לדלג לתוכן

צמר – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
←‏היסטוריה: קישור מוטעה
שורה 20: שורה 20:


כיום, [[אוסטרליה]] ו[[ניו זילנד]] הן יצרניות הצמר העיקריות בעולם. רוב הצמר הוא צמר של כבשים מסוג [[מרינו]].
כיום, [[אוסטרליה]] ו[[ניו זילנד]] הן יצרניות הצמר העיקריות בעולם. רוב הצמר הוא צמר של כבשים מסוג [[מרינו]].

[[היסטוריה של הצמר בארץ ישראל|'''היסטוריה של הצמר בארץ ישראל''']]

'''צמר בארץ ישראל'''

חפירות ארכיאולוגיות שנעשו בישראל במהלך שנים גילו ממצאי טקסטיל רבים, בניהם מקטעים מאריגי צמר מתקופות שונות:

[[תקופת הברונזה המאוחרת בארץ ישראל#:~:text=תקופת הברונזה המאוחרת היא אחת,מחדש תחת שלטון נא אמון.|תקופת הברונזה המאוחרת:]]

בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו בתמנע (במקדש המצרי ובמחנות הכורים) גילו ממצאים של אריגי צמר המתוארכים לתקופת הברונזה המאוחרת. רוב אריגי הצמר שנמצאו עשויים מחוטים דקים, אחידים בעוביים וצפופים, עדינות האריגים מעידה על מיומנויות גבוהות באריגה וטוויה.[i]

חלק מהאריגים שנמצאו תפורים, וסביר ששימשו כפרטי לבוש. האריגים צבועים בצבע שהופק מצמח "פואת הצבעים" אשר צבעו אדום, ומעט מהאריגים צבועים בצבע המופק מצמח האינדיגו שצבעו כחול. ככל הנראה מרבית האריגים נארגו על ידי שבטים מקומיים ואריגים אלו נמצאו הן במחנה הפועלים בתל אל-עמרנה והן במחנות הכורים בתמנע. ככל הנראה פעולות הטוויה והאריגה נערכו באזורים שבהם גרו הכורים בתמנע, ואלה לא נחפרו.

'''תקופת הברזל:'''

בזכות תנאי היובש הקיצוניים באיזור תמנע התאפשר שימור של חומרים אורגנים כגון בדים ובניהן פיסות של אריגי צמר אשר התגלו בחפירות.

הממצאים תוארכו בעזרת פחמן-14 ישיר אשר קבע כי האריגים שנמצאו נארגו סביבות שנת 1000 לפנה"ס –תקופת דוד ושלמה בירושלים.

בין הממצאים היה האריג הראשון הצבוע בארגמן שנמצא בארץ ישראל ובכלל באזור דרום הלבנט, צבע הארגמן נחשב לצבע של בני האצולה, הכהנים והמלוכה כיוון שהיה יקר מאוד בשל תהליך הייצור שלו. הצבע הופק ממני חלזונות בים התיכון אשר נמצא במרחק של מעל 300 ק"מ מתמנע ומוזכר במקרא מספר פעמים ומופיע במספר הקשרים הן במסורת היהודית והן בנוצרית[ii].

בנוסף, נמצאו  מתקופה זו 11 אריגי צמר גם באתר כונתילת עג׳רוד מהמאות הט'-הח' לפסה"נ. שלושה מתוך האריגים הללו הם אריגי שעטנז המורכבים מצמר בשילוב עם פשתן – ערוב של החי עם הצומח. אריגים ייחודיים אלו הותרו ללבוש אך ורק לכהנים הגדולים (שמות כ"ח: 39, 15, 8-4) ולא לכלל העם (ויקרא י"ט: 19).

'''תקופת השלטון ההלניסטי'''

שרידים של אריגים מצמר, מתקופת השלטון הרומי בישראל, נמצאו במדבר יהודה, בערבה ובמספר מקומות נוספים, על דרך הבשמים.

