הערפילאים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הערפילאים
Mistborn
כריכת הספר הראשון בסדרה, האימפריה האחרונה
כריכת הספר הראשון בסדרה, האימפריה האחרונה
ספרי הסדרה
העידן הראשון:
האימפריה האחרונה (2006)
באר האלוהות (2007)
גיבור העידנים (2008)
העידן השני:
חוק ומסג (2011)
צללים של הנשמה (2015)
צמידי האבל (2016)
המתכת האבודה (2022)
מידע כללי
מאת ברנדון סנדרסון עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת המקור אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה פנטזיה אפית
מקום התרחשות Scadrial עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה
הוצאה ספרי טור עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך הוצאה 2006-הווה
הוצאה בעברית
הוצאה אופוס
תאריך 2011-הווה
תרגום צפריר גרוסמן
פרסים
100 ספרי המדע הבדיוני והפנטזיה הטובים ביותר של NPR עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הערפילאיםאנגלית: Mistborn) היא סדרת ספרים מסוגת פנטזיה אפית, שכתב הסופר האמריקאי ברנדון סנדרסון. הסדרה כוללת שתי תתי-סדרות. הטרילוגיה הראשונה כוללת את הספרים "האימפריה האחרונה", "באר האלוהות" ו"גיבור העידנים". הסדרת השנייה בעלת ארבעה ספרים. הספר הראשון בסדרה השנייה יצא לאור בעברית ב-2018, והספר השני בדצמבר 2023, והספרים האחרים טרם תורגמו.

רקע[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסדרה מתרחשת בעולם המכונה "האימפריה האחרונה". זהו יקום דיסטופי שבו אפר נופל לפרקים מהשמים, צבע הצמחים חום, וערפילים על טבעיים שולטים בלילות. אלף שנים לפני תחילת הסיפור, השליט של האימפריה האחרונה קיבל כוחות אלוהיים במה שמכונה "באר האלוהות", שם על פי האגדה הביס את הסכנה שאיימה על העולם שנקראה "תהומות". עם הכוח הזה יצר מחדש את העולם ואת כל מה שבתוכו, ולקח לעצמו את התואר "השליט הגדול". תחת שלטונו, החברה הופכת להיות פיאודלית, ומתחלקת לשתי קבוצות עיקריות: האצולה, המורכבת, לפי המסופר, מצאצאי החברים שעזרו לו להגיע לאלוהות; ולפשוטי העם, המכונים סקאא. הסקאא נחשבים כחסרי כל זכויות, ומדוכאים בברוטליות על ידי האצולה. האצילים לא רואים בסקאא כבני אדם אמיתיים. במהלך הספר הראשון מתגלה כי השליט הגדול אינו גיבור העידנים, שניצח את תהומות והציל את העולם. האמת שמתגלה חושפת סודות אפלים אודות העולם והכוחות שפועלים בו.

ביקום המתואר בסדרה קיים סוג של קסם שנקרא "אלומנטיקה", המאפשר למשתמשים לקבל כוחות מאגיים, על ידי "שריפת" מתכות ספציפיות. כוחות אלה כוללים תנועה של מתכות, כוח פיזי רב, חידוד החושים, הרגעה ושילהוב של רגשות. בנוסף לאלה יש אפשרות לחוש אחרים המשתמשים באלומנטיקה, ויש אפשרות למנוע מאחרים לגלות את המשתמש באלומנטיקה. בהמשך מתגלה שישנם עוד מספר מתכות המאפשרות כוחות שונים שלא התגלו. הכוח החשוב ביותר (שנובע מהמתכת הנדירה במיוחד אטיום), הוא היכולת לראות לתוך העתיד בטווח של שניות אחדות. כוח האלומנטיקה מתואר בתחילה כתכונה גנטית מולדת של האצולה, אולם מתגלה בסוף כתכונה שניתנה להם באמצעות בליעת כדורי לראסיום (להלן), מה שהעצים את היכולת שלהם ושל צאצאיהם להיות ערפילנים, וכן הפך אותם (ובמקרים נדירים גם את צאצאיהם) לערפילאים. לעיתים נדירות מתגלים אלומנטיקנים גם בין הסקאא, כתוצאה מקיום יחסים בין אציל לבין אישה מקרב הסקאא (משום כך אוסר השליט הגדול על האצילים להשאיר בחיים נשות סקאא שעימן שכבו). היחשפות לערפילים גם יכולה ליצור ערפילנים, אך מכיוון שהסקא פחדו מהערפילים, דבר זה כמעט ולא קרה, עד למערכה האחרונה מול הרס. המשתמשים באלומנטיקה נקראים "אלומנטיקנים". בדרך כלל כל אלומנטיקן מסוגל להשתמש בסוג אחד בלבד של מתכת, אשר מעניק כוח מסוג מסוים. אנשים אלו נקראים "ערפילנים". לעיתים נדירות ישנם אנשים שניחנים בכל כישורי האלומנטיקה, והם נקראים "ערפילאים".

