לדלג לתוכן

מערבל אותות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף מערבל צליל)
המונח "Mixer" מפנה לכאן. לערך העוסק בשירות להזרמת וידאו בשידור חי של מיקרוסופט, ראו Mixer (שירות).
לוח בקרה מיועד להופעות חיות.

מערבל אותות או קונסולת מיקסינגאנגלית: Mixing Console) הוא מכשיר שתפקידו הוא סיכום, ניתוב, ושינוי עוצמה של אותות קול. מערבל אותות יכול לקבל אותות אנלוגיים וספרתיים, תלוי בסוג המכשיר. בסופו של תהליך כל האותות מסוכמים ליציאה, או למספר יציאות.

במערבל אותות משתמשים בין היתר באולפני הקלטות, סטים של תקליטנים, הופעות, שידורי רדיו, הקלטת פסקולים לסרטים ועוד. דוגמה פשוטה לשימוש במערבל אותות היא השמעת צלילים שמקורם במספר מיקרופונים דרך ערוץ שמע אחד. מספר הערוצים הסטנדרטי למיקסר הוא בדרך כלל לפי חזקות של 2 (4 ערוצים, 8 ערוצים, 16 ערוצים, 32 ערוצים וכו').

מערבל אותות הוא מארז המכיל מספר משתנה של כניסות ויציאות. הכניסות מאפשרות חיבור של מיקרופונים מכשירי עיבוד צליל ורמקולים. כל אות שנכנס למערבל האותות, מגיע לערוץ נפרד. קיימים גם מערבלים עם כניסות ויציאות סטריאופוניות. מערבלי אותות לשוק המקצועי מצוידים בדרך כלל במחברים מסוג XLR ו/או PL. לעיתים, במערבלי אותות חצי-מקצועיים, ישנם גם חיבורי RCA

לכל ערוץ יש מספר כלים המאפשרים לטכנאי קול לשלוט על האות שנכנס אליו: מבנה הערוץ יכול להשתנות בתלות בייעודו במחיר וביצרנו של המכשיר. להלן דוגמה למבנה ערוץ סטנדרטי:

  1. כפתור ה-Gain - ווסת עוצמת כניסה, הוא שולט בעוצמת ההגברה של הקדם מגבר. Gain ממוצע יכול לספק הגברה של 60-70dB, וזאת כדי להעלות את עוצמת האות החלש אשר הגיע, לעוצמת העבודה שנעה מ-10 עד 0dB או לעוצמה גבוהה יותר לפי הצורך. קדם מגברים טובים - הם בעלי רעש עצמי נמוך. איכותו של רכיב זה קובעת לרוב את איכותו הכוללת של מערבל האותות.
  2. כפתור ה-Pad - כפתור המנחית את עוצמת הכניסה ב-20dB אם האות הנכנס חזק מדי.
  3. כפתור ה-48V - שולח (מתח פנטום) 48V על גבי הערוץ, כאשר מחוברים מכשירים הדורשים מתח זה (לדוגמה מיקרופון קיבולי).
  4. נקודת Insert- חיבור שדרכו ניתן לחבר מעבדי צליל טוריים.
  5. כפתורי האקולייזר - מאפשרים הנחתה והגברה של קבוצת תדרים. במכשירים שונים יחידת ה-EQ יכולה להימצא לפני או אחרי נקודת ה-Insert, תלוי ביעוד של המכשיר. במערבלי צליל פשוטים יחסית ישנם שלושה כפתורים, המנמיכים או מגביהים שלושה תחומי תדרים (באס, מידל, וטרבל). במערבלי צליל יותר מקצועיים ישנם 4 תחומי תדרים (באס, לוו מידל, היי מידל, וטרבל). לעיתים ישנם כפתור\כפתורים נוספים, שתפקידם לשנות את תחום התדרים של הכפתור-כלומר, כפתור אחד שמגביה או מנמיך את תחום ה"מידל", וכפתור אחד שקובע היכן יתחיל ויסתיים תחום תדרים זה. כפתור זה נקרא "פריקוונסי" - תדר באנגלית.
  6. כפתור ה-PFL - כפתור זה, מנתב את האות ליציאה ישר לאחר מעברו דרך קדם המגבר, לפני השפעת הזחלן. כפתור זה נועד לחיווי עוצמת הכניסה לפני שעבר שינוי כלשהו. לכפתור זה שימוש רב במכשירי "די ג'יי מיקסר".
  7. Auxiliaries (או Aux בקיצור. שליחות בעברית)- קבוצת מוליכים שחוצים את כל הערוצים במערבל אותות, שדרכם אפשר לשלוח את האות למוקדים שונים (כמו מעבדי צליל ומוניטורים). בעזרת השליחות אפשר לחבר מעבדי צליל מקבילים, כגון מכשיר "רוורב" המוסיף הד לערוץ - בניגוד למעבדי צליל טוריים, שם נדרש מכשיר עיבוד צליל לכל ערוץ המחוברים לנקודות הInsert, במעבדי צליל מקבילים המחוברים לשליחות, אפשר להקצות מכשיר עיבוד צליל אחד שישמש את כל הערוצים. שימוש נוסף הוא לחיבור רמקולי מוניטור - רמקולים הנמצאים על הבמה, המעניקים לזמרים ולנגנים את היכולת לשמוע בצורה טובה יותר את כל אותות הסאונד שנשלחים מהבמה. באמצעות חיבור מוניטורים לשליחות, אפשר להקצות "מיקס" שונה לכל מוניטור - זמר לדוגמה, יעדיף לשמוע בעיקר את עצמו במוניטור שלו, אך גם את שאר חברי הלהקה. באסיסט יעדיף לשמוע בעיקר את עצמו ואת מערכת התופים משום ששניהם נכללים בחטיבת הקצב.
  8. כפתור ה-Panning - במצב פעולה סטריאופוני, שולט על חלוקת האות בין ערוץ ימין וערוץ שמאל.
  9. זחלן Fader - בעזרתו ניתן לשנות את עוצמת היציאה.

