מרדכי הצרפתי
הרב מרדכי הצרפתי (לפני ה'תקע"ב 1812[1] - ה'תרמ"ד 1884) היה דרשן, ראש ישיבה, פוסק הלכה, אב בית הדין ורבה של מרקש שבמרוקו במאה ה-19.
קורות חייו
[עריכת קוד מקור | עריכה]נולד במרקש לאביו רבי יהודה שהיה גזבר העיר ומחכמיה. למד בצעירותו אצל הרב משה רוזיליו ראש הישיבה בעיר, יחד עם חבירו רבי יעקב בטאן. בהמשך, נשא את אסתר, לזוג נולדו למעלה משישה ילדים. לאחר מכן נשאר ללמד בישיבה, ונמנה עם ראשי הישיבה. בין תלמידיו ידוע רבי מרדכי עזראן מחכמי מרקש וירושלים. היה נוהג לבחון תלמידים על התלמוד, ובכך לאפשר להם להמשיך ללמוד הלכות שחיטה.[2] שם חתימתו היה 'מרבי"ץ', שפירושו: מרדכי בן יהודה צרפתי. היה דרשן וספדן, והספיד את חכמי העיר כדוגמת רבי רפאל מסעוד אבן מוחא ורבי יעקב בטאן. לקראת סוף ימיו, ראייתו נחלשה ונכדו היה מוליכו.[3]
נפטר בשנת ה'תרמ"ד במרקש, הספידו רבי משה חלאוה.
משפחתו
[עריכת קוד מקור | עריכה]אשתו אסתר נפטרה בחייו ככל הנראה בשנת ה'תרמ"א.[4] בנו של רבי מרדכי הוא רבי מנחם - מחכמי העיר מרקש.
בתו פריחא נישאה לרבי שמואל קורקוס.
בתו רחל נישאה לרבי אברהם זריהן - מדייני העיר מרקש.
חתניו רבי יהודה שושנה, ורבי אברהם אזוילוס, נמנו עם חכמי העיר מרקש, ושימשו בתפקידים שונים.
נכדיו היו דייני ורבני מרקש, רבי משה זריהן - רבה של מרקש. רבי מרדכי קורקוס - אב בית הדין. רבי יוסף אזוילוס - דיין. רבי יהודה הצרפתי.
רבנותו
[עריכת קוד מקור | עריכה]בחודש תמוז שנת ה'תרל"ב התמנה לדיין, בבית דינו של רבי רפאל מסעוד אבן מוחא. בטקס הכתרתו נשא דרשה ברבים.[5] החוקרים משערים שסיבת המינוי הייתה בעקבות פטירתו של הדיין רבי יעקב בטאן כחודשיים קודם לכן.[6] היה קנאי באופיו ופעמים שהיה נוהג להעניש בחומרה.[7] בשנת ה'תרל"ד, לאחר פטירתו של רבי רפאל מסעוד, התמנה לאב בית הדין ולרבה של העיר תחתיו. בבית דינו כיהנו הדיינים: רבי יוסף אביטבול, רבי שלום הכהן, רבי רפאל יוסף חרוש, רבי מסעוד פינטו, ורבי אברהם אבן מוחא. פסקי הדין התפרסמו בערים אחרות במרוקו, וחכמים אחדים העתיקו מפסקי דיניהם.[8] כמו כן עמד בקשרים עם רבי אברהם שלום חי חמוי, ושלח הסכמות לספריו.[9]
חיבוריו
[עריכת קוד מקור | עריכה]- חידושי תורה ודרושים מלוקטים - חלקם נדפסו בספר 'אעלה בתמר'. וחלקם מצויים בכתב יד בנו רבי מנחם.
- פסקי דין - ראו אור בספר 'תשובות חכמי מראכש'.פנמה תשפ"ב.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- הרב יוסף פרץ והרב יוסף הלל (עורך), קדושי מראכש, "רבי מרדכי הצרפתי", הוצאת קהילות ישראל, ירושלים ה'תשפ"א.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ נולד לפני שנת תקע"ב, שהרי היה חותם בפסקי הדין לפני רבי רפאל יוסף חרוש שנולד בשנה זו. יש להוסיף כי אביו נפטר בשנת תקע"ד.
- ^ ראו למשל: כת"י בן צבי 795 - תעודה משנת ה'תרל"ח.
- ^ ראו מלכי רבנן שם.
- ^ הספידה רבי רפאל יוסף חרוש בספרו נושאי הרי"ח עמ' כא.
- ^ מלכי רבנן פז, ב.
- ^ הרב יוסף פרץ והרב אברהם הלל, בספר 'קדושי מראכש' ערך רבי מרדכי הצרפתי.
- ^ מלכי רבנן שם.
- ^ פס"ד של רבי מרדכי ובית דינו בענייני חזקות, בשו"ת הלכה למשה אלבאז (חו"מ סי' קכ"ד) ובשו"ת דבר שמואל עמאר (חו"מ סי' כא דף ע).
- ^ ראו את ההסכמות בספרים: 'זמן בית דין' ו'נפלאים מעשיך'.
הקודם: הרב רפאל מסעוד אבן מוחא |
רבנים ראשיים של מרקש | הבא: הרב רפאל יוסף חרוש |