באמצעות שימוש מאגי במתכות ניתן ליצור "אינקוויזיטור", שהוא בן אנוש שקיבל כוחות עצומים. התהליך בו אדם מקבל כוחות ממתכות שנתקעות בגופו (כמו אנקוויזיטור) נקרא "המלורגיה". בנוסף, באמצעות המתכות ניתן ליצור קולוסים, שהם לוחמים מטילי אימה. יצורים על טבעיים נוספים בסדרה הם הקנדרה - ערפאים שקיבלו תודעה באמצעות מתכות האלומנטיקה. בנוסף לכוחות האלומנטיקה קיימת גם יכולת קסומה הנקראת "תכמות", בה משתמשים השומרים מטריס, אשר מאפשרת להם לאגור כוחות בחפצי מתכת.

ספרי הסדרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

טרילוגיה ראשונה[עריכת קוד מקור | עריכה]

האימפריה האחרונה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – האימפריה האחרונה

וין היא ילדת סקאא החיה ברחובות כחלק מצוות של פושעים. היא מגויסת על ידי צוותו של קלסייר ובעזרתו של קלסייר מבינה שהיא ערפילאית. קלסייר הוא הפושע המפורסם ביותר בממלכה. הוא נתפס על ידי השליט הגדול ונשלח לבורות הת'סין (מחנה עבדים אכזרי במיוחד), שם כמעט מת ואשתו נרצחה. בעקבות זאת גילה שהוא ערפילאי. לאחר שברח מהמחנה (וזכה לכינוי "השורד") פנה לתנועת המרד של הסקאא והציע להם לעבוד ביחד. קלסייר גייס צוות וחילק לכל אחד מהחברים בו מטלות ומשימות שנועדו להפלת האימפריה האחרונה. תפקידה של וין הוא לרגל אחרי האצולה על ידי התחזות לאצילה. תוך כדי מילוי תפקיד זה היא פוגשת באלנד ונטור, היורש של הבית החזק ביותר של האצולה בעיר הבירה לות'אדל.

קלסייר מקווה לכבוש את העיר על ידי ערעור יציבותה ועל ידי גנבת מטמון האטיום של השליט הגדול. הוא אף מפיץ שמועות לגבי מתכת אלומינטית חדשה (אחת עשר במספר) שיש בכוחה להרוג את השליט העליון. הצוות פועל במספר מישורים. הם מגייסים צבא גדול, גורמים למלחמת בתים, רוכשים כמויות גדולות של נשק ומחדירים מרגל למינסטריון הפלדה. וין גדלה ברחובות. היא לא סומכת על אף אחד, ופוחדת שיבגדו בה בכל צעד ושעל. העבודה בצוות של קלסייר מלמדת אותה לבטוח באחרים, וביופי שיש באמון בבני אדם. קלסייר מסביר לה שהוא מעדיף לסמוך על אנשים, ולהסתכן בבגידה, מאשר לחיות ללא אמון באף אחד. וין מבינה שהיא מסכימה איתו. התוכניות של המורדים מסתבכות, ועולות בתוהו. בסופו של דבר קלסייר נהרג על ידי השליט הגדול עצמו בעימות דרמטי בכיכר העיר. לאחר מכן מתגלה כי תוכניתו האמיתית הייתה להפוך לקדוש מעונה של אוכלוסיית הסקאא כדי לעודדם למרוד.

וין נלחמת בשליט האלוהי. היא מגלה שכוחו עולה בהרבה על כוחם של ערפילאים אחרים, מלבדה. וין משתמשת במתכת האחת עשרה ומגלה שסוד כוחו הוא היותו גם אלומנטיקן וגם מתכמת, מה שמאפשר לו לשאוב כוח נעורים ממתכות. וין מצליחה לתלוש את צמידי המתכת של השליט מזרועו, מה שגרם לו להזדקן בקצב מהיר, ואז היא מצליחה להורגו על ידי חנית בליבו.

באר האלוהות[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלנד ונטור קיבל על עצמו להיות מלך לות'אדל, תוך כדי שהוא מנסה לקדם את זכויות הסקאא. הוא מקים מועצה שמורכבת מאצילים, סוחרים, ופועלים שמטרתה לשלוט ביחד. הוא מיישם את כל מה שקרא ולמד כדי לקדם את החברה הצודקת והשיויונית שחלם עליה. ככל שהזמן עובר אלנד מגלה כי המציאות שונה ממה שחלם. תוך כדי פוליטיקות פנימיות הוא מנסה להגן על העיר מפני שלושה צבאות שמנסים לכבוש אותה. צבא אחד הוא של אביו של אלנד, סטראף ונטור, צבא שני של קט אשוודר אציל מערבי, ועוד צבא של קולוסים. אלנד לומד כיצד להתנהל כמו מלך, אך מאבד את כס המלכות, והמועצה מנסה להיכנע לצבאות הסובבים אותה.