האריגים שנמצאו עשויים מצמר או מפשתן וטכניקת האריגה היא ארג בד אשר הייתה הטכניקה הרווחת בתקופה זו. יחד עם זאת, נמצאו אריגים נדירים אשר נארגו באריגה אלכסונית, טכניקה מורכבת המעידה על יכולות אריגה מפותחות. לא נתגלו אריגי שעטנז מתקופה זו גם לא באזורים שלא היו בהם יהודים ולא נאסר על לבישת אריג המשלב צמר ופשתן.

רוב האריגים שנתגלו במצדה היו שייכים לנצורים. הם היו מפוארים (למשל אריגי אלכסון אשר יובאו מאירופה), אך עברו הטלאות ותיקונים. אפשר ללמוד מהם שהיהודים התלבשו כבני העמים מסביב. באותם ימים היה מקובל ללבוש טוניקה שהייתה עשויה מבדי צמר או פשתן שנארגו על הנול. הטוניקה נתפרה משני אריגים מלבניים כאשר המבנה שלה היה מותאם לעבודה- אורכה היה עד הברכיים כך שניתן יהיה להפשילה והיא נקשרה בעזרת יריעה ארוגה נוספת למותניים שאפשרה הרמה של הטוניקה במידה והייתה ארוכה מדי.

טוניקת הצמר הייתה מקושטת בדוגמת פסים אנכיים אשר ירדו מאזור הכתפיים. מעמד הלובש הונכח בטוניקה בעזרת דוגמת פסים זו – ככל שהפסים היו עבים יותר מעמד הלובש היה גבוהה בהתאם. צבע דוגמת הפסים הרווח היה צבע אדום אשר הופק משורשי צמח פואת הצבעים. מעל הטוניקה נכרכה יריעת אריג מלבנית שנקראה "טלית-הבגד החיצוני", העוטף, אשר פינותיה קושטו בדוגמא של האות גמא או האות H.

מספר פריטים נוספים הראויים לתשומת לב מיוחדת: מעטפת מצמר מעוטרת ברקמה, מגולגלת וקשורה - זו בוודאי שימשה לעטיפת מגילה כדוגמת אלה שנתגלו בקומרן; רשתות שיער מפשתן; וגרביים מצמר. כמו כן נתגלו משקולות נול המעידות על אריגה באתר בזמן המצור.

'''התקופה הביזאנטית'''

רוב אריגי הצמר מתקופה זו נמצאו בעין רחל שבערבה, אשר שימש כאתר חנייה לשיירות על הדרך שעלתה מהערבה להר הנגב (דארב אל-סולטן - אחת מדרכי שיירות הבשמים שחיברו את פטרה עם עזה).

מרבית מאריגי הצמר שנמצאו נותרו בצבעם הטבעי, חלקם הקטן נצבעו בחום או עוטרו בדוגמא של פסים צבעוניים או בדוגמת טאפסטרי - דגם הנוצר באמצעות חוטי הערב המכסים קבוצה של חוטי השתי. בנוסף נמצאו שני אריגים שעוטרו בפסי הצללה – פסים העשויים חוטים שנטוו מסיבים במספר גוונים בכמויות משתנות היוצרים מראה של מעבר הדרגתי בין גוונים. אריגים מסוג זה נתגלו גם במצדה.

בכ-20 מאריגי הצמר נמצאו שרידי תפרים. תפרים במספר אריגים היו במרווח אחיד ומסודר, גודלם שווה ונראה כי נעשו בתשומת לב בעוד תפרים אחרים נעשו בצורה גסה ולא אחידה, בכיוונים מנוגדים וניכר כי העבודה הייתה מרושלת או שנעשתה ביד בלתי מיומנת. תפרים אלו מעידים על נסיון לחבר תלאים על בד שנשחק, לתקן אריג שנקרע, לתפור מכפלות ולחברי יחד שני אריגים שונים.

'''התקופה האיסלמית הקדומה'''

כינון האימפריה המוסלמית הקדומה איפשרה את פתיחת גבולות המסחר בין המזרח למערב, למעבר של סחורות. איזור אילת והערבה היוו צמתי דרך חשובים לתנועת הסחורות הן בדרך הים והן ביבשה. ואכן, בכפרים ובחוות חקלאיות שבאיזור הערבה נמצאו מאות אריגים, מוצרי קליעה חוטים וחבלים שהשתמרו בזכות האקלים החם והיבש.

