לדלג לתוכן

יורוספורט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יורוספורט
מדינה צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת איסי לה מולינו עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1989–הווה (כ־37 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
בעלי תפקידים
בעלים האחים וורנר דיסקברי עריכת הנתון בוויקינתונים
מנכ"ל Laurent Prud'homme עריכת הנתון בוויקינתונים
שידור והפצה
פורמט תמונה 576i (SDTV)
1080i (HDTV)
חבילה HOTyes+סלקום tv+NEXT TV
HOT Eurosport 1 HD: אפיק 61
Eurosport 2 HD : אפיק 62
+yes Eurosport 1 HD: אפיק 61
Eurosport 2 HD: אפיק 62
סלקום tv+ Eurosport 1 HD: אפיק 61
Eurosport 2 HD: אפיק 62
www.eurosport.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יורוספורטאנגלית: Eurosport) היא רשת ערוצי טלוויזיה אירופאית לשידורי ספורט, שהוקמה בשנת 1989.

הרשת משודרת בטלוויזיה בכבלים, בטלוויזיה בלוויין ובאמצעות הזרמת מדיה ב-54 מדינות ב-20 שפות ונמצאת בבעלות חברת המדיה האמריקאית "דיסקברי".

הרשת משדרת תחרויות ספורט רבות וענפי ספורט רבים, בהם: אליפות אירופה בכדורגל, ליגת האלופות, הליגה האירופית, הסבב העולמי לגברים (ATP), הסבב העולמי לנשים (WTA), טור דה פראנס, וואלטה אספניה, ג'ירו ד'איטליה, אליפות העולם בסנוקר, פריז דקאר, אולימפיאדה, אליפות העולם בסקי, אליפות אירופה בכדורגל עד 21, ועוד.

לפני הקמת יורוספורט, איגוד השידור האירופי רכש כמויות ניכרות של זכויות לשידור אירועי ספורט, אך חבריו (שרובם היו גופי שידור ציבורי ברחבי היבשת) יכלו לשדר רק חלק קטן מהן, עקב מגבלה של מספר הערוצים שהפעילו. הדבר סיפק את התמריץ להקמת קונסורציום "יורוספורט", המורכב מכמה חברי איגוד השידור האירופי, כדי להקים ערוץ שבו ניתן יהיה לנצל את הזכויות הללו. חברת "סקיי" הבריטית (שהקימה רשת של שידורי בטלוויזיה בלוויין באותה עת) נבחרה כשותפה מסחרית לפרויקט, והערוץ הושק בשעה 18:00 ב-5 בפברואר 1989[1]. הוא החליף במידה רבה את ערוץ "סקיי" המקורי (שמותג מאוחר יותר מחדש ל-Sky One) במערכות הכבלים האירופיות, לאחר שערוץ סקיי הושק מחדש כדי לשרת רק את בריטניה ואירלנד, אם כי לתקופה מסוימת, חלק מהתכנות הפאן-אירופיות הקודמות של ערוץ "סקיי" שודרו בשעות שלפני תחילת שידורי יורוספורט, תחת המותג "סקיי אירופה". השידור הופץ באמצעות הלוויין הראשון מסדרת "אסטרה"[1]. הערוץ שידר תוכן זהה בו זמנית ברחבי אירופה עם קריינות ופרשנות בשפות שונות בהתאם לארץ השידור: באנגלית, צרפתית הולנדית וגרמנית. במשך השנים נוספו שפות נוספות והוקמו ערוצים נוספים של הרשת.

ערוץ "יורוספורט" נסגר במאי 1991 עקב שורה של בעיות משפטיות ומסחריות[2], שעיקרם תלונה שהגיש הערוץ המתחרה "Screensport" לנציבות האירופית בנוגע למבנה התאגידי והשליטה של חברת "סקיי" בו[3]. הערוץ חזר לפעול מאוחר יותר באותו חודש, כאשר חברת המידה הצרפתית קבוצת TF1 החליפה את "סקיי" כבעלים משותפים[4]. חברת "סקיי" החלה להפעיל במקומו את ערוץ "סקיי ספורטס", שהפך גם בהמשך לקבוצת ערוצי ספורט.

ב-1 במרץ 1993, ערוץ הכבלים והלוויין "Screensport" התמזג עם "יורוספורט". כתוצאה מכך, חברת האם "יורוספורט אינטרנשיונל" הייתה בבעלות משותפת של קבוצת TF1 (המפעילה), קבוצת קאנל פלוס ורשת ESPN, כאשר חברת "Générale d'Images" (ששמה שונה מאוחר יותר ל-"Havas Images") הייתה בעלת מניות רביעית בפעילות הרשת בצרפת. חמישה ימים לאחר מכן, מערך הטרנספונדרים של "Screensport" נרכש על ידי קבוצת RTL. במאי 2000, ESPN מכרה את מניותיה ביורוספורט לשותפים האחרים[5]. בינואר 2001, TF1 רכשה את הבעלות המלאה על "יורוספורט", לאחר שרכשה את חלקה של "ויוונדי" (חברת האם של "קאנל פלוס")[6].

בסוף שנת 2000 החלו שידורי הרשת בעולם הערבי[7].

במאי 2007, הפורטל האינטרנט Yahoo! ו"יורוספורט" הקימו אתר אינטרנט משותף, ששימש את "יורוספורט" כפורטל האינטרנט הראשי שלה, כולל מדריך טלוויזיה מקוון, בבריטניה, אירלנד, ספרד, איטליה וגרמניה.

בשנת 2008, השיקה "יורוספורט" שירות מנויים מקוון, Eurosport Player, המאפשר למשתמשי אינטרנט לצפות הן ביורוספורט והן ביורוספורט 2 בשידור חי, בנוסף לסיקור נוסף שאינו זמין באמצעות השידור הטלוויזיוני. במהלך אליפות אוסטרליה הפתוחה בטניס ב-2009, הציע נגן האינטרנט לראשונה סיקור מחמישה מגרשים במקביל.

"יורוספורט", שהיה אחד הערוצים הראשונים ששידרו באמצעות סדרת הלוויינים אסטרה, היה ערוץ הלוויין האחרון באירופה ששידר בפורמט אנלוגי. ב-30 באפריל 2012, הערוצים האנלוגיים שלו הפסיקו לשדר, ובכך היה לציון דרך בשידורי הלוויינים האירופיים.

ב-21 בדצמבר 2012, רכשה חברת המדיה האמריקאית "דיסקברי" 20% ממניות הרשת תמורת 170 מיליון אירו. היא הפכה לבעלת המניות העיקרית ב"יורוספורט" (51%) בינואר 2014, שרכשה מניות נוספות מ-TFI. ב-22 ביולי 2015 הסכימה "דיסקברי" לרכוש את יתרת חלקה של TF1, תמורת 491 מיליון אירו[8].

ב-11 במאי 2022, חברת "Warner Bros. Discovery" - חברה שנוסדה ממיזוג "דיסקברי" עם "וורנר מדיה - הודיעה על הסכם להכנסת פעילותה של "יורוספורט" בבריטניה למיזם משותף עם קבוצת בריטיש טלקום (BT) שתשמש כשותפה מנהלת, כאשר פעילותה של "יורוספורט" בבריטניה תמוזג עם רשת "BT Sport". אחר כך מותגה מחדש BT Sport כ-TNT Sports (על שם רשת הכבלים האמריקאית TNT). בינואר 2025 הוכרז כי "יורוספורט" תיסגר סופית בבריטניה ובאירלנד ב-28 בפברואר 2025, לטובת העברת התוכן שלה דרך ערוצי ופלטפורמות TNT Sports[9]. הערוצים הבינלאומיים הנותרים המשיכו לפעול תחת המותג "יורוספורט"[10].

ערוצי הטלוויזיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערוץ הראשון של רשת יורוספורט (Eurosport) עלה לראשונה בשנת 1989, ועד נובמבר 2015 נקרא יורוספורט 1 (Eurosport 1). הערוץ משודר בישראל ב-HOT, +yes וסלקום tv+. בנובמבר 2015 שינה את שמו ל-Eurosport 1 HD.

ב-20 בינואר 2005, עלה לאוויר ערוץ נוסף הנקרא יורוספורט 2 (Eurosport 2) תחת הסלוגן הדור החדש של ערוצי הספורט, המשדר ענפים ותחרויות ספורט נוספות.

ב-1 בספטמבר 2000, עלה לאוויר מבית יורוספורט, ערוץ חדשות יורוספורט (Eurosport News) המשדר חדשות מכל רחבי אירופה[11].