באותו הזמן וין מנסה להגן על אלנד, וגם להבין מה קורה לעולם. הררי האפר פולטים הרבה יותר אפר. הערפילים מתחילים להופיע במהלך שעות היום ופוגעים באנשים. וין מנסה להבין מה קרה בבאר האלוהות וכיצד אפשר להציל את העולם. בינתיים היא פוגשת בזיין, שהוא ערפילאי של סטראף, וגם בנו שמנסה לגרום לה לעזוב את אלנד. וין מרגישה קרובה לזיין כיוון ששניהם ערפילאים מוכשרים. לוין עוזר אורסור הקנדרה שמחויב לה בחוזה שהיה שייך לקלסייר. הם מגלים ביחד כי יש מרגל בארמון שקנדרה השתלט על גופו. אורסור מגלה לוין דברים רבים על הקנדרה, כולל דברים שלא היה אמור לגלות לה. הוא עוזר לה בקרבות ומזהיר אותה מפני זיין. זיין מתמרן את אביו ואת וין כדי לשכנע אותה לעזוב את העיר. הוא מארגן מתקפה מסוכנת על אלנד בזמן פגישת המועצה, ומשכנע את וין שמדובר בהתקפה של קט. וין נפצעת במתקפה, אבל מצליחה להציל את אלנד. בזמן שוין מתאוששת, אלנד מסכן את עצמו (כדי להוכיח לעצמו ולה שהוא ראוי להיות מלך) כדי לגלות מה הוביל את צבא הקולוסים לעיר. וין בתגובה פוגשת בזיין ויחד איתו תוקפת את קט, כשהיא מחסלת שליש מצבאו. וין מחליטה לעזוב עם זיין, אבל ברגע האחרון מחליטה להישאר עם אלנד ולהגן עליו בכל מחיר. זיין הרותח מנסה להרוג אותה. במהלך הקרב וין מגלה כי אורסור הוא בעצם טנסון, וכי הוא המרגל שהיה להם בארמון מלכתחילה. אף על פי שטנסון שייך לזיין, הוא מפר את החוזה שלו ומנסה לעזור לוין. היא מצליחה להרוג את זיין למרות ששרף אטיום, ולה לא היה.

כתגובה למאורעות השונים וין מבקשת מסייזד לחתן אותה ואת אלנד. אלנד ווין יוצאים מהעיר כדי למצוא את באר האלוהות רק כדי לגלות שבאר האלוהות נמצאת בתוכה, והקולוסים התקיפו את העיר. וין מגיעה לעיר ומצליחה להשתלט על הצבא. נחושה להציל את העולם, וין מגיעה לבאר האלוהות ומגשימה את הנבואה, רק כדי לגלות כי הוטעתה על ידי אל מרושע (הרס) שניצל אותה כדי להשתחרר מכלאו. בבאר האלוהות אלנד בולע חרוז מתכת שהופך אותו להיות ערפילאי.

גיבור העידנים[עריכת קוד מקור | עריכה]

גיבור העידנים הוא מושיע העולם המוזכר בנבואות הטריסאים. השליט הגדול ניסה להיות הגיבור, אבל הוא נכשל. גם וין ניסתה להציל את העולם אך גם היא נכשלה ושחררה בטעות כוח עצום (שנקרא הרס) שמטרתו להרוס את העולם. כשנה לאחר אירועי הספר הקודם העולם עומד לבוא לקצו. הערפילים מכסים את האדמה לאורך שעות רבות יותר לאורך היום, כאשר החושך הורג את התבואה. הערפילים שנמצאים בכל מקום עכשיו, הורגים אחוז מסוים מהאנשים שיוצאים אליהם. חלק מהאנשים חולים במחלה ומחלימים, וחלק לא. רק במשלט המרכזי יש מספיק שעות נטולות ערפילים כדי לגדל משהו, וגם זה יעלם בחורף הקרוב. הררי האפר פולטים כמויות עצומות של אפר שחונקים את כל הצמחים והחיות. רעידות אדמה נוראיות מתרחשות מדי פעם. אלנד ונטור ואשתו וין לוקחים על עצמם להשתלט על העולם, ולהציל את האנשים כמה שיוכלו.