מרבית האריגים שנמצאו עשויים מצמר וארוגים באריגה פשוטה. השונות בין האריגים מאותה תקופה נובעת מאופי הישוב ומקרבתו אל הדרך הראשית.

'''ימי הביניים'''

בימי הביניים אריגי צמר שימשו ליצירת בגדים בכל שכבות האוכלוסיה והיוו מוצר מבוקש. הביקוש העיקרי היה של שכבות האוכלוסיה העשירות יותר ושל הצבא, בגלל מחירם הגבוה של האריגים<sup>5</sup>.

תגליות בארץ ישראל מתקופת ימי הביניים נמצאו בחפירות שנערכו במערה מעל יריחו- מגוון פיסות אריג, בניהן פיסה אחת מצמר שמשערים שהייתה חלק משטיח. על פיסת אריג הצמר ניתן לראות דוגמה גאומטרית אדומה המזכירה שטיחים קדומים שמוצאם מאנטוליה או ארמניה. בנוסף, בחפירות שנערכו ב"מערת הקדושים"  שבעבדת, נמצאו כ 40 פיסות אריג פשוט מצמר ושיער עיזים ששימשו ליריעות וכיסויי רצפה ויוצרו על ידי הבדווים שחיו באיזור בתקופה הממלוכית[iii].

'''המאה ה-16'''

על רקע המשבר החברתי והתפוררות הקהילות בספרד ופורטוגל, הגירוש וההגירה, מתפתח במאה ה-16 בצפת מרכז רוחני המושך אליו יהודים רבים. הישוב היהודי מפתח בצפת מרכז כלכלי המבוסס על תעשיית הצמר. שילוב התנאים הטבעיים הנוחים - קרבה למקורות מים זורמים (כגון נחל התחנות, עין פועם ועוד), הקרבה לנמל צידון, והעובדות שקהילות אלה עסקו בתעשיית הטקסטיל בארצות המקור וידעו את המלאכה מחד, וכי תחום זה היה רווחי מאוד ואריגי הצמר היו מוצר צריכה מבוקש באירופה מאידך, התאספו לתנאים שאפשרו ייצור של טקסטיל, שהפכה את צפת למקום מרכזי בתעשיית הצמר בישראל<sup>[iv]</sup>.

מכיוון שצמר הכבשים הישראליות לא היה איכותי דיו לתעשיית הצמר נוצר צורך לייבא צמר איכותי מארצות הבלקן, דבר שייקר מאוד את מחירו. בכדי ליצר את המוצר הסופי – הבד, על הצמר היה לעבור מספר תהליכים: ראשית תהליך ה'''טוויה''' – שנעשה על ידי נשים בביתן, '''אריגה''' – שנעשתה על ידי גברים מומחים באריגה, '''בטישה''' מכנית (ליבוד) '''גירוד וגילוח''' של חלק מהאריגים, תהליך '''ניקוי''', '''הלבנה וצביעה''' שנעשתה על ידי צבעים מומחים שהשתמשו בשורשי פואת הצבעים או בכנימות ליצירת אדום, בצמח רכפת הצבעים ליצירת צהוב, ובצמח האינדיגו ליצירת כחול. מחירו של בד צבוע היה יקר עד פי שניים וחצי בשל עלותם הגבוהה של חומרי הגלם ומורכבות התהליך.

תקופת שגשוג זו שנמשכה כ-50 שנה, החלה לדעוך הן בשל סיבות מקומיות כגון מותם של המנהיגים הרוחנים, בצורות ומגפות, והתנכלויות מצד השלטון העותומני, והן בשל החלטות בריטניה להגדיל את ייצור אריגי הצמר בעצמה ולהפסיק את ייצוא הצמר גולמי. החלטה זו של בריטניה גרמה לעלייה חדה במחירי חומרי הגלם ולירידה במחירי אריגי הצמר דבר שגרם לירידה דרמטית ברווחיות תעשיית הצמר בצפת ובסופו של דבר לקיצה.[v]
----[i] אביגלי שפר ועמליה תדהר, ʻAtiqot (Jerusalem : 1991), 1991-01, Vol.20, p.1-26.

