ז'ובנל מואיז

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ז'ובנל מואיז
Jovenel Moïse
צילום מ-2019
צילום מ-2019
לידה 26 ביוני 1968
טרו-די-נור, האיטי עריכת הנתון בוויקינתונים
נרצח 7 ביולי 2021 (בגיל 53)
Pétion-Ville, האיטי עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה האיטיהאיטי האיטי
השכלה
מפלגה המפלגה ההאיטית טט קאלה
בן או בת זוג מרטין מואיז (11 במרץ 19967 ביולי 2021) עריכת הנתון בוויקינתונים
נשיא האיטי ה־42
7 בפברואר 20177 ביולי 2021
(4 שנים ו־21 שבועות)
קלוד ז'וזף (ממלא מקום) ←
פרסים והוקרה
מסדר הירקן הזוהר (מאי 2018, צאי אינג-ון) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ז'ובנל מואיזצרפתית: Jovenel Moïse‏; 26 ביוני 19687 ביולי 2021) היה פוליטיקאי ויזם מהאיטי, ששימש כנשיאה ה־42 של רפובליקת האיטי מ-7 בפברואר 2017 ועד שנרצח, ב-7 ביולי 2021. טרם כניסתו לפוליטיקה עמד בראש חברת ייצוא. בשנת 2015 שימש כמועמד "המפלגה ההאיטית טט קאלה" (לפי כינוי הנשיא הקודם, מישל מרטלי "ראש מגולח") Parti Haitien Tèt Kale - PTHK. הוא לקח את המקום הראשון בבחירות לנשיאות אולם הבחירות בוטלו עקב אי סדרים. בשנת 2016 זכה שוב בבחירות וב-2017 נכנס לתפקיד במקום הנשיא הזמני ז'וסלרם פריוור. הוא כיהן בתפקיד עד לרציחתו, ב־7 ביולי 2021, על ידי מתנקשים אלמונים שחדרו למעונו.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ילדותו[עריכת קוד מקור | עריכה]

ז'ובנל מואיז נולד ב-1968 בטרו-די-נור, במחוז צפון-מזרח של האיטי, להוריו אטיין מואיז, סוחר וחוואי, ולוסיה ברונו, תופרת. בקיץ 1974 עברה המשפחה לבירה פורט-או-פרנס, בה למד מואיז בבית הספר היסודי הלאומי "דון דורלן", אחר כך בתיכון "טוסן לוברטור" ובמרכז לתרבות של המכללה הקנדית-האיטית. בשנת 1988 התחיל ללמוד חינוך וגאוגרפיה, ובהמשך למד מדעי המדינה באוניברסיטת קיסקייה.

פעילותו העסקית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתום לימודיו עבר ביחד עם אשתו, מרטין ז'וזף, אותה הכיר באוניברסיטה, לאזור הכפרי הסמוך לעיר פור-דה-פה, על מנת לעסוק בגידול בננות אורגניות וביזמות. ברשותו היה מטע בננות שהשתרע על פני 100 דונם.[1] מואיז פתח בפור-דה-פה את חנותו הראשונה, עסק לחלקי חילוף למכוניות בשם 'JOMAR Auto Parts'. בהמשך עסק בענף בקבוקי מים מינרליים והפך ליזם מצליח.

בשנת 2001 נבחר ללשכת המסחר והתעשייה במחוז צפון-מערב ואחר כך התמנה ליושב ראש. מאוחר יותר נבחר למזכיר הכללי של לשכת המסחר והתעשייה של האיטי, שבמסגרתה דאג לשילובן ולייצוגן של כל לשכות המסחר האזוריות. בשנת 2008 הקים את החברה ההאיטית לאנרגיה COMPHENER S.A, חברת חשמל אזורית שנועדה להשתמש באנרגיית השמש והרוח בעשרה כפרים במחוז צפון-מערב.