תכונות נוספות של מערבל אותות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שולחן בקרה Yamaha 2403

מעבר לערוצים ישנם עוד מספר כלי עבודה שנמצאים בסוגים מסוימים של מערבלי אותות, אך לא בכולם:

  1. קבוצות (Groups) - מאפשר לשלוט על קבוצות של ערוצים על ידי צמד זחלנים (לדוגמה: תופים תופסים בדרך כלל בין 12–3 ערוצים, ניתן לרכז אותם על זוג זחלנים).

מערבל אותות ספרתי -מיקסר דיגיטלי- Digital mixer

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מערבל ספרתי זהה חיצונית למערבל אותות אנלוגי אך שונה בעקרון פעולתו. בכל ערוץ, במערבל אותות ספרתי, מובנה ממיר מאות אנלוגי לספרתי (A/D), מה שמאפשר הוספת מעבדי צליל ישר בתוך המכשיר. במערבל אותות ספרתי ניתן לשלב כניסות ויציאות אנלוגיים וגם ספרתיים.

יתרונות:

  1. בעקבות המרת אות לספרתי, לא נוסף רעש במהלך מעבר האות בתוך המכשיר.
  2. ניתן לשמור כיוון של כל המיקסר והתכנות - Presets / File/ Scene
  3. בדרך כלל מגיע עם מעבדי צליל מובנים- אקולייזר גרפי ופרמטרי, קומפרסור, לימטר, גייט, אפקטים, אנלייזר.
  4. חסכון במקום, בגודל, בהתקנה וחיווט
  5. אין ירידה באיכות האות/צליל עקב חיווט/כבלים בין מעבדי הקול.
  6. אפשרות לתקשורת לקופסת במה רחוקה, ברוב המקרים בתצורת CAT -Network מה שחוסך אורכי כבל אנלוגיים ופגיעה באיכות.
  7. לרוב מגיע עם הרבה יותר אפשרויות מובנות מבחינת הפרמטרים, התכנות וההפעלה.

חסרונות:

  1. במהלך המרה, איכות הצליל יורדת.
  2. הממירים המובנים, הם רכיבים אלקטרוניים יקרים מאוד. אפילו כמות קטנה של ממירים אלו מעלה את מחירו של המכשיר באופן משמעותי.
  3. לא כל תצוגת המיקסר נמצאת בטווח הראיה בזמן אמת מה שגורם גם להפעלה איטית יותר. חומרה/תוכנה עדינה ביחס למיקסר אנלוגי הן בהפעלתה ובאמינותה.
  4. במהלך ההמרה של האות מאנלוגי לדיגיטלי בכניסה למיקסר ומדיגיטלי לאנלוגי ביציאה מתרחש עיכוב (latency) של כמה מילישניות בודדות (לרוב שיהוי זה זניח מבחינת המאזין). שיהוי זה לא מתרחש במיקסר אנלוגי.

די ג'יי מיקסר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בין סוגים שונים של מערבלי אותות קיים גם "די ג'יי מיקסר". זאת היא צורה מפושטת של מערבל אותות רגיל. כל ערוץ במכשיר זה מכיל Gain, יחידת האקולייזר וזחלן. מכשיר זה מיועד במיוחד לתקליטנים, כיום נוספו עוד כפתורי אפקטים.

כיום המיקסרי DJ משולבים עם קונטרולר שהוא מן שלט השולט על פקודות ופעולות בתוכנת מוזיקה במחשב. מתחבר על ידי USB.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מערבל אותות בוויקישיתוף
די ג'יי מיקסר