ב-25 במאי 2008 עלה לאוויר ערוץ Eurosport HD, המשדר את תוכני ערוץ 1 Eurosport בהפרדה גבוהה[12]. אירוע הספורט הראשון שהערוץ שידר היה אליפות צרפת הפתוחה. בנובמבר 2015 עבר ערוץ Eurosport 1 לשדר ב-HD והערוץ בוטל.

ערוץ "בריטיש יורוספורט" הושק ב-18 בינואר 1999, והחליפה את "יורוספורט אינטרנשיונל" ברוב הפלטפורמות בממלכה המאוחדת, עם כמה שינויים בלוח השידורים ופרשנות מקומית[13]. השקת "בריטיש יורוספורט" ויצירת תוכניות ספציפיות לממלכה המאוחדת מומנו בתחילה על ידי חברת "Premium TV," שלא היה לה בעלות בערוץ, אך קיבלה חלק מההכנסות. "בריטיש יורוספורט" הפיקה שידורים חיים של אירועי ספורט וטורנירים גדולים עבור הקהל הבריטי. ב-13 בנובמבר 2015, הוחלף הערוץ בגרסאות מקומיות של "יורוספורט 1 HD".

שידור בישראל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שידורי ערוץ "יורוספורט" היו זמינים בישראל, עם עלייתו לשידור, לבעלי צלחת לוויין פרטית[14]. בשנתו הראשונה הוא גם רכש זכויות שידור לכמה ממשחקי קבוצת הכדורסל מכבי תל אביב בגביע אירופה לאלופות[15][16]. עם הקמתם של חברות הטלוויזיה בכבלים בישראל, הם החלו לשדר את הערוץ בישראל במהלך 1990[17].

בניגוד לערוצים בינלאומיים אחרים (כמו נשיונל ג'יאוגרפיק, דיסקברי או ערוצי ילדים) שעברו תהליך התאמה לשוק הישראלי הכולל תרגום מובנה או דיבוב לעברית, "יורוספורט" שמר על מתכונתו האירופית המקורית, ובישראל הערוץ משודר בגרסה באנגלית. במהלך השנים עלו בכנסת דיונים לגבי הגדרת ערוצים בינלאומיים והחובה להפיק להם תוכן מקומי או דיבוב אם הם מותאמים לקהל הישראלי, אך ערוצי ספורט זרים כמו יורוספורט הוחרגו[18].

עם עלייתה לשידור של חברת הטלוויזיה בלוויין yes, ביולי 2000, היא גם החלה לשדר את "יורוספורט" באנגלית וגם את הגרסה ברוסית שלו[19]. ב-2002 גם חברת הכבלים "ערוצי זהב" החלה לשדר את הגרסה ברוסית[20].

בתחילת 2001, עלה לשידור בישראל ערוץ "יורוספורט ניוז"[11], אך חברת HOT הפסיקה את שידוריו בינואר 2007 וחברת yes הפסיקה את שידוריו בסוף שנת 2008[21][22].

בפברואר 2004, מונתה חברת "טלית תקשורת", של המפיק יהודה טלית, כנציגה של "יורוספורט" בישראל לנושאי שיווק, פרסום ויחסי ציבור[23].

במאי 2004, הוסר הערוץ מהשירות האנלוגי של הכבלים באפיק 41, בשל מצוקת מקום בחבילה האנלוגית, שבמקומו שודר ערוץ הכנסת[24]. אולם לאחר שבועיים הוא הוחזר, לאחר מחאה של הלקוחות ושל הערוץ עצמו[25].

במאי 2008, עלה לשידור בישראל, יחד עם שאר אירופה, ערוץ Eurosport HD[12].

ב-1 ביולי 2010, עלה בישראל ערוץ יורוספורט 2 ללקוחות HOT[26]. ב-12 באפריל 2015 ערוץ יורוספורט 2 סיים את שידוריו בהוט. במהלך אמצע מרץ 2017 ערוץ יורוספורט 2 עלה שוב לשידור בערוץ 49 ב-HOT. במהלך אמצע יוני 2017 ערוץ יורוספורט 2 עלה לשדר גם ללקוחות +yes באפיק 62. החל מספטמבר 2019 זמין גם ללקוחות סלקום tv+.