[ii] אורית שמיר, ארז בן יוסף ונעמה סוקניק, אוניברסיטת תל אביב

[iii] אורית שמיר ועליזה בגינסקי , אריגים קדומים בארץ-ישראל, רשות העתיקות : <nowiki>https://www.antiquities.org.il/article_heb.aspx?sec_id=17&sub_subj_id=412</nowiki>

[iv] שמואל אביצור, “צפת מרכז לתעשיית אריגי צמר במאה הט”ו”, בתוך: ספונות, ספר שישי, תשכ”ב, עמ’ מא-סט.

[v] שולמית רון, עלייתה ונפילתה של תעשיית הצמר בצפת, עתמול, יד בן צבי, 2023



==שימושים==
==שימושים==

גרסה מ־16:47, 7 ביוני 2024

צמר
חודש יולי בשעת גז הצמר. אחד מדפי לוח השנה כפי שמופיע בספר השעות "השעות העשירות מאוד של דוכס ברי"

הצמר הוא סיב המופק משיער של בעלי חיים מבויתים, בדרך כלל כבשים.

תכונות סיב הצמר

טוויית צמר אלפקות

הסיב המיוצר מכבשים מבויתות שונה משיער או פרווה בכך שיש לו נטייה להתקפל ולהסתובב ובכך ניתן "לתפוס" סיב אחד באמצעות סיב שני וליצור מהם חוטים. תכונה זו של הסיב מאפשרת לו לשמור על החום, שכן האוויר שנתפס בקפלים מיצר מכשול למעבר חום מצד אחד של הקפל לצידו השני. הסיב גם משמש חומר מבודד, למשל באוהלי הבדואים ובני הטוארג, הסיבים מבודדים ושומרים על הטמפרטורה באוהל.

צמר גדל במספר צבעים טבעיים: חום, שחור, אפור ולבן. הצמר מסוגל להיצבע בצבעים רבים ועדיין שומר על גמישותו.

צמר שצולם בעדשת מאקרו, המדגישה את הסיבים הפנימיים שאינם נראים לעין

היסטוריה

לבוש עשוי צמר, ציור מתוך הטאקואינום סניטאטיס

השימוש בצמר החל בעת ביותם של הכבשים, כבר בתקופת הברזל, אף לפני המצאתם של כלי הגז - באותה עת הצמר נתלש ביד או עלי ידי מסרקי ברונזה.

בימי הביניים מרבית הצמר יובא לאירופה מממלכת אנגליה, שהייתה מונופול בייצור הצמר. הצמר היה מרכיב עיקרי בכלכלת בריטניה. שק צמר שנמצא עד היום במרכז בית הלורדים מסמל עובדה זו. חוקים רבים נחקקו באנגליה כדי לשמר על המונופול הזה. בשנת 1699 אסרה בריטניה על מושבותיה באמריקה לסחור בצמר אחת עם השנייה (שלא דרך אנגליה).

רק בסוף המאה ה-19 החל הצמר המיוצר בגרמניה לתפוס את שוקי הצמר האנגליים. בשנת 1845 הפכה אוסטרליה ליצרנית הצמר העיקרית בעולם.

כיום, אוסטרליה וניו זילנד הן יצרניות הצמר העיקריות בעולם. רוב הצמר הוא צמר של כבשים מסוג מרינו.

