא נמצא אשם בעבירות מחשב חמורות רבות, אך ריצה אונש מאסר של שנה ושבעה חודשים בלבד, בתוספת קנס כספי.
ההקשר הישראלי
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערך מורחב – OpIsrael
כמדינה במאבק מדיני מתמשך, לישראל יש היסטוריה ארוכה של מאבקים וירטואליים. הפעילויות, מן הצד הישראלי, כוללות בעיקר התארגנויות של גולשים להצפת אתרים של ארגוני טרור והפלתם[1] ותגובה מאסיבית נגד ביטוי עמדות אנטי-ישראליות ברשתות חברתיות ואתרים שונים. מן הצד השני, ניתן למצוא מקרים של פריצה לאתרים ישראליים על ידי האקרים פרו-פלסטיניים מן ארצות ערב והעולם, חלקם מזהים עצמם עם ארגון אנונימוס, והחלפת תוכנם בתעמולה אנטי-ציונית ופרו-פלסטינית.[2]
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- רן לוי, המדריך להאקר הזועם, באתר ynet, 14 בנובמבר 2014
- רן לוי, אל תאמין לרובין הוד – המדריך להאקר הזועם, באתר "עושים היסטוריה" (שידור של הפודקאסט וטקסט מלא שלו)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ גל מור, כל גולשינו חזרו הביתה בשלום, באתר ynet, 12 באוקטובר 2000
- ^ יונתן אוריך, התקפת האקרים ערביים על שרתים ישראלים, באתר News1 מחלקה ראשונה, 13 ביולי 2006