בשנת 2012 ייסד מואיז את חברת AGRITRANS S.A. הקים בטרו די נור את המיזם החקלאי NOURRIBIO, ועזר בהקמת האזור לסחר חקלאי חופשי הראשון בהאיטי, שנועד להפוך קרקעות בלתי ניתנות לעיבוד לאדמות חקלאיות. באמצעות מיזם זה התחילה האיטי לייצא בננות לגרמניה, לראשונה מאז 1954. על כך כונה לעיתים "איש הבננה" - Nèg Banann.

פעילות פוליטית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2015 בחר בו הנשיא מישל מרטלי למועמד מטעם מפלגתו, המפלגה ההאיטית טט קאלה, לנשיאות. במרכז מסע הבחירות העמיד מואיז את סוגיית פיתוח החקלאות הביו-דינמית כמנוע כלכלי למדינתו, ש-50% מתושביה חיים בכפרים. מואיז תמך בהמשך מדיניותו של מרטלי - גישת הכול לחינוך, שרותי בריאות לכול, רפורמת האנרגיה, רפורמת המשפט, יצירת מקומות עבודה, הגנה על הסביבה, ופיתוח אקו-תיירות ואגרו-תיירות. בבחירות שהתקיימו ב-15 באוקטובר 2015 קיבל מואיז 32.8% מהקולות והיה אמור להמשיך לסיבוב השני מול יריבו, ז'וד סלסטן. אולם בסקר שנוהל על Haiti Sentinel, פורסם שמואיז קיבל למעשה רק 6% מהקולות וצופים רבים טענו לזיופים בתוצאות. אלפי אנשים הפגינו ברחובות במחאה והבחירות נדחו. ב-27 בנובמבר 2016 ניצח מואיז בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות עם 55.67% מהקולות. בבחירות השתתפו מצביעים מועטים - 19.5% מתוכם. הבחירות היו צריכות להתקיים באוקטובר אבל נדחו בגלל ההוריקן מת'יו שגרם לנזקים רבים והביא למותם של אלף אנשים.

נשיא האיטי[עריכת קוד מקור | עריכה]

במרץ 2017 הציג ג'ק גי לפונטאן (Lafontant), ראש הממשלה שמינה מואיז, את ממשלתו בפני הפרלמנט וקיבל את אישורו עם 95 קולות בעד, 6 נגד ו-13 נמנעים. בנובמבר 2017 הודיע מואיז על הקמתו מחדש של צבא האיטי, שפוזר בשנת 1995.

מיולי 2018 התמודד מואיז עם הפגנות מחאה רבות של האופוזיציה וכוחות הסדר פתחו עליהן באש. בספטמבר 2018 התפטר ראש הממשלה לפונטאן והוחלף בז'אן-אנרי סיאן (Céant). ב-2019 החריפו ההפגנות במדינה בגלל פיחות המטבע והאינפלציה הגואה ואי יכולתו של הנשיא למלא את הבטחותיו. בנובמבר 2019 הועלה שכר המינימום ב-20%.

במרץ 2019 פוטר ראש הממשלה בעקבות הצבעת אי אמון בפרלמנט. הוא הוחלף על ידי ז'אן-מישל לאפן, שנאלץ גם הוא להתפטר אחרי זמן קצר. ראש הממשלה החדש, פריץ-ויליאם מישל החזיק מעמד בתפקיד רק חודשים אחדים. במרץ 2020 נכנס לתפקיד ז'וזף ז'וט (Jouthe). ככל מדינות העולם, נאלצה גם האיטי להתמודד עם מגפת הקורונה.

בינואר 2020 הסתיים המנדט של הפרלמנט ושל שני שלישים מהסנטורים. חוק הבחירות לא אושר על ידי חברי הפרלמנט והנשיא החל למשול באמצעות צווים. המדינה נכנסה למשבר קשה בכל המישורים. לפי דיווחים של ארגונים בלתי ממשלתיים, חדלו השירותים הממשלתיים מלפעול, נוצר מחסור במים, בדלק ובמזון לבתי היתומים. היה קיים מחסור בתרופות וכשני מיליון תלמידים לא הלכו לבית הספר.