היסטוריה של הצמר בארץ ישראל

צמר בארץ ישראל

חפירות ארכיאולוגיות שנעשו בישראל במהלך שנים גילו ממצאי טקסטיל רבים, בניהם מקטעים מאריגי צמר מתקופות שונות:

תקופת הברונזה המאוחרת:

בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו בתמנע (במקדש המצרי ובמחנות הכורים) גילו ממצאים של אריגי צמר המתוארכים לתקופת הברונזה המאוחרת. רוב אריגי הצמר שנמצאו עשויים מחוטים דקים, אחידים בעוביים וצפופים, עדינות האריגים מעידה על מיומנויות גבוהות באריגה וטוויה.[i]

חלק מהאריגים שנמצאו תפורים, וסביר ששימשו כפרטי לבוש. האריגים צבועים בצבע שהופק מצמח "פואת הצבעים" אשר צבעו אדום, ומעט מהאריגים צבועים בצבע המופק מצמח האינדיגו שצבעו כחול. ככל הנראה מרבית האריגים נארגו על ידי שבטים מקומיים ואריגים אלו נמצאו הן במחנה הפועלים בתל אל-עמרנה והן במחנות הכורים בתמנע. ככל הנראה פעולות הטוויה והאריגה נערכו באזורים שבהם גרו הכורים בתמנע, ואלה לא נחפרו.

תקופת הברזל:

בזכות תנאי היובש הקיצוניים באיזור תמנע התאפשר שימור של חומרים אורגנים כגון בדים ובניהן פיסות של אריגי צמר אשר התגלו בחפירות.

הממצאים תוארכו בעזרת פחמן-14 ישיר אשר קבע כי האריגים שנמצאו נארגו סביבות שנת 1000 לפנה"ס –תקופת דוד ושלמה בירושלים.

בין הממצאים היה האריג הראשון הצבוע בארגמן שנמצא בארץ ישראל ובכלל באזור דרום הלבנט, צבע הארגמן נחשב לצבע של בני האצולה, הכהנים והמלוכה כיוון שהיה יקר מאוד בשל תהליך הייצור שלו. הצבע הופק ממני חלזונות בים התיכון אשר נמצא במרחק של מעל 300 ק"מ מתמנע ומוזכר במקרא מספר פעמים ומופיע במספר הקשרים הן במסורת היהודית והן בנוצרית[ii].

בנוסף, נמצאו  מתקופה זו 11 אריגי צמר גם באתר כונתילת עג׳רוד מהמאות הט'-הח' לפסה"נ. שלושה מתוך האריגים הללו הם אריגי שעטנז המורכבים מצמר בשילוב עם פשתן – ערוב של החי עם הצומח. אריגים ייחודיים אלו הותרו ללבוש אך ורק לכהנים הגדולים (שמות כ"ח: 39, 15, 8-4) ולא לכלל העם (ויקרא י"ט: 19).

תקופת השלטון ההלניסטי

שרידים של אריגים מצמר, מתקופת השלטון הרומי בישראל, נמצאו במדבר יהודה, בערבה ובמספר מקומות נוספים, על דרך הבשמים.

האריגים שנמצאו עשויים מצמר או מפשתן וטכניקת האריגה היא ארג בד אשר הייתה הטכניקה הרווחת בתקופה זו. יחד עם זאת, נמצאו אריגים נדירים אשר נארגו באריגה אלכסונית, טכניקה מורכבת המעידה על יכולות אריגה מפותחות. לא נתגלו אריגי שעטנז מתקופה זו גם לא באזורים שלא היו בהם יהודים ולא נאסר על לבישת אריג המשלב צמר ופשתן.

רוב האריגים שנתגלו במצדה היו שייכים לנצורים. הם היו מפוארים (למשל אריגי אלכסון אשר יובאו מאירופה), אך עברו הטלאות ותיקונים. אפשר ללמוד מהם שהיהודים התלבשו כבני העמים מסביב. באותם ימים היה מקובל ללבוש טוניקה שהייתה עשויה מבדי צמר או פשתן שנארגו על הנול. הטוניקה נתפרה משני אריגים מלבניים כאשר המבנה שלה היה מותאם לעבודה- אורכה היה עד הברכיים כך שניתן יהיה להפשילה והיא נקשרה בעזרת יריעה ארוגה נוספת למותניים שאפשרה הרמה של הטוניקה במידה והייתה ארוכה מדי.