אלנד ווין מגלים כי השליט הגדול ניחש שאירועים כאלה עלולים להתרחש, וייצר מאגרים מלאים באוכל במספר מקומות באימפריה. הם מנסים להשתלט על המאגרים האלה, שניים מהם בערים שמתנגדות לשלטון של אלנד. עיר אחת אוריטאו נשלטת על ידי "האזרח", איש אשר משתמש בשנאתו של קלסייר לאצילים, כדי לבסס את שלטונו העריץ. העיר השנייה היא פדרקס, עירו לשעבר של קט, שנשלטת על ידי יומן, מחייב אשר ממשיך להתנהל כמו בימי השלטון של השליט הגדול. הצוות בראשותם של אלנד ווין מנסים למצוא דרך להשתלט על הערים האלה תוך כדי אובדן מינימלי של חיי אדם, וגם מנסים להשתלט על צבאות הקולוסים שמסתובבים והורגים את כל מי שרק יצליחו. הרס שולט לחלוטין באינקווזטורים שמשתמשים בכוחותיהם כדי לשלוט על הקולוסים. על כן אלנד ווין נלחמים גם בהם. באוריטאו קפצן נתקל בהרס, כאשר הוא מחופש לקלסייר, ומעודד אותו להילחם באזרח. קפצן שמנסה למצוא את מקומו בצוות מקשיב לקלסייר, עד שהעיר כמעט נהרסת, ואז הוא מגלה כי קלסייר הוא מתחזה, וכי הוא הופיע בפני האזרח גם כן, כשהוא מנסה ליצור כאוס. קפצן סייזד ובריזה מצליחים להציל את רוב העיר. בעיר פדרקס יומן מתגלה כאויב ערמומי מאוד ומאמין שהשליט הגדול לא מת. הוא מצליח לאסור את וין, עד שמארש מגיע לעיר ונותן ליומן הוראה שתגרום לכל צבאו למות. אז יומן מבין כי הוא חייב לשתף פעולה עם וין ואלנד. הרס שולח את כל הקולוסים נגדם, כשוין מצליחה לפתות אותו אחריה. בעודה מושכת את תשומת ליבו של הרס, אלנד, אחרי מאמצים רבים מגלה כי האנשים שנהיו חולים בערפילים אך לא מתו, הפכו לערפילנים.

וין הצליחה להבין כי יש שני כוחות מנוגדים, האחד טוב, והשני רע. בעזרתו של מארש, היא מצליחה לחבור לכוחות הטוב ובכך להילחם בכוחות הרע, ובמהלך זה היא הופכת לשימור. טנסון מצליח לשכנע את עמו לקיים את התנאי האחרון בחוזה הראשון, ובכך להקשות על הרס. אלנד בינתיים נלחם בצבאות קולוסים עצומים ומצליח לשרוף את כל מאגר האטיום המצוי במולדת הקנדרה, ומת בקרב. וין הכועסת, רואה זאת ותוקפת את אטי בעוצמה, עד ששניהם מתים וכוחות שימור והרס מתערבלים סביב מקום מותם. סייזד מגיע למקום בו מתו וין ואטי, שואב את כוחם של הרס ושימור והופך להרמוניה ומתגלה בכך כגיבור העידנים.

טרילוגיה שנייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

חוק ומסג[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – חוק ומסג

עברו כ-300 שנים מאז אירועי הטרילוגיה הראשונה, בהם הטכנולוגיה התפתחה ובין היתר הומצאו החשמל, רכבות ואקדחים. ווקסיליום הוא שומר חוק מארצות הספר, שנאלץ לחזור לעיר אלנדל ולכהן כראש בית לדריאן לאחר שנמסר לו על מות דודו. ווקסיליום הוא דו-כוח: הוא אלומנטיקן בעל יכולת אלומנטית, דחיפת פלדה, ויכולת לתכמת, להכביד ולהקל את משקלו. גם חברו וויין הוא דו-כוח, ולו יכולת אלומנטית ליצור בועת מהירות ויכולת תכמותית לאגור בריאות. יחד ווקס ווויין חוקרים סדרת מקרי שוד וחטיפה בעיר ומאתרים את הפושעים האחראים.

יצורים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אינקויזיטור - אצילים שעוברים תהליך מסוים המערב המרולוגיה שהופך אותם לבעלי כוחות עצומים. איש לא האמין כי אפשר להרוג אותם עד שקלסייר מצליח להרוג אחד מהם בכיכר העיר.
  • קולוס - אנשים אשר עברו תהליך המרולוגי ונהיו גבוהים וחזקים במיוחד אך גם אלימים וקשים לשליטה.
  • ערפא - יצורים שנוצרו על ידי השליט הגדול במהלך האלוהות, חסרי בינה ובעלי יכולת לעצב כרצונם את גופם באמצעות בשר אחר. בלתי מזיקים ואוכלים רק גופות מתות.[1]
  • קנדרה - ערפאים שעברו תהליך המרולוגי בעלי יכולת לעכל עצמות ולשאת את דמותו של זה שעיכלו. כיוון שכך הם מרגלים אידיאלים. לא מזדקנים, וקשה מאוד להרוג אותם. הדור הראשון של הקנדרה הם חבריו המתכמתים של ראשק שהיו איתו במסע עם אלנדי.
  • ערפילים - ערפל מסתורי שמופיע כל לילה, ובהמשך גם במהלך היום. לבסוף מסתבר כי הם עוזרים לאנשים לגלות את כוחותיהם האלומנטיים, וכי הם מהווים חלק משימור.