בנובמבר 2020 צמצם הנשיא מואיז בצורה דרסטית, באמצעות צו, את סמכויות בית הדין לעניינים פיננסיים ולסכסוכים מנהליים והפך אותו ל"גורם מייעץ" בלבד. זאת מכיוון שבית הדין חקר שחיתויות של ממשלות האיטי בין השנים 2008–2016 והזכיר גם את הנשיא מואיז כחשוד ב"אסטרטגיה של מעילה" בניהול כספי המדינה. אחת הסוגיות שהעלה בית הדין הייתה השימוש בתרומות הגדולות שקיבלה האיטי מממשלת ונצואלה, בראשותו של הוגו צ'אווס.[2]

בהיעדר מועצה חוקתית, מועצת בחירות קבועה וסנאט מתפקד, התעוררו ספקות לגבי מועד סיום כהונתו של הנשיא מואיז. מכיוון שנבחר בשנת 2016 ונכנס לתפקיד ב־7 בפברואר 2017, טען מואיז שהמנדט שלו מסתיים אחרי 5 שנים, ב־7 בפברואר 2022. האופוזיציה טענה שסיום כהונתו הוא שנה קודם לכן, ב־7 בפברואר 2021, ובאותו יום הכריזה המועצה העליונה של הרשות המשפטית על סוף כהונתו כנשיא. הממשל ראה בכך ניסיון הפיכה. למחרת הצהירה האופוזיציה שהיא ממנה כנשיא זמני, למשך שנתיים, את השופט ז'וזף מסן ז'אן-לואי. כן הצהירה, שבפרק הזמן הזה תיערך חוקה חדשה, בהסכמה על ידי ועידה לאומית. בתגובה החליט הנשיא להוציא לגמלאות שלושה שופטים מרדנים, כולל את השופט ז'אן-לואי, שלפי החוקה לא ניתן לפטרם מתפקידם.

ב־5 ביולי 2021, הודיע על מינויו של אריאל אנרי לראש הממשלה החדש, מתוך מטרה לקדם משאל עם לחוקה והיערכות לבחירות חדשות.

הירצחו[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – רצח ז'ובנל מואיז

ב־7 ביולי 2021 נרצח מואיז במעונו הפרטי על ידי קבוצה של תוקפים אלמונים.[3] אשתו מרטין נפצעה בהתנקשות ואושפזה.

מואיז נרצח בלילה שבין ה-6 ל-7 ביולי 2021, על ידי קומנדו מזוין, במעונו הפרטי, ברחוב פלרן 5 ברובע פטיון ויל של הבירה. החיסול בוצע בעזרת אקדח בחדרו שבקומה העליונה. אשתו, שנפצעה בהתקפה, פונתה לארצות הברית וטופלה בבית החולים Jackson Memorial במאימי, פלורידה. למחרת הרצח הודיע ראש הממשלה קלוד ז'וזף על הנהגת מצב חירום במדינה.

חודשים אחדים לאחר הרצח פרסם היומון האמריקאי הניו יורק טיימס ידיעה לפיה החזיק מואיז רשימה של סוחרי הסמים הראשיים במדינה, ושייתכן שמאמציו להיאבק בסחר הסמים היו הסיבה לרציחתו.

חייו האישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מואיז היה נשוי משנת 1996 למרטין מארי אטיין ז'וזף, חברתו ללימודים. לזוג נולדו שלושה ילדים.

פרסים ואותות הוקרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • מאי 2018 - עיטור מסדר הירקן הזוהר של טאיוואן עם חגורה גדולה.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Klaus Ehringfeld: Aufstand im ausgelaugten Land. Haiti bewegt sich weiter im Teufelskreis aus Armut und Gewalt – das Volk und die Opposition wollen einen Regimewechsel erzwingen. In: Neue Zürcher Zeitung, 30. Dezember 2019, S. 5.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ז'ובנל מואיז בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]