טוניקת הצמר הייתה מקושטת בדוגמת פסים אנכיים אשר ירדו מאזור הכתפיים. מעמד הלובש הונכח בטוניקה בעזרת דוגמת פסים זו – ככל שהפסים היו עבים יותר מעמד הלובש היה גבוהה בהתאם. צבע דוגמת הפסים הרווח היה צבע אדום אשר הופק משורשי צמח פואת הצבעים. מעל הטוניקה נכרכה יריעת אריג מלבנית שנקראה "טלית-הבגד החיצוני", העוטף, אשר פינותיה קושטו בדוגמא של האות גמא או האות H.

מספר פריטים נוספים הראויים לתשומת לב מיוחדת: מעטפת מצמר מעוטרת ברקמה, מגולגלת וקשורה - זו בוודאי שימשה לעטיפת מגילה כדוגמת אלה שנתגלו בקומרן; רשתות שיער מפשתן; וגרביים מצמר. כמו כן נתגלו משקולות נול המעידות על אריגה באתר בזמן המצור.

התקופה הביזאנטית

רוב אריגי הצמר מתקופה זו נמצאו בעין רחל שבערבה, אשר שימש כאתר חנייה לשיירות על הדרך שעלתה מהערבה להר הנגב (דארב אל-סולטן - אחת מדרכי שיירות הבשמים שחיברו את פטרה עם עזה).

מרבית מאריגי הצמר שנמצאו נותרו בצבעם הטבעי, חלקם הקטן נצבעו בחום או עוטרו בדוגמא של פסים צבעוניים או בדוגמת טאפסטרי - דגם הנוצר באמצעות חוטי הערב המכסים קבוצה של חוטי השתי. בנוסף נמצאו שני אריגים שעוטרו בפסי הצללה – פסים העשויים חוטים שנטוו מסיבים במספר גוונים בכמויות משתנות היוצרים מראה של מעבר הדרגתי בין גוונים. אריגים מסוג זה נתגלו גם במצדה.

בכ-20 מאריגי הצמר נמצאו שרידי תפרים. תפרים במספר אריגים היו במרווח אחיד ומסודר, גודלם שווה ונראה כי נעשו בתשומת לב בעוד תפרים אחרים נעשו בצורה גסה ולא אחידה, בכיוונים מנוגדים וניכר כי העבודה הייתה מרושלת או שנעשתה ביד בלתי מיומנת. תפרים אלו מעידים על נסיון לחבר תלאים על בד שנשחק, לתקן אריג שנקרע, לתפור מכפלות ולחברי יחד שני אריגים שונים.

התקופה האיסלמית הקדומה

כינון האימפריה המוסלמית הקדומה איפשרה את פתיחת גבולות המסחר בין המזרח למערב, למעבר של סחורות. איזור אילת והערבה היוו צמתי דרך חשובים לתנועת הסחורות הן בדרך הים והן ביבשה. ואכן, בכפרים ובחוות חקלאיות שבאיזור הערבה נמצאו מאות אריגים, מוצרי קליעה חוטים וחבלים שהשתמרו בזכות האקלים החם והיבש.

מרבית האריגים שנמצאו עשויים מצמר וארוגים באריגה פשוטה. השונות בין האריגים מאותה תקופה נובעת מאופי הישוב ומקרבתו אל הדרך הראשית.

ימי הביניים

בימי הביניים אריגי צמר שימשו ליצירת בגדים בכל שכבות האוכלוסיה והיוו מוצר מבוקש. הביקוש העיקרי היה של שכבות האוכלוסיה העשירות יותר ושל הצבא, בגלל מחירם הגבוה של האריגים5.

תגליות בארץ ישראל מתקופת ימי הביניים נמצאו בחפירות שנערכו במערה מעל יריחו- מגוון פיסות אריג, בניהן פיסה אחת מצמר שמשערים שהייתה חלק משטיח. על פיסת אריג הצמר ניתן לראות דוגמה גאומטרית אדומה המזכירה שטיחים קדומים שמוצאם מאנטוליה או ארמניה. בנוסף, בחפירות שנערכו ב"מערת הקדושים"  שבעבדת, נמצאו כ 40 פיסות אריג פשוט מצמר ושיער עיזים ששימשו ליריעות וכיסויי רצפה ויוצרו על ידי הבדווים שחיו באיזור בתקופה הממלוכית[iii].