רסיסים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • הרס (אטי) - אל ההרס. מקור הכוח ההמרלוגי. מסוגל להשפיע עליו באפן חלקי. הרס מסוגל להשפיע גם על מוחות מתכת תכמותיות.
  • שימור (לראס) - אל השימור. מקור הכוח האלומנטי. מסוגל השפיע עליו באפן חלקי.

תפקידים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • השליט הגדול - שליט האימפריה האחרונה, בעל מעמד של אל. ראו להלן
  • מחייב - אצילים במעמד גבוה שמקבלים סמכויות בירוקרטיות מהשליט הגדול.

דמויות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הצוות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הצוות המקורי[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • קֵלְסִיֵיר - מנהיג הצוות וגנב מפורסם שעשה הון בגנבה מהאצולה. הוא ואשתו נתפסו ונשלחו אל בורות הת'סין, מחנה עבדים נודע לשמצה. שם שהה עד למות אשתו, מה שעורר בו את כוחות הערפילאים שבו ואפשר לו לברוח. נקרא בפי ההמון השורד. לאחר מותו דמותו מקבלת מעמד של קדוש מעונה ומוקמת כנסיית השורד. קלסיר בוחר לתת אמון באנשים איתם הוא עובד. הוא מעדיף לעבוד עם אנשים שרוצים לעבוד איתו, ולא לחשוד בכל אחד. השמחה והאמון שמקיפים אותו, מושכים את הצוות אליו.
  • וִין - ילדת רחוב המגלה כי היא ערפילאית ומצטרפת לצוותו של קלסיר. נקראת בפי ההמון יורשת השורד, הדמות הראשית בסדרה. בתחילה מפוחדת וחוששת, אבל לאט מכירה בערכם של אהבה, ידידות ואמון. מנסה להגן על אלנד ונטור אהוב ליבה, וגם על העולם הקורס סביבה.
  • בְרִיזַה - חבר בצוותו של קלסייר, בעל יכולת אלומנטית להרגיע רגשות (נקרא גם מרגיע).
  • האמונד (האם)- חבר בצוותו של קלסייר, אלומנטיקן בעל יכולת לקבל כוח פיזי גדול (נקרא גם בריון).
  • מארש - אחיו של קלסייר. גלאי המסוגל לזהות פעילות אלומנטית ואימן את וין כך שלמדה לזהות לא רק פעילות אלומנטית, אלא גם את סוג הפעולה, חבר בתנועת המרד של הסקאא. הצליח להסתנן למינסטריון הפלדה והפך להיות אינקוויזיטור. הצליח להרוג הרבה מהם לפני שהרס השתלט על כולם, כולל אותו עצמו.
  • דוקסון - חבר בצוותו של קלסייר. החבר היחיד שאינו אלומנטיקן, עוסק בעיקר בארגון הפעילות של הצוות וביצירת קשר עם קבוצות אחרות. מת בקרב מול הקולוסים.
  • ידן - מנהיג תנועת המרי של הסקאא. מקבל את הצעתו של קלסיר להקים עבורו צבא. מעודד מההצלחה של הצוות בגיוס ואימון החיילים יוצא לתקיפה של מעוז נידח וגורם להשמדת רוב הצבא המגויס, אך קלסייר מצליח למנף את הכישלון למרד מוצלח נגד השליט הגדול.
  • קביים - חבר בצוותו של קלסייר, אלומנטיקן בעל יכולת להפעיל עננחושת. מת בקרב מול הקולוסים.
  • לֶסְטִיבּוֹרנְס (קפצן) - חבר בצוותו של קלסייר, אלומנטיקן בעל יכולת לחזק את חושיו (נקרא גם מבדיל). מארגן מרד בעיר אוריטאו וזוכה לכינוי השורד בלהבות. בסוף הסדרה הרמוניה הופך אותו לערפילאי.
  • סייזד - טריסאי, מכת השומרים העתיקה, בעל יכולת להשתמש באמנות התכמות, המאפשרת לו לשמר ידע מעידנים קדומים ותכונות שונות. תחום התמקדותו היא דתות עבר. חלקן סיפרו כיצד העולם נראה לפני השליט הגדול. בסוף הסדרה מתגלה כגיבור העידנים האמיתי, והופך להרמוניה - שילוב של הרס ושימור.
  • אורסור - הקנדרה הוא משרתו של קלסייר, ומנסה לעזור לו להציל את העולם. התחזה להיות לורד רנו, כדי להסתנן לאצולה, ולאחר מותו של קלסייר התחזה אליו ושירת את וין לפי פקודתו של קלסייר.

הצוות המורחב[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אלנד ונטור - יורש בית האצולה הבכיר ביותר שחובר למורדים, ובן זוגה של וין. אלנד בילה את חייו בקריאה של ספרים ולימוד תאורטי עד שהשליט הגדול מת ואז הוא נקרא לעולם האמיתי. אדם טוב, שמנסה לקדם חברה הוגנת וצודקת.
  • טנסון - קנדרה, שהרג את אורסור, והחליף אותו. החליף את נאמנותו מזיין לווין, והציל את חייה והפר בכך את החוזה של הקנדרה. מוביל מרד כנגד הדור השני, ומביא את סייזד למולדת הקנדרה.
  • דמו - גנרל בצבאו של אלנד, מאמין בכנסיית השורד. חולה במחלת הערפילים, ומתגלה לבסוף כערפילן אטיום.

האימפריה האחרונה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • השליט הגדול - מתכמת בשם ראשק שנולד כאלף שנים לפני אירועי האימפריה האחרונה, במהלך גילוי באר העידנים הפך גם לערפילאי ובכך יכל להציג עצמו כאל. שליטה הראשון והאחרון של האימפריה האחרונה. על פי האגדה הציל את האנושות לפני אלף שנים, ועיצב מחדש את העולם במתכונתו הנוכחית. נהרג בידי וין. לאחר שמת, וין מבינה כי ניסה בכל כוחו להציל את העולם, ואף התכונן למצב בו הוא ימות והאנושות תיאלץ לשרוד בלעדיו.
  • יומן - מחייב שהשתלט על העיר פדרקס. נבון מאוד, ומלומד. ערפילן אטיום. זוכה לכבוד מאנשיו. מצליח ללכוד את וין, אך לבסוף מבין שנפל קורבן למזימתו של הרס.

אחרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • זיין - ערפילאי מוכשר שעובד בשביל סטראף ונטור (אביו של אלנד). וין מגלה כי זיין הוא אחיו למחצה של אלנד, ומוצאת את עצמה מתלבטת בין האחים.
  • קווליון (האזרח) - איש שהוביל את המרד באוריטאו. הוציא להורג את כל האצילים בעיר, והמשיך להוציא להורג כל מי שחשד שקרוב של אצילים. לבסוף נתגלה כי הרס בדמותו של השורד שלט עליו והשחית אותו.
  • בלדרה - אחותו של האזרח. תמימה, אך נחושה להגן על אחיה, קלעית. אהובתו של קפצן.

מערכות קסמים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בהערפילאים קיימות 3 סוגים של מערכות קסמים: אילומנטיקה, תיכמות ומלורגיה.

  • אלומנטיקה - מאפשרת לבלוע מתכות ואז לעשות פעולה הנקראת "לשרוף", וכל מתכת מביאה כוח שונה. אדם שמסוגל להשתמש ביכולת זו נקרא אלומנטיקן. ישנם שני סוגי אלומנטיקנים טבעיים: ערפילנים - מסוגלים לשרוף מתכת אחת בלבד מבין ה - 16 הבסיסיות, ערפילאים - מסוגלים לשרוף את כל המתכות, כולל האלוהיות. בעוד שערפילנים יכולים להיווצר על ידי הערפילים, ערפילאים החלו להופיע רק לאחר שהקיסר נתן לאצולה מכדורי הלראסיום בתחילת עידן האלוהות. סוג נוסף של אלומנטיקנים, הם אנשים שגנבו יכולות אלומנטיות מאחרים באמצעות המרולוגיה.
    • אופן פעולה נוסף של אלומנטיקה, הוא כאשר אדם מסוים מסוגל גם "לשרוף" וגם "לאגור" עם אותה המתכת, יכול לאגור תכונה במתכת מסוימת, ואז כשהוא שורף אותה, הכוח התכמותי שהוא מקבל ממנה הוא פי עשרה מאשר אם היה מרוקן אותה בצורה רגילה.
  • תכמות - מאפשרת לאחסן במתכת יכולת מסוימת. כשמאחסנים יכולת יש למתכמת חוסר ביכולת הזו, שאותה הוא יכול אחר כך לשאוב בחזרה מהמתכת שבה הוא אחסן. כמות היכולת הנטענת זהה זהה לכמות היכולת הניתנת להשאב, אף כי ניתן לשאוב את היכולת בעוצמה גבוהה פי שניים, זה יגרום לאיבוד מסוים של האנרגיה והיא תגמר במהירות גבוהה יותר מפי שניים. אדם יכול לשאוב אך ורק יכולות שהוא עצמו טען. יכולת תכמות ניתנת לרכישה בשלוש צורת ידועות - תורשה, המרולוגיה ובליעת סגסוגת של איטיום ולראסיום.
  • המלורגיה - מאפשרת העברת כוחות (כאשר חלק מהכוח מבוזבז בדרך) מאדם לאדם. פעולת ההמרולוגיה נעשית בדרך כלל על ידי הריגת האדם הנותן באמצעות מתכת מסוימת ותקיעתה בגוף האדם המקבל, בכל מקרה - הן בטעינת המתכת, והן בהעברת התכונה - המתכת חייבת לבוא במגע עם דם נע. כל מתכת לוקחת משהו אחר (יכולת מאגית או תכונה פיזית), וגם יש חשיבות לאיפה המתכת נתקעת.[2] אדם אשר יש בתוכו מתכות המרולוגיות, חושף את עצמו לשליטה על ידי אלומנטיקנים באמצעות שלהוב והרגעה, וכן על ידי הרסיס הרס.

מתכות אלומנטיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישנן 16 מתכות בסיסיות (אף שבספר הראשון נודע שיש רק 8) ו - 3 אלוהיות. 16 המתכות הבסיסיות מורכבות מ - 8 זוגות: מתכת טהורה, והסגסוגת שלה. ניתן לסווג את המתכות לפי שלושה פרמטרים:[3]

  1. אופן השפעה (שני מצבים): משיכה (הסוג הטהור) - דחיפה (הסגסוגת).
  2. גוף השפעה (שני מצבים): פנימית - חיצונית.
  3. סוג השפעה (ארבעה מצבים): פיזי - נפשי - זמן - הגברה.

מתכות בסיסיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • ברזל - (משיכה, חיצונית, פיזי) מושך מתכות בקו ישר מהמשתמש ללא מגע ומאפשר לו לראות באופן על-טבעי את כל מקורות המתכת בסביבה.
  • פלדה - (דחיפה, חיצונית, פיזי) דוחפת מתכות בקו ישר מהמשתמש ללא מגע ומאפשרת לו לראות באופן על-טבעי את כל מקורות המתכת בסביבה.
  • בדיל - (משיכה, פנימית, פיזי) מעצים את החושים.
  • פיוטר - (דחיפה, פנימית, פיזי) מעצים את היכולות הגופניות, אחת המתכות הנפוצות והמשומשות ביותר.
  • פליז - (משיכה, חיצונית, נפשי) מרגיע רגשות של אנשים, כמו קנאה, כעס או חשדנות.
  • אבץ - (דחיפה, חיצונית, נפשי) משלהב רגשות של אנשים.
  • ארד - (משיכה, פנימית, נפשי) מאפשר למשתמש בו לגלות כוחות אלומנטיים, את הכיוון שלהם ואת סוגם.
  • נחושת - (דחיפה, פנימית, נפשי) יוצר סביב השורף אזור ("עננחושת") בו כל המשתמשים באלומנטיקה חסינים לגילוי של ארד, וכן מגן על השורף מהשפעה של מרגיעים ומשלהבים.
  • זהב - (משיכה, פנימית, זמן) מראה לשורף אותו קיום אפשרי חלופי של עצמו.
  • אלקטרום - (דחיפה, פנימית, זמן) סגסוגת של כסף וזהב, מאפשרת למשתמש לראות את העתיד הקרוב (כמה שניות) של עצמו, מה שיכול להגן עליו משורף אטיום.
  • קדמיום - (משיכה, חיצונית, זמן) יוצר "בועה" סביב המשתמש בה הזמן נע מהר יותר מאשר מחוץ לה.
  • סגסוגעת - (משיכה, חיצונית, זמן) סגסוגת של ביסמוט, עופרת, בדיל וקדמיום. יוצרת "בועה" סביב המשתמש בה הזמן נע לאט יותר מאשר מחוץ לה.
  • אלומיניום - (משיכה, פנימית, הגברה) מרוקן את כל המתכות מהגוף של האלומנטיקן ששורף אותו.
  • דוראלומין - (דחיפה, פנימית, הגברה) סגסוגת של אלומיניום ונחושת, בשילוב עם שרפה של מתכת אחרת מייצר אפקט מוגבר ומהיר של אותה המתכת אך גם מרוקן את המאגרים שלה בגוף של האלומנטיקן.
  • כרום - (משיכה, חיצוני, הגברה) מרוקן את כל המתכות מהגוף של אלומנטיקן אחר.
  • ניקרוסיל - (דחיפה, חיצוני, הגברה) סגסוגת של כרום וסיליקון. מייצרת אפקט מוגבר של מתכות שאלומנטיקן אחר שורף, אך מרוקן את המאגרים של מתכות אלו.

מתכות אלוהיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אטיום - מאפשר לראות את העתיד הקרוב (כמה שניות) של אנשים וחפצים מסביבו ומאפשר לו לעבד ולהשתמש במידע הזה במהירות. המתכת נקראת על שמו של המוח הראשון שאכלס את הרסיס הרס - אטי (Ati), והיא למעשה זיקוק של גופו וכוחו של הרס.
  • מאלאטיום - סגסוגת של אטיום וזהב, מתפקדת כזוג לאטיום ומראה למשתמש מי היו - אנשים אחרים שסביבו - בעבר, או קיום אפשרי חלופי שלהם. בשונה ממתכות אחרות, אלומנטיקן שמשתמש במתכת זו אינו משתמש בכוחו של שימור, אלא הרס הוא זה שמפעיל אותה באמצעות חלק האיטיום שבה.
  • לראסיום - הופך את מי שבולע אותו לערפילאי, כמו במקרה של אלנד ונטור. המתכת נקראת על שמו של המוח הראשון שאכלס את הרסיס שימור - לראס (Leras), והיא למעשה זיקוק של גופו וכוחו של שימור.
  • סגסוגת של איטיום ולראסיום - הופך אדם למתכמת.

מתכות תכמותיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישנם 16 מתכות בסיסיות, ומתכת אלוהית אחת שידוע מה ניתן לאכסן בה. המתכות הבסיסיות מחולקות לארבע קבוצות, שבכל אחת ארבע מתכות. כמו כן, ישנה תאוריה שסגסוגת של מתכת אלוהית עם מתכת בסיסית עשויה ליצור יכולת תכמותית חדשה.[4]

המתכות הבסיסיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

המתכות הפיזיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • בדיל - מאחסנת חושים.
  • פיוטר - מאחסנת כוח פיזי.
  • פלדה - מאחסנת מהירות.
  • ברזל - מאחסנת משקל.

המתכות הקוגניטיביות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • ארד - מאחסנת ערנות.
  • נחושת - מאחסנת זיכרונות.
  • אבץ - מאחסנת מהירות מחשבה.
  • פליז - מאחסנת חום.

המתכות המשלבות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • זהב - מאחסנת בריאות.
  • אלקטרום - מאחסן נחישות.
  • קדמיום - מאחסן נשימה.
  • סגסוגעת - מאחסן אנרגיה.

המתכות הרוחניות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אלומיניום - מאחסן זהות.
  • דוראלומין - מאחסן קשרים חברתיים.
  • כרומיום - מאחסן הצלחה.
  • נקרוסיל - מאחסן הענקה.

המתכת האלוהית[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אטיום - מאחסנת גיל.

מתכות המלורגיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישנם 16 מתכות בסיסיות, ומתכת אלוהית אחת שידוע מה ניתן לגנוב על ידה. המתכות הבסיסיות מחולקות לארבע קבוצות, שבכל אחת ארבע מתכות.[5]

המתכות הבסיסיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

המתכות הפיזיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • בדיל - גונבת חושים אנושיים.
  • פיוטר - גונבת כוחות גופניים תכמותיים.
  • פלדה - גונבת כוחות גופניים אילומנטיים.
  • ברזל - גונבת כוח אנושי.

המתכות הקוגניטיביות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • ארד - גונבת כוחות נפשיים אלומנטיים.
  • נחושת - גונבת חסינות נפשית, זיכרון ואינטליגנציה אנושיים.
  • אבץ - גונב חסינות ריגשית אנושית.
  • פליז - גונב יכולות קוגניטיביות תיכמותיות.

המתכות הזמניות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • זהב - גונב כוחות משולבות תכמותיות.
  • אלקטרום - גונב כוחות הגברתיות אלומנטיות.
  • קדמיום - גונב כוחות זמניות אלומנטיות.
  • סגסוגעת - גונב כוחות רוחניות תכמותיות.

המתכות הרוחניות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אלומיניום - מסיר את כל הכוחות.
  • דוראלומין - גונב חיבור/זהות.
  • כרומיום - עשוי לגנוב גורל.
  • נקרוסיל - גונב "השקעה" - הנשמה ביקום הקוסמיר.

המתכת האלוהית[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אטיום - גונב כוחות קסם (מכל סוג שהוא).

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • הערפילאים, באתר הויקי של יצירותיו של ברנדון סנדרסון

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ערפאים, באתר הויקי על יצירותיו של ברנדון סנדרסון
  2. ^ הרס - המרולוגיה, באתר הויקי הרשמי של יקום הוגוקוסמיר
  3. ^ אלומנטיקה, באתר הוקי הרשמי של יצירותיו של ברנדון סנדרסון
  4. ^ תכמות, באתר הוקי הרשמי של יצירותיו של ברנדון סנדרסון
  5. ^ המרולוגיה, באתר הויקי הרשמי של יצירותיו של ברנדון סנדרסון