וילהלמשטראסה

וילהלמשטראסה
Wilhelmstraße
מידע כללי
על שם פרידריך וילהלם הראשון, מלך בפרוסיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום
עיר פרידריכסהיין-קרויצברג, מיטה עריכת הנתון בוויקינתונים
רחובות מסתעפים Dorotheenstraße, Voßstraße, An der Kolonnade, Anhalter Straße, Mohrenstraße, רחוב נידרקירכנר, Zimmerstraße, Hedemannstraße, Rahel-Varnhagen-Promenade, Puttkamerstraße, Franz-Klühs-Straße, Französische Straße, Kochstraße, Behrenstraße, אונטר דן לינדן, Marschall Bridge, Hannah-Arendt-Straße, Reichstagufer, Hallesches Ufer, Leipziger Straße, Stresemannstraße, Mehringbrücke, Friedrich-Stampfer-Straße עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 52°30′35″N 13°23′03″E / 52.50972222°N 13.38416667°E / 52.50972222; 13.38416667
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
וילהלמשטראסה 1934 - לשכת הקאנצלר ומשרד החוץ
וילהלמשטראסה: מבט מכיוון אונטר דן לינדן; מימין: שגרירות בריטניה

וילהלמשטראסהגרמנית: Wilhelmstraße) הוא רחוב במרכז ברלין, בירת גרמניה.

הרחוב שימש כמרכז השלטוני והמנהלתי של פרוסיה ולאחר מכן של גרמניה על שלל גלגוליה, מאז המחצית השנייה של המאה ה-19 ועד לסוף מלחמת העולם השנייה.

הרחוב נמתח לאורך כ-2.5 קילומטרים בכיוונים צפון-דרום מזרח, כאשר בחלקו הצפוני הוא מצטלב עם שדרת אונטר דן לינדן, ובחלקו הדרומי עם רחוב שטרזמן ושער האלה, ברובע קרויצברג.

תוואי זה של הרחוב קיים למן תחילת המאה ה-18, והוא קיבל את שמו הנוכחי בשנת 1740 (ביחד עם הרחוב המקביל לו, "פרידריכשטראסה") לכבודו של פרידריך וילהלם הראשון מלך פרוסיה, שבתקופת שלטונו זכה האזור לפיתוח מואץ.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתחילת תקופת בנייתו ופיתוחו שימש הרחוב לארמונות המגורים של בני משפחת המלוכה הפרוסית. בשנת 1875 נבנתה ברחוב (במס' 77) לשכת הקנצלר, ובתקופת רפובליקת ויימאר נבנתה ברחוב לשכת הנשיא (במס' 73).

בשנת 1938 נבנתה מדרום ללשכת הקאנצלר ועד פינת רחוב פוס, לשכה חדשה עבור הקאנצלר באותה עת, אדולף היטלר, בתכנונו של האדריכל אלברט שפר. בחזית המבנה נקבעה מרפסת, שממנה נהג היטלר לנאום בפני ההמונים. בתקופת השלטון הנאצי נקבעו ברחוב גם משרד החוץ (בבניין שבו שכנה בעבר לשכת הנשיא) משרד האוצר (במס' 61), משרד התעמולה (במס' 8–9), משרד החקלאות (במס' 72) ומשרדי ממשלה נוספים. בנוסף לכך שכנה ברחוב גם שגרירות בריטניה (במס' 70).

המבנה היחיד מתקופת השלטון הנאצי אשר לא הוחרב בהפצצות מלחמת העולם השנייה ונותר עומד על תלו עד ימינו הוא בניין מיניסטריון האוויר (במס' 81–85) פינת רחוב לייפציגר, אשר לאחר המלחמה שימש את ממשלת גרמניה המזרחית.

לאחר המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנים שלאחר המלחמה הקפידו השלטונות הסובייטיים ולאחר מכן המזרח-גרמניים להשאיר את הרחוב בהריסותיו כתזכורת למשטרים הקודמים ופעילותם. רק בשנות ה-80 החלה הבניה מחדש של הרחוב בקטע שמדרום לאונטר דן לינדן ועד רחוב לייפציגר.

כיום משמש רחוב וילהלמשטראסה כעורק תנועה חשוב, אך הוא לא חזר למעמדו מן העבר כמרכז השלטוני של גרמניה. מבני הציבור היחידים הממוקמים בו הם משרד האוצר (בבניין מיניסטריון האוויר לשעבר), משרד החקלאות ושגרירות בריטניה. לאורך הרחוב, ליד הבתים, נקבעו שלטי זיכרון, אשר מתארים את המבנים ששכנו בהם לפני המלחמה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא וילהלמשטראסה בוויקישיתוף