המאה ה-16

על רקע המשבר החברתי והתפוררות הקהילות בספרד ופורטוגל, הגירוש וההגירה, מתפתח במאה ה-16 בצפת מרכז רוחני המושך אליו יהודים רבים. הישוב היהודי מפתח בצפת מרכז כלכלי המבוסס על תעשיית הצמר. שילוב התנאים הטבעיים הנוחים - קרבה למקורות מים זורמים (כגון נחל התחנות, עין פועם ועוד), הקרבה לנמל צידון, והעובדות שקהילות אלה עסקו בתעשיית הטקסטיל בארצות המקור וידעו את המלאכה מחד, וכי תחום זה היה רווחי מאוד ואריגי הצמר היו מוצר צריכה מבוקש באירופה מאידך, התאספו לתנאים שאפשרו ייצור של טקסטיל, שהפכה את צפת למקום מרכזי בתעשיית הצמר בישראל[iv].

מכיוון שצמר הכבשים הישראליות לא היה איכותי דיו לתעשיית הצמר נוצר צורך לייבא צמר איכותי מארצות הבלקן, דבר שייקר מאוד את מחירו. בכדי ליצר את המוצר הסופי – הבד, על הצמר היה לעבור מספר תהליכים: ראשית תהליך הטוויה – שנעשה על ידי נשים בביתן, אריגה – שנעשתה על ידי גברים מומחים באריגה, בטישה מכנית (ליבוד) גירוד וגילוח של חלק מהאריגים, תהליך ניקוי, הלבנה וצביעה שנעשתה על ידי צבעים מומחים שהשתמשו בשורשי פואת הצבעים או בכנימות ליצירת אדום, בצמח רכפת הצבעים ליצירת צהוב, ובצמח האינדיגו ליצירת כחול. מחירו של בד צבוע היה יקר עד פי שניים וחצי בשל עלותם הגבוהה של חומרי הגלם ומורכבות התהליך.

תקופת שגשוג זו שנמשכה כ-50 שנה, החלה לדעוך הן בשל סיבות מקומיות כגון מותם של המנהיגים הרוחנים, בצורות ומגפות, והתנכלויות מצד השלטון העותומני, והן בשל החלטות בריטניה להגדיל את ייצור אריגי הצמר בעצמה ולהפסיק את ייצוא הצמר גולמי. החלטה זו של בריטניה גרמה לעלייה חדה במחירי חומרי הגלם ולירידה במחירי אריגי הצמר דבר שגרם לירידה דרמטית ברווחיות תעשיית הצמר בצפת ובסופו של דבר לקיצה.[v]


[i] אביגלי שפר ועמליה תדהר, ʻAtiqot (Jerusalem : 1991), 1991-01, Vol.20, p.1-26.

[ii] אורית שמיר, ארז בן יוסף ונעמה סוקניק, אוניברסיטת תל אביב

[iii] אורית שמיר ועליזה בגינסקי , אריגים קדומים בארץ-ישראל, רשות העתיקות : https://www.antiquities.org.il/article_heb.aspx?sec_id=17&sub_subj_id=412

[iv] שמואל אביצור, “צפת מרכז לתעשיית אריגי צמר במאה הט”ו”, בתוך: ספונות, ספר שישי, תשכ”ב, עמ’ מא-סט.

[v] שולמית רון, עלייתה ונפילתה של תעשיית הצמר בצפת, עתמול, יד בן צבי, 2023


שימושים

חוטי צמר צבועים בשלל צבעים
תינוק עטוי צעיף צמר

בנוסף להיותו חומר גלם בייצור בגדים, משתמשים בצמר לייצור שטיחים, ריפוד, אוהלים וכדומה. היוונים הקדמונים והרומאים נהגו לרפד את קסדותיהם ואת שריוניהם בצמר. הוויקינגים השתמשו במפרש צמר שסיפק לספינה הוויקינגית יכולת תמרון גבוהה ברוח ומהירות אדירה.