בפברואר 2011, השיק משרד התיירות קמפיין פרסומי בערוץ[27].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יורוספורט בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. 1 2 ישראל רוזנבלט, לונדון, בריטניה נכנסה אתמול לעידן טלוויזית הלוויינים, מעריב, 6 בפברואר 1989
  2. אין יורוספורט, יש ערוץ ספורט, מעריב, 6 במאי 1991
  3. יורוספורט חוזר, מעריב, 11 באוקטובר 1991
  4. עוזי דן, "יורוספורט" חוזרת לשדר בסוף מאי, חדשות, 16 במאי 1991
  5. ESPN SELLS SHARE IN EUROSPORT TO FOCUS ON EUROPEAN GROWTH, Sports Business Journal, May 23, 2000 (באנגלית)
  6. ויוונדי תמכור את החזקותיה ביורוספורט ל-TF1, באתר TheMarker, 31 בדצמבר 2000
  7. גלית טרופר, ‏מקבץ כותרות עסקי ספורט: יורוספורט חתמה על הסכם עם Arab Digital Distribution לשידור הערוץ בשוק הערבי, באתר גלובס, 29 באוקטובר 2000
  8. דיסקברי משלימה את ההשתלטות על יורוספורט ב-491 מיליון אירו, באתר גלובס, 23 ביולי 2015
  9. Paul MacInnes, Eurosport's end of an era in Britain casts doubts on future free-to-air coverage, The Guardian, January 28, 2025 (באנגלית)
  10. Sean Ingle, Au revoir, Eurosport: home of the magnificent, pioneering and strange, The Guardian, February 3, 2025 (באנגלית)
  11. 1 2 רוני קורן-דינר, "ערוץ יורוספורט ניוז ישודר בישראל עד סוף השנה", באתר TheMarker, 19 בספטמבר 2000
  12. 1 2 אמיתי זיו, HOT מצרפת לחבילת ה-HD את ערוץ יורוספורט HD, באתר TheMarker, 1 באפריל 2008
  13. הטלוויזיה הופכת למקומית, באתר גלובס, 28 בינואר 1999
  14. אפי בירנבוים, יורו־ספורט, חדשות, 3 בנובמבר 1989
    קובי שם טוב, צלחת – שני משחקים ביום, חדשות, 4 ביוני 1990
  15. יוסי לוין, מכבי – צסק"א: כל אירופה ראתה, חדשות, 12 במרץ 1989
  16. אבי סגל, הצרפתים ישדרו את המשתק מכבי – לימוד, חדשות, 29 בנובמבר 1989
  17. שחר בן-ברק, כבלו אותם, מעריב, 14 בדצמבר 1990}
    עוזי דן, "יורוספורט" חוזרת לשדר בסוף מאי, חדשות, 16 במאי 1991
  18. אביבה קרול, ‏כל הערוצים ה"מגויירים" יחוייבו בהפקות מקוריות, באתר גלובס, 29 בספטמבר 1999
  19. יעקב צלאל, ‏אחד אפס לדוברי הרוסית, באתר גלובס, 14 ביוני 2000
  20. אביבה קרול, ‏ערוצי זהב ברוסית, באתר גלובס, 31 במרץ 2002
  21. רוני קורן-דינר, HOT מורידה מהאוויר את הערוצים BBC פריים, יורוספורט ניוז ו-Adventure 1, באתר TheMarker, 26 בדצמבר 2006
  22. מערכת גלובס ספורט, ‏יש לכם yes? אל תחפשו יותר את ערוץ יורוספורט ניוז, באתר גלובס, 10 בדצמבר 2008
  23. טלית תקשורת מונתה לנציגת ערוצי יורוספורט ויורוספורט ניוז בישראל, באתר TheMarker, 4 בפברואר 2004
  24. ענת באלינט, יורוספורט הוסר מהשירות האנלוגי של הכבלים, באתר הארץ, 5 במאי 2004
  25. רוני קורן-דינר, חברות הכבלים יחזירו את ערוץ יורוספורט לחבילה האנלוגית, באתר TheMarker, 13 במאי 2004
    ענת באלינט, יורוספורט יוחזר לכבלים האנלוגיים, באתר הארץ, 13 במאי 2004
  26. מערכת גלובס ספורט, ‏HOT תעלה את יורוספורט 2 - ותפתח את FOX SPORTS בחינם, באתר גלובס, 22 ביוני 2010
  27. עירית רוזנבלום, טניס, גולף וישראל: משרד התיירות ישיק קמפיין בערוץ "יורוספורט", באתר TheMarker, 14 בפברואר 2011