מיד לאחר הגז, הצמר עמיד ביותר למים, וניתן לסרוג ממנו סריגים כמעט בלתי חדירים למים.

ניקוי צמר

ניקוי צמר הוא אחד התהליכים בהפקת בדים מצמר, הכולל טיהור הבד משמנים, לכלוך ופגמים אחרים ועיבויו.

את תהליך ניקוי הצמר ניתן לחלק לשניים - צחצוח הבד ועיבויו. לאחריהם נמתח הבד על מסגרות גדולות הנקראות ממתחים.

בתקופה העתיקה, תהליך הניקוי והעיבוי היה מבוצע באמצעות דריכה על הבד (ולפיכך קיימות שפות שבהן מתארים את מנקי הצמר כ"הולכים"), ובאמצעות מחבטים. בתקופה הרומית, עבדים היו עומדים בתוך חביות, שהיו מלאות בשתן אנושי (השתן היה רכיב מרכזי בניקוי הבד בזכות מרכיביו - מלח אמוניום, ולפיכך אף הוטל מס השתן).

מתקופת ימי הביניים ואילך נעשתה העבודה באמצעות טחנת מים שנקראת מבטשה ונעשה שימוש ב"אדמת ניקוי הצמר", חומר דמוי חֵמָר, שהוא תצורה נוזלית של אלומיניום סיליקט. כיום נעשה שימוש בסבונים.

החלק השני של תהליך ניקוי הצמר, העיבוי, נעשה באמצעות השטחת הסיבים למתן כוח. כאן נעשה שימוש במים, גם כדי לסלק את הריח המבאיש של חומרי הצחצוח.

סוגי צמר

  • צמר טבעי - צמר העשוי כולו מצמר כבשים.
  • צמר אנגורה - צמר עדין העשוי משיער ארנבות אנגורה הנתלש מהם[1].
  • צמר אקרילי - צמר סינתטי זול המופק מסיבי אקרילן.
  • מוהר - צמר עדין המופק משיער עיזי אנגורה.
  • צמר מעורב - צמר המשלב צמר טבעי עם צמר סינתטי אחר ביחס מסוים במטרה להוזיל את מחירו.
  • קשמיר - הצמר הנדיר והיקר ביותר המופק מעז קשמיר.
  • צמר למה - צמר המופק באזור האנדים מלמה מצויה.
  • צמר אלפקה - צמר רך המיוצר באזור האנדים מאלפקות, ונחשב ליקר ואיכותי יותר מצמר הלמה.
  • צמר בייבי אלפקה - צמר יקר המופק אף הוא באזור האנדים משערם של גורי אלפקה ונחשב לרך ולאיכותי ביותר מכל סוגי הצמר המיוצרים באזור זה.
  • צמר גמלים
  • צמר ויקוניה - צמר המופק מהוויקוניה המצויה, מין ממשפחת הגמליים.
  • צמר צ׳ירו - צמר רך עדין ויקר המופק מהצ'ירו, מין אנטילופה נדירה.
  • צמר רחלים - צמר המופק מכבשים ומשמש גם לעשיית טליתות.

התנגדות לתעשיית הצמר

ערך מורחב – המאבק נגד תעשיית הצמר

פעילים למען זכויות בעלי חיים בעולם מתנגדים נחרצות להפקת צמר מכסותן של כבשים בטענה שמדובר בניצול אכזרי של בעלי חיים[2], מה שהוביל באירופה למאבק נגד תעשיית הצמר.

לטענת המתנגדים גז הכבשים נעשה באופן תעשייתי וחסר רגישות, תוך כפייה ואזיקת בעלי החיים. הגז מותיר את הכבשים פצועות ומדממות.

פעילי זכויות בעלי החיים מתעקשים שניתן לעשות שימוש בתחליפים סינתטיים - שמספקים אף הם מוצרי צמר ששומרים היטב על חום גוף האדם - וזאת לצורך מניעת פגיעה, ניצול ושעבוד של